Τρομάζουν τα στοιχεία για κρούσματα και διασωληνωμένους
Η εκτόξευση κρουσμάτων και διασωληνωμένων καθώς και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.
Η εκθετική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται αλλά και η πίεση που αρχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει και να ανακοινώσει μία σειρά νέων περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να σβήσουν «εστίες» διασποράς του ιού.
Το κυβερνητικό επιτελείο σταθμίζοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων – οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι εφιαλτικές – αποφάσισε να πάρει άμεσα μέτρα πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με ορίζοντα ενός μήνα, είναι η πρώτη αποφασιστική κίνηση μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Το «λουκέτο» σε εστίαση που ξεκινά από την Τρίτη στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ αυτών και η Αττική, θεωρήθηκε από επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα βοηθήσει στην ανάσχεση του ιού, ειδικά σε μία περίοδο που αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και όλο και περισσότεροι θα βρισκόντουσαν σε κλειστούς χώρους.
Έσπασε το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων
Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων προκάλεσαν σοκ καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έσπασε το φράγμα των 2.000 νέων μολύνσεων σε ένα 24ωρο.
Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν σε σχέση με την Παρασκευή, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα που καταγράφηκαν στην Αθήνα.
Η συμπρωτεύουσα – και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα – γίνεται «πρωταθλήτρια» του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού ξεπερνάει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Αττική σε κρούσματα.
Είναι σοκαριστικό ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 540 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο καταγράφηκαν 839 νέες μολύνσεις.
Αρνητικό «ρεκόρ» σημείωσε πάλι και η Αττική με 464 νέα περιστατικά Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα η Ελλάδα «χτύπησε» αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 2.056 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 2.030 είναι εγχώρια και τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
464 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
839 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 260 κρούσματα συνδέονται με δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
54 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
70 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροοές
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
65 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
82 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
8 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
4 κρούσματα στη Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
61 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Νέα μέτρα εάν δεν περιοριστούν τα κρούσματα
Η κυβέρνηση έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι δυναμικά και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ακόμη πιο σκληροί περιορισμοί στην καθημερινότητά μας.
Το βασικότερο ζήτημα που παρακολουθούν κυβέρνηση και οι επιστήμονες είναι ο ρυθμός αύξησης των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.
Και αυτό διότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων, τότε θα αρχίσει να πιέζεται περαιτέρω το ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πως ένα γενικό lockdown θα πρέπει να αποφευχθεί.
Ωστόσο, αν η κατάσταση ξεφύγει και γίνει ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα τα οποία έχουν εισηγηθεί οι επιστήμονες.
Ένα από αυτά θα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων από ένα νομό στον άλλο ώστε να αποφευχθεί να επιβαρυνθούν επιδημιολογικά περιοχές που βρίσκονται χαμηλά σε ιικό φορτίο.
Η τηλεργασία ενδεχομένων θα αυξηθεί άνω του 50% που ισχύει μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο περιορισμός στην κυκλοφορία πριν τις 12 τα μεσάνυχτα.
Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας
Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
Η τήρηση των μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
«Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι μπορεί να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.
Προσβλέπουμε στο εμβόλιο, εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος, αυτός είναι ο τελικός στόχος μας, προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού». Και συνέχισε:
«Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».
Δερμιτζάκης: Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα 1 μήνα πριν
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω».
Εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σχολίασε.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για φυσιολογική πορεία.
«Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) 1 μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε δε. «Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων πρόσθεσε.
Σχόλια Facebook