Αποκωδικοποιώντας τη συνέντευξη Διαμαντή Γκίκα στην ΡΗΡ
ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η Συνέντευξη που παραχώρησε στην Pan Hellenic Post ο πρόεδρος της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός», Διαμαντής Γκίκας, αναδεικνύει πολλά θέματα που απασχολούν σήμερα τους Απόδημους Έλληνες και τους Ομογενείς μας. ‘Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα, είναι , κατά την άποψή μας, η γνώση του κ. Γκίκα ότι «τα ελληνικά σχολεία κλείνουν σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες». Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο, ο έμπειρος ομογενής το απέδωσε στο ότι «ο σύγχρονος Έλληνας μετανάστης δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και τα παιδιά του χρειάζονται γνώσεις για την καλύτερη πρόσβαση στην γερμανική αγορά εργασίας».
Είναι αυτή μία μεγάλη αλήθεια. Ή, αν θέλετε, η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης. Που θέτει σε κίνδυνο όχι μοναχά τη γλώσσα μας, αλλά και αυτό τούτο το μέλλον της Ελλάδας. Τα παιδιά των μεταναστών μας, δεν μεγαλώνουν πια με το όνειρο της επιστροφής στην πατρίδα των γονιών τους. Προσκολλούνται στο περιβάλλον που μεγάλωσαν και στο οποίο οραματίζονται να κάνουν καριέρα. Σ΄ αυτό, μάλιστα, τους ωθούν κάποτε και οι ίδιοι οι γονείς τους που θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε μία χώρα που μπορεί να τους προσφέρει τα περισσότερα.
Έτσι, αντί για τα ελληνικά σχολεία, προτιμούν να φοιτούν στα σχολεία της χώρας στην οποία ζουν. Με μία διαφορετική προσέγγιση, όμως, από πλευράς δικού μας Υπουργείου Παιδείας, και σε συνεργασία με τα ομοειδή υπουργεία του εξωτερικού, θα μπορούσαν τα ελληνικά σχολεία στην αλλοδαπή να αποτελούν εκπαιδευτικό κόσμημα προσφέροντας επαρκείς δίγλωσσες σπουδές και γνώσεις έτσι ώστε τα παιδιά των ομογενών να μπορούν αβίαστα και την ελληνική γλώσσα να μαθαίνουν και ως απόφοιτοι να έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν ανώτερες σπουδές στα Πανεπιστήμια στην τοπική γλώσσα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θίχτηκε στην συνέντευξη αφορά στην διοργάνωση, για το 2021, ενός παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων το οποίο, όπως είπε ο κ. Γκίκας, θα επικεντρωθεί «σε θέματα που σχετίζονται με τις οργανωτικές δομές του απόδημου ελληνισμού, τη δικτύωση, τη συντονισμένη προώθηση κοινών αιτημάτων καθώς και την ιδρυτική διακήρυξη του παγκοσμίου συμβουλίου των ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων». Δεν ξέρουμε εάν οι εθνικοτοπικές χρειάζονται «παγκόσμιο συμβούλιο». Μια τέτοια προοπτική με παγκόσμιο συμβούλιο και έναν πρόεδρο, θα ερχότανε σε κάθετη ρήξη με την ιδέα και τον σκοπό της «εθνικο-τοπικής»… Άλλο είναι οι ομογενειακές οργανώσεις και άλλο οι εθνικοτοπικές. Όπως παράδοξο θα είναι οι εθνικοτοπικές να προωθούν αιτήματα ομογενειακών οργανώσεων ή και ομογενειακών εργατικών συνδικάτων…
Θα συμφωνήσουμε απολύτως με τη διακήρυξη του κ. Γκίκα ότι ” το ΣΑΕ ενσωματώνει όλες τις ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού π.χ. μεταξύ άλλων τις ελληνικές κοινότητες με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες ελληνικών κοινοτήτων και τις ελληνικές ακαδημαϊκές οργανώσεις». Επομένως, το ΣΑΕ είναι η λύση; Εάν όχι, τότε η λύση πρέπει να βρεθεί στις Ομοσπονδίες και στις οργανώσεις. Όχι στις εθνικο-τοπικές. Οι οποίες σκοπό (θα πρέπει να) έχουν την διάσωση και διάδοση των ηθών και εθίμων των τοπικών κοινωνιών ώστε να διατηρηθεί η κουλτούρα του κάθε τόπου. Και όχι η προώθηση συνδικαλιστικών συμφερόντων εργατικών ομάδων.
Συμφωνούμε, επίσης, με την πρωτοβουλία του κ. Γκίκα να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη οργανώσεων προκειμένου να πεισθεί ο κ. Κώστας Δημητρίου να προχωρήσει σε εκλογές στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ), όσο και εάν δεοντολογικά θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο πρόεδρος των Θεσσαλών, για «εισπήδηση». Αλλά το “νόμιμο συμφέρον” του, ως μέλους των Ελληνικών κοινοτήτων του δίνει το δικαίωμα της παρέμβασης. Επί της ουσίας, καμία οργάνωση δεν μπορεί και δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να διοικείται αντιδημοκρατικά, χωρίς, δηλαδή, δημοκρατικά εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, με βάση τα προβλεπόμενα στον καταστατικό της χάρτη.
Τέλος, επίσης θα πρέπει να αποδεχθούμε ως μη απέχουσα από την πραγματικότητα την επισήμανση του κ. Γκίκα ότι «μία συγχώνευση της ΓΓΑΕ με άλλα τμήματα θα έχει ως αποτέλεσμα μία αποδυνάμωσή της και κατ’ επέκταση τη μικρότερη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού». Επ΄αυτού, όμως, θα πρέπει, επιτέλους, να λάβει θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχόλια Facebook