Μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την επέτειο του «ΟΧΙ»
Ο Οκτώβρης έκλεισε με τον εορτασμό της σημαντικής εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Με την τάξη της Α’ Γυμνασίου στο σχολείο του Bentleigh της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, επιλέξαμε να γιορτάσουμε φέτος την επέτειο αυτή με έναν διαφορετικό τρόπο.
Είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε στο διαδικτυακό μας μάθημα τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και να κάνουμε μαζί της μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα γεγονότα της εποχής εκείνης.
Η πρόσκληση αυτή αποτέλεσε και την ολοκλήρωση μιας σειράς δραστηριοτήτων που αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς με αφορμή τη μελέτη του βιβλίου της “Όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα”, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Μεταίχμιο.
Ένας από τους λόγους που μας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου για το μάθημά μας, πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, ήταν η σύνδεσή του με σημαντικές πτυχές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, καθώς βασικό του θέμα αποτελεί το πραγματικό γεγονός της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου ώστε να προφυλαχθούν από τις συνέπειες του πολέμου.
Όπως επισημάναμε και στη συζήτησή μας με τη συγγραφέα, η λογοτεχνία αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο προσέγγισης της Ιστορίας και σύνδεσής της με τη ζωή. Το μέσο αυτό προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε στο μάθημά μας.
Έτσι, παράλληλα με την ανάγνωση του βιβλίου, μέσα από έρευνα στο διαδίκτυο, αναζήτηση οπτικοαουστικού υλικού της εποχής, ψηφιακές περιηγήσεις σε αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, συζητήσεις, δραστηριότητες εικαστικές και δημιουργικής γραφής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κινητοποιηθούν συναισθηματικά, να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή εκείνη της περιόδου, να κατανοήσουν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους για τη ζωή των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής μας συνάντησης, η κυρία Δαρλάση με έναν εξαιρετικά γοητευτικό λόγο μας μετέφερε στο κλίμα της εποχής και εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος.
Συζήτησε με τα παιδιά για τα διαχρονικά μηνύματα της επετείου, για την αξία του αγώνα ενάντια στη φασιστική και ναζιστική ιδεολογία, ενάντια σε κάθε μισαλλόδοξη και ισοπεδωτική ιδεολογία που διώκει και καταδικάζει το διαφορετικό και το ξένο.
Τα παιδιά μίλησαν για τους ήρωες του βιβλίου και τα σημεία της ιστορίας που τους άγγιξαν περισσότερο, αναφέρθηκαν στα αγαπημένα τους αγάλματα, αντάλλαξαν με τη συγγραφέα ιδέες για πιθανές διαφορετικές εκβάσεις της ιστορίας, συζήτησαν μαζί της για τις δυσκολίες της συγγραφικής δραστηριότητας και τις ιδιαιτερότητες που έχει η συγγραφή ενός λογοτεχνικού βιβλίου με ιστορικό περιεχόμενο.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Δαρλάση για τη συνάντησή μας αυτή, για τον ζεστό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τα παιδιά, για το μεστό της λόγο, τις ιδέες και τα μηνύματα που τους μετέφερε. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει στη μνήμη και στην καρδιά μας για καιρό.
Πηγή: neoskossmos.com
Το Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Άννας στη Χρυσή Ακτή τίμησε το «ΟΧΙ»
Το Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Άννας στη Χρυσή Ακτή, τίμησε με κάθε επισημότητα την επέτειο του «Όχι» του 1940, σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Κέντρο.
Τα παιδιά εισήλθαν με βήμα στην αίθουσα, πίσω από τους δύο σημαιοφόρους της Ελληνικής και της Αυστραλιανής σημαίας και μετά την προσευχή, τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.
Ακολούθησαν τραγούδια, ποιήματα και μία σύντομη παράσταση από τους μαθητές, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού τους.
Τους παρευρισκόμενους και τους μαθητές καλωσόρισαν στην τελετή μνήμης και τιμής ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αγίας Άννας, James Nides και ο π. Roman.
Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν η διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου, Vassiliki Giannopoulou και οι δασκάλες, Mariza Tambaleopoulos, Effie Bachlinzanakis, Katerina Kalogeropoulos.
Την υποστήριξή τους, ώστε να πραγματοποιηθεί η όμορφη εορτή, προσέφεραν ο Vassili Gianoulis, ο Christos Markopoulos και οι Ladies Auxiliary.
Σχόλια Facebook