Τι θα γίνει με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για το (αβέβαιο) μέλλον της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) εκφράζει ορισμένες σκέψεις του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Θεσσαλών “Ασκληπιός” και εεκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, για το επόμενο συνέδριο της ΟΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκίκας έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΟΕΚ Κώστα Δημητρίου προκειμένου να του “υπενθυμίσει” ότι επί τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει κάνει εκλογές, παρά το ότι το Καταστατικό της ΟΕΚ προβλέπει αυτές να διενεργούνται ανά διετία. Επίσης ο κ. Γκίκας, πρόσφατα προκάλεσε Τηλε-σύσκεψη παραγόντων της ομογένειας Γερμανίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Ακολουθούν οι σκέψεις του Διαμαντή Γκίκα όπως αυτές αναρτήθηκαν σήμερα Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, στο Facebook.

<<Τις τελευταίες εβδομάδες είχα πάρα πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με προέδρους ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας και οφείλω να ομολογήσω ότι ανησυχώ για το μέλλον της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ). Σκέφτηκα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου με όλους και ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να αναλύσω τις προτάσεις μου στο επόμενο συνέδριο της ΟΕΚ, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης για το επόμενο συνέδριο της ΟΕΚ.

Ποιές ελληνικές Κοινότητες είναι μέλη στην ΟΕΚ

Καταρχήν δε γνωρίζουμε ποιες ελληνικές κοινότητες είναι επίσημα μέλη της ΟΕΚ και ποιες όχι. Τα στοιχεία που βρήκαμε και το γράφω με κάθε επιφύλαξη, είναι ότι οι Κοινότητες Nürnberg, Stuttgart, Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Waiblingen και ίσως και κάποιες άλλες να είναι μέλη της ΟΕΚ. Ίσως να είναι κάποιες παραπάνω και ίσως κάποιες από αυτές να μην είναι καν άλλο μέλος. Μόνο το προεδρείο της ΟΕΚ το γνωρίζει αυτό και το κρατά επτασφράγιστο μυστικό, μιας και δεν το αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΕΚ. Αντ‘ αυτού έχει ένα χάρτη με πάνω από 100 κοινότητες έτσι ώστε ο αναγνώστης να νομίζει ότι όλες αυτές είναι και μέλη στην ΟΕΚ.

Τι μου είπαν πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων

Οι δώδεκα πρόεδροι των κοινοτήτων Nürnberg, Waiblingen, Fürth, Augsburg, Rüsselsheim, Giengen Brenz, Gerlingen, Haar, Filderstadt, Darmstadt, Bühlertal, Gaildorf συμφώνησαν στην κοινή διατύπωση μιας πρώτης επιστολής προς την ΟΕΚ Γερμανίας, η οποία κοινοποιήθηκε πριν μερικές μέρες και έτσι δημιουργήθηκε ένας πρώτος πυρήνας ελληνικών κοινοτήτων που έθεσαν ως στόχο να διεκδικήσουν την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία της ΟΕΚ. Από αυτές μερικές είναι μέλη της ΟΕΚ όπως η κοινότητα Nürnberg και Waiblingen και οι υπόλοιπες όχι.

Υπήρχαν αρκετοί άλλοι πρόεδροι ελληνικών κοινοτήτων που δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν το όνομα «ΟΕΚ» επειδή είχαν στο παρελθόν πολλές αρνητικές εμπειρίες και έχουν χάσει πια την εμπιστοσύνη τους σε αυτό το θεσμό.

Υπήρχαν επίσης και άλλοι πρόεδροι, οι οποίοι δεν συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή, επειδή ζητούσαν πιο δραστικά βήματα, όπως π.χ. μια γραπτή διεκδίκηση στο γερμανικό πρωτοδικείο της Κολωνίας, όπου είναι δηλωμένη η ΟΕΚ. Υπήρχαν και δηλώσεις προέδρων, ότι η ΟΕΚ έχει παρατυπήσει και σε άλλα θέματα π.χ. ότι το 2018 δηλώθηκε το ίδιο ΔΣ στο Πρωτοδικείο χωρίς να γίνουν εκλογικές διαδικασίες. Για αυτό θα πρέπει η ΟΕΚ να απολογηθεί τι έγινε το 2018. Επίσης πολλοί πρόεδροι περιμένουν να δουν επιτέλους τον οικονομικό απολογισμό, ο οποίος ίσως μας επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις ή αντιδράσεις.

Γιατί πολλές κοινότητες δεν είναι μέλη στην ΟΕΚ

Οι κυριότεροι λόγοι μη ένταξης πολλών ελληνικών κοινοτήτων στην ΟΕΚ είναι η έλλεψη εμπιστοσύνης στην σημερινή πενταμελή διοίκηση της ΟΕΚ, άλλο, η παντελής απουσία επικοινωνίας και συνεργασίας με τον μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών κοινοτήτων και ένας τρίτος λόγος είναι το μεγάλο ύψος της συνδρομής μέλους στην ΟΕΚ. Οι κοινότητες έχουν οικονομικά προβλήματα και θέματα επιβίωσης και αποφασίζουν να μην είναι μέλη στην ΟΕΚ μιας και δεν βλέπουν και κάποιο όφελος.

Ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον

Αυτό θα εξαρτηθεί βασικά από την αντίδραση του σημερινού προεδρείου της ΟΕΚ καθώς και από τις αντιδράσεις των ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας. Εγώ προσωπικά εκτιμώ τα εξής πιθανά σενάρια:

Α – Η ΟΕΚ θα προσεγγίσει όλες τις κοινότητες. Θα προτείνει να μηδενιστεί η συνδρομή και θα προσκαλέσει όλες τις ελληνικές κοινότητες να εγγραφτούν δωρεάν προκειμένου να λειτουργήσει μια δυναμική ΟΕΚ. Θα πρέπει να κάνει τακτικά συνέδρια και να έχει στενή επαφή και επικοινωνία με τις κοινότητες.

Β – Τα κρατίδια π.χ Βαυαρία, Βάδη Βυδεμβέργη, Νότια Ρηνανία Βεστφαλία και άλλα θα σχηματίσουν τοπικές Ομοσπονδίες και η ΟΕΚ θα μετασχηματιστεί σε τριτοβάθμιο όργανο, δηλαδή Συνομοσπονδία που θα έχει μέλη τις Ομοσπονδίες ελληνικών κοινοτήτων κάθε κρατιδίου.

Γ – Η ΟΕΚ θα πάψει να υφίσταται ως θεσμός λόγω της σταδιακής μείωσης των μελών της , απόρροια της αδιαφορίας, της απομάκρυνσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης από τις ελληνικές κοινότητες

Δ – Η ΟΕΚ θα καλέσει άμεσα σε συνέδριο με προκήρυξη εκλογών, θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ελληνικών κοινοτήτων, θα συζητηθούν τα διάφορα προβλήματα και θα στηθούν νέες βάσεις εκλέγοντας ένα νέο δυναμικό προεδρείο

Ε – Δε θα αλλάξει τίποτα και θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση

Ζ – Οι κοινότητες θα διεκδικήσουν με δικαστικά βήματα την εύρυθμη λειτουργία της ΟΕΚ

Ποια είναι η δική μου πρόταση

Πιστεύω στο θεσμό της ΟΕΚ και επιθυμώ

– να λειτουργήσει σύμφωνα με το καταστατικό

– να πραγματοποιούνται εκλογές κάθε δυο έτη

– να εκλεγεί άμεσα ένα νέο προεδρείο

– να υπάρχει στενή και τακτική επαφή με όλες τις κοινότητες

– να καταργηθεί εντελώς η συνδρομή

– να υπάρξει επαφή με όλες τις κοινότητες

– να δείξει την αναγκαιότητα μιας Ομοσπονδίας

– να διεκδικήσει παγγερμανικά αιτήματα που ενδιαφέρουν όλες τις κοινότητες

– να πραγματοποιεί τακτικές τηλεδιασκέψεις με όλες τις κοινότητες

– να εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες και όχι μόνο μερικές

– να κατανοεί τα προβλήματα που έχουν οι κοινότητες

– να στηρίξει έμπρακτα τις κοινότητες

Γιατί παίρνω αυτές τις πρωτοβουλίες

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα το οποίο μου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ασχολούμαι με το θέμα της ΟΕΚ επειδή πιστεύω στο θεσμό και πιστεύω σε μια ισχυρή Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. Απογοητεύτηκα από τον τρόπο πως λειτουργεί σήμερα και προσπαθώ να ενώσω όλες τις κοινότητες για να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν έχω καμία πρόθεση να βάλω υποψηφιότητα ως νέος πρόεδρος της ΟΕΚ όπως ακούστηκε και γράφτηκε.

Τι εύχομαι για το μέλλον της ΟΕΚ

Εύχομαι η σημερινή ΟΕΚ να κάνει την αυτοκριτική της, να επισημάνει τα λάθη της, να αντιληφθεί τον κίνδυνο διάλυσης της ΟΕΚ ή της ίδρυσης άλλων σωματείων που θα εκπροσωπήσουν τις κοινότητες, να αγκαλιάσει όλες τις κοινότητες και να κηρύξει άμεσα εκλογές.

Εύχομαι όλες τις κοινότητες να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε και να συμμετέχουν στα μελλοντικά βήματα. Όποια κοινότητα θέλει να συμμετέχει μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου.>>