Μισός φόρος για όσους ομογενείς ή αλλοδαπούς μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα
Μείωση 50% στο φόρο για 7 χρόνια θα έχουν όσα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα σύμφωνα με σχέδιο νόμου που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση με σκοπό το εν λόγω φορολογικό κίνητρο να δημιουργήσει περισσότερες επαγγελματικές θέσεις εργασίας και να προσελκύσει όσους έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους.
Η είδηση ήρθε από τα ξένα πρακτορεία και μάλιστα δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα επίπεδα εισοδήματος ή στους τομείς εργασίας, με την κυβέρνηση να ελπίζει να προσελκύσει επαγγελματίες και κυρίως μερικούς από τους περίπου 800.000 Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης χρέους για να ακολουθήσουν καριέρα στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως τώρα η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 44% για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως πριν καν χτυπήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων υπολογίζονταν στα 44 δισ. ευρώ φέτος, ενώ σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι δαπάνες του κράτους θα ξεπεράσουν τα 70 δισεκατομμύρια το 2020, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται στα περίπου 14,7 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο Reuters και τα όσα δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει «ψηφιακούς μετανάστες» μετά την πανδημία με αφορμή την τηλεργασία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες.
Να σημειωθεί πως αντίστοιχα κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για αλλοδαπούς συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη διάταξη, μόλις εγκριθεί η αίτηση ενός αλλοδαπού συνταξιούχου, το σύνολο του εισοδήματός του στη χώρα προέλευσης φορολογείται για τα επόμενα 10 χρόνια, ενιαία, με 7%. Στη συνέχεια, ο φόρος κάθε φορολογικό έτος πρέπει να καταβάλλεται συνολικά.
Για παράδειγμα, ένα Έλληνας συνταξιούχος με μηνιαία καταβολή 1.667 ευρώ το μήνα φορολογείται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με 900 ευρώ και για τα υπόλοιπα 10.000 με 2.200 ευρώ.
Αντίστοιχα, όμως, ένας αλλοδαπός συνταξιούχος, που θα μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα φορολογούνταν με 1400 ευρώ.
«Ψηφιακοί μετανάστες»
«Ένας εργαζόμενος από το εξωτερικό που μετακομίζει στην Ελλάδα θα δικαιούται εξαίρεση 50% επί του εισοδήματος που έχει αποκτηθεί για επτά χρόνια στο πλαίσιο του σχεδίου», δήλωσε ο κ. Πατέλης στο Reuters προσθέτοντας ότι το εν λόγω σχέδιο θα θεσπιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το πακέτο κινήτρων θα είναι διαθέσιμο μόνο κατά τη διάρκεια του 2021 και θα είναι επιλέξιμα τα άτομα που δεν είναι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία επτά χρόνια.
«Το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για το φορολογικό κίνητρο είναι η φορολογική κατοικία», διευκρίνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
«Χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση για να επιστρέφουν», είπε ο Πατέλης όπως μεταδίδει το Reuters και υπογράμμισε ότι η πανδημία έχει κάνει δυνατό σε πολλές περιπτώσεις να επιλέξει κανείς πού να ζήσει και να εργαστεί εκεί χάρη στην τεχνολογία. Μπορούμε να έχουμε “ψηφιακούς μετανάστες”.
Η Αθήνα βλέπει επίσης ένα πιθανό «μπόνους Brexit» για όσους θέλουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
«Θέλουμε απλώς να πάρουμε ένα μερίδιο αυτής της πίτας», είπε ο Πατέλης.
Μάλιστα το Bloomberg μεταδίδει πως «τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε», όπως σχολίασε στο πρακτορείο ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο», είπε.
Ύφεση και ανεργία το 2020
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση πάνω από 10% το 2020 μετά το δεύτερο lockdown ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο περίπου 18% μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (ΘΕΜΑ Radio 104.6), υπό τα νέα δεδομένα, προσδιόρισε την ύφεση λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω την μέχρι πρότινος πρόβλεψη της τάξεως του 8,2%.
Όσο για την ανάπτυξη του χρόνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το 5% και είπε ότι κλειδί θα είναι ο τουρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% του 2019.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας υπογράμμισε πως περιμένουμε να ελέγχεται στις αρχές του 2021, ενώ για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από το 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα 30 δισ. ευρώ στην ανάκαμψη της οικονομίας με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Σχόλια Facebook