Η ομογενής πρώην υπουργός Υγείας στον απόηχο του πορίσματος για την καραντίνα
Η Εξεταστική που συστάθηκε για το πρώτο πρόγραμμα καραντίνας ταξιδιωτών από το εξωτερικό σε ξενοδοχεία δεν έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, επεσήμανε η πρώην υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, σχολιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής.
Παράλληλα, στη δήλωσή της που ανήρτησε στο Twitter, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Daniel Andrews για «πολιτικό αντιπερισπασμό» και υπογράμμισε πως οι πολίτες «δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με ένα γεγονός που τους έχει βαθιά επηρεάσει».
Η αποτυχία του προγράμματος καραντίνας, όπως αναγνωρίζει και το πόρισμα, «στοίχισε» στη Βικτώρια το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες νέα κρούσματα και «έφερε» αυστηρούς περιορισμούς με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και την ψυχολογία.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Michael O’Brien, σχολιάζοντας την τελική αναφορά της Εξεταστικής, τόνισε την ανάγκη για τη σύσταση Βασιλικής Επιτροπής.
Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», ο κ. O’Brien δήλωσε πως «αν ένας θάνατος που θα μπορούσε να αποφευχθεί είναι τραγωδία, τότε 801 θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν είναι σκάνδαλο…Αυτή είναι η μεγαλύτερη κυβερνητική αποτυχία στην ιστορία της πολιτείας…».
Ανέφερε ότι ο κ. Andrews, δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί απλά κανείς να σηκώνει τους ώμους με αδιαφορία και να συνεχίζει…
Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΑΚΟΥ
Στη δήλωσή της, στον απόηχο του πορίσματος, η κυρία Μικάκου, καλωσορίζει τη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ADF) στο νέο πρόγραμμα καραντίνας, αλλά, υπογραμμίζει, «οι κάτοικοι της Βικτώριας δικαιούνται να μάθουν γιατί αυτό δε συνέβη νωρίτερα».
«Η έρευνα της Coate απέτυχε να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Βικτώριας δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με ένα γεγονός που τους έχει βαθιά επηρεάσει», προσθέτει και επισημαίνει πως οι πολίτες, «δε χρειάζονται ένα ακόμη μάθημα στον πολιτικό αντιπερισπασμό (masterclass in political delfection) από τον πρωθυπουργό».
Εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Εξεταστική αποφάσισε τη μη δημοσιοποίηση (redact) ορισμένων τηλεφωνικών αρχείων, μεταξύ των οποίων «όλων των τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού» και να τα χαρακτηρίσει ως μη δημοσιεύσιμα.
«Προς όφελος της δημόσιας διαφάνειας, όλα τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων που κατατέθηκαν σε σχέση με την 27 Μαρτίου 2020 (την επίμαχη ημερομηνία λήψης αποφάσεων για το πρόγραμμα καραντίνας) πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα», τονίζει.
Επαναλαμβάνει πως ήταν τιμή της να υπηρετήσει τους κατοίκους της Βικτώριας ως Υπουργός Υγείας και ότι διέθεσε κάθε ικμάδα των δυνάμεών της για να εκπληρώσει αυτό το ιερό καθήκον.
Ακόμη, ευχαριστεί τους χιλιάδες εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, οι οποίοι, όπως αναφέρει, εργάστηκαν ακάματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σημειώνει ότι «δυστυχώς, η δουλειά τους δεν έχει ακόμη τελειώσει».
Δηλώνει συγκλονισμένη από τα μεγάλα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της Βικτώριας, τις ζωές που χάθηκαν, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα φροντίδας ηλικιωμένων, τη μοναξιά και την οικονομική πίεση και εκφράζει «βαθύ θαυμασμό» για τις συλλογικές προσπάθειες των πολιτών και τις θυσίες που έκαναν, με αποτέλεσμα την εξάλειψη του ιού στην Πολιτεία.
«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευτεί αυτό που κερδήθηκε με τόσο μεγάλο τίμημα», τονίζει και λέει πως είναι «βαθιά απογοητευμένη» που δεν ενημερώθηκε επαρκώς «από αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας για το πρόγραμμα καραντίνας σε ξενοδοχεία και ότι ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας δεν εξέφρασε τις ανησυχίες για το πρόγραμμα σε εμένα».
Η κυρία Μικάκου, ως γνωστό παραιτήθηκε -από το Υπουργείο Υγείας και τη Βουλή- στα τέλη Σεπτεμβρίου, την επόμενη της κατάθεσης του κ. Andrews, στην εν λόγω Εξεταστική, καθώς διαφώνησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέδειξε το Υπουργείο Υγείας ως μόνο υπεύθυνο για λάθη στη λειτουργία του προγράμματος καραντίνας.
Στη δήλωση παραίτησής της, τότε, ανέλαβε την ευθύνη για το Υπουργείο της, αλλά υπογράμμισε ότι η δυσλειτουργία στο πρόγραμμα δεν είναι δική της ευθύνη μόνο.
Ακόμη, με την υποβολή της τελικής της αναφοράς προς την Εξεταστική Επιτροπή, ζητούσε να εξεταστούν με προσοχή τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Andrews και υποστήριζε πως «βασική αιτία» της αποτυχίας του προγράμματος προέκυψε από απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός να «ανατρέψει» (subvert) τη συνήθη διαδικασία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπογράμμιζε δε ότι η παραίτησή της δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «παραδοχή της ευθύνης» και τόνιζε ότι ο υπουργός Εργασίας, Martin Pakula, πρέπει να λογίζεται επίσης ως υπεύθυνος και υπόλογος.
neoskosmos.com
Σχόλια Facebook