Μεγάλες ανατροπές σε ωράρια εργασίας, άδειες, και απεργίες

Αθήνα.- Μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, νέοι κανόνες στην οργάνωση απεργιών, λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου, οριοθέτηση της τηλεργασίας και καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας μαζί με σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο – σκούπα, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δίνεται εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

1 Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Προβλέπεται ακόμη αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες, κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

2 Οσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο και την οργάνωση απεργιών, έρχονται σαρωτικές αλλαγές. Ειδικότερα:

– Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

–  Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.

–  Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

–  Η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

–  Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.

–  Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες:

α) Εάν η οργάνωση έχει έως 200 μέλη, θα προστατεύονται 5 μέλη της διοίκησης.

β) Εάν η οργάνωση έχει ως 1.000 μέλη, θα προστατεύονται 7 μέλη.

γ) Εάν η οργάνωση έχει περισσότερα από 1.000 μέλη, θα προστατεύονται 9.

– Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ημέρες περιορίζονται σε 3 αδικαιολόγητες.

3 Καθιερώνεται άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες, ενώ προβλέπεται πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Επίσης προβλέπεται:

  • Αδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.
  • Αδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.
  • Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).
  • Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

4 Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.