Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις ως 80%
Αθήνα.- Το εμβόλιο αποτελεί το “σύνορο” μετά τον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-covid εποχής, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021. Ανακοίνωσε παράλληλα τη μείωση ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και την υπογραφή τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 σύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale.
Παράλληλα, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες με πτώση τζίρου άνω του 20%.
Tρεις προτεραιότητες
Στο 1ο τρίμηνο επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έλαβε η κυβέρνηση το 2020, ενώ όλη τη διάρκεια χρόνου προωθούνται οι τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ο προϋπολογισμός του 2021 συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εν μεσώ πρωτοφανούς κρίσης με το τέλος να είναι ακόμα άγνωστο και τα στοιχεία αβέβαια. Ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
Με το νέο προϋπολογισμό τόνισε, ενισχύονται εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκ. ευρώ. Επεκτείνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η απασχόληση και επενδύσεις και προωθείται η επανεκκίνηση της οικονομίας με αξιοποίηση του σύνολου εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23,9 δισεκ. ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας που διοχετεύτηκαν στις 3 κεντρικές προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση: θωράκιση ΕΣΥ, φροντίδα ανέργων και εργαζόμενων και διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Προτεραιότητες μας, εξήγησε ο πρωθυπουργός, ήταν η θωράκιση του ΕΣΥ, η φροντίδα ανέργων και εργαζομένων και η και διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού υγείας για το 2019. 780 εκατ. ευρώ, όχι 400 εκατ. ευρώ όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση που σταματάει τους υπολογισμούς της στον Απρίλιο.
“Το κράτος καθολικός εργοδότης της χώρας”
“Τα νοσοκομεία μας έχουν υποδεχθεί πάνω από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά, και οι ΜΕΘ που παραλάβαμε ήταν 557, ενώ σήμερα έχουμε 1.322 και συνεχώς αυξάνονται. Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, και οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση, έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας, επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται τα ενοίκια επιδοτούνται, και οι φορολογικές/ασφαλιστικές όφειλες έχουν παραταθεί. Πάνω από 2 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την προστασίας της απασχόλησης, επιπλέον επιδόματα δόθηκαν σε 372.000 ανέργους 300 εκατ. δαπανήθηκαν. Διπλασιάσαμε το πόσο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους όπως είχαμε δεσμευτεί με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει τα 12 δισεκ. Σε 10 μήνες το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας κι ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενίσχυσαν 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες”.
“Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις ΜμΕ, το κράτος άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απευθείας. Όλα αυτά χωρίς κανένα νέο φόρο. Τέθηκαν σε ισχύ η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του για τα μικρά νησιά, οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, το μεγαλύτερο αφορολόγητο, η μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα, και βεβαία η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα όπως είχαμε δεσμευτεί. Μείωση 4% των ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί και δεν ψηφίσατε” δήλωσε απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα μας, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η θωράκιση της απασχόλησης, και πράγματι η ανεργία συγκρατήθηκε σχεδόν στα περσινά επίπεδα.
“Για εμάς η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα” δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
Μείωση ενοικίου
Παράλληλά, για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, μειώνεται το ενοίκιό τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης, λιανεμπορίου, τουρισμού και αθλητισμού οι οποίες είναι κλειστές τον Δεκέμβριο με κρατική εντολή, άσχετα από το εάν το πρώτο δίμηνο του έτους επανέλθουν σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ή όχι καθώς και τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα καταβάλλουν μόνο το 20% του μηναίου μισθώματος και το δημόσιο θα έρθει να καλύψει το 60% του μηνιαίου μισθώματος στους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θα φορολογηθούν για το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν από το κράτος.
Click away
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέτρο του click away με το οποίο λειτουργεί το λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να το στηρίξει, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».
Η συμφωνία για τα Rafale
Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε, παράλληλα, στην ανακοίνωση της υπογραφής τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 Rafale, τα οποία θ’ αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021. “Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά”, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.
Έκανε λόγο για “συγκεκριμένες προβλέψεις στο φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019”. Και κατηγόρησε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ πως “δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια, δεν τα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια εξήγηση δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!” επισήμανε.
Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ
Σχόλια Facebook