Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και χωρίς μετακινήσεις
Εύθραυστη και επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.
Μπορεί ο αριθμός νέων κρουσμάτων να καταγράφει καθημερινά μείωση και σε μια εβδομάδα από σήμερα να ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ωστόσο ο κίνδυνος εφησυχασμού παραμένει υψηλός.
Την ίδια στιγμή, έκδηλη είναι ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα, δε λέει να κοπάσει.
Μιλώντας στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη, ο Γιώργος Ατσαλάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης – Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, σημείωσε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου υπήρξε έξαρση της πανδημίας.
«Υπολογίζουμε ότι περίπου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχει κατέβει αρκετά και, αν όλα πάνε καλά, περίπου στα μέσα Απριλίου θα έχει ελεγχθεί μεγάλο μέρος της πανδημίας».
Ο κ. Ατσαλάκης επισήμανε την ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι την σπουδαιότητα της τήρησης των μέτρων.
«Η επιτυχία της πτωτικής καμπύλης οφείλεται στις προσπάθειες των συμπολιτών μας που ακολουθούν τα μέτρα».
Είναι κρίσιμο οι κανόνες ασφαλείας να τηρηθούν και τις γιορτές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε μια νέα έξαρση του ιού.
Χθες άλλωστε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την ανάγκη να περάσουμε τις φετινές γιορτές με την οικογένειά μας μόνο ιδανικά, για να μη χαθεί ό, τι κερδίσαμε με κόπο στο διάστημα αυτό.
Ωστόσο, σε περίπτωση συναντήσεων διαφορετικών νοικοκυριών, τόνισε την ανάγκη διατήρησης «κοινωνικής φούσκας» συναντώντας τα ίδια άτομα καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών, αποφυγής εναγκαλισμών και στενών επαφών, τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας των ευπαθών ομάδων.
Αυστηρό ήταν και το μήνυμα Νίκου Χαρδαλιά για τις ημέρες των εορτών. «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα».
Χωρίς κάλαντα, πολυπληθή ρεβεγιόν με παρέες και καμία εξαίρεση στην απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα ρίσκο, με ιδιαίτερα αυξημένους τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες: «θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».
Αυστηρά μέτρα και lockdown στις γιορτές
Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν Πάσχα, που γιορτάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, με περιοριστικά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και γιορτινά τραπέζια σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
Έτσι, τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν μεν με αυστηρά μέτρα, στο κομμάτι των συναντήσεων και στις μετακινήσεις, θα επιτρέπεται δε το ρεβεγιόν με την παρουσία 9 ατόμων το μεσημέρι ή αλλιώς το βράδυ με… διανυκτέρευση των καλεσμένων.
Όπως έχει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φέτος στα ρεβεγιόν θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι και εννέα άτομα, αποτελούμενα από δύο οικογένειες και οι μετακινήσεις μας θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6», ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ ως τις 05:00 το πρωί.
Παράλληλα, η αστυνομία θα βγει στους δρόμους για αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, ενώ ουσιαστικά η συμμόρφωση ή όχι των πολιτών τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει «πρόβα» και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την Πρωτοχρονιά.
Οι κανόνες για ασφαλές χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Καταρχάς, αν έχουμε συμπτώματα να μην συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
- Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».
- Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας
Oι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι ειδικοί ανησυχούν για το κατά πόσο οι μετακινήσεις για το ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ενδέχεται ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την αστυνομία βρίσκονται στο «πόδι» με σκοπό την τήρηση των μέτρων.
Το Star παρουσίασε το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα τις μέρες των γιορτών.
Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους για τα πήγαινε – έλα του ρεβεγιόν.
Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων.
Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6».
Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για τις μετακινήσεις του ρεβεγιόν
Οι έλεγχοι στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα είναι εξονυχιστικοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν και στο ρεύμα της επιστροφής.
Έτσι όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες, ενώ 5.248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η Αττική παραμένει «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα καθώς ανιχνεύτηκαν 242 νέα ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 179 κρούσματα. Ανησυχία για τα 47 κρούσματα σε Λάρισα και Έβρο.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Κοζάνη αλλά και Δυτική Αττική, για την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν 179 ενεργά κρούσματα στον Ασπρόπυργο, 78 στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα.
Συνολικά, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημείωσαν οι περιφέρειες Αχαΐας (19), Δράμας (10), Έβρου (46), Ημαθίας (14) Καβάλας (18), Καρδίτσας (17), Κιλκίς (24), Κοζάνης (25), Λάρισας 46, Μαγνησίας (14), Ξάνθης (18), Πέλλας (15), Πιερίας (25), Ροδόπης (21), Σερρών (24) και Τρικάλων (12).
Σχόλια Facebook