Αλέκος Κυραρίνης: Τέχνη ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο
«Δεν πρέπει να ζωγραφίζει κανένας στον τόπο μας, σήμερα, όπως ο Αλέκος Κυραρίνης. Η διαπίστωση αυτή, αν και υποκειμενική, δεν είναι αναγκαστικά αξιολογική. Σημαίνει απλώς ότι, μετά από πολλές προσωπικές περιδινήσεις, ο Κυραρίνης έχει βρει τον εντελώς δικό του δρόμο, εκείνον που του ταιριάζει καλύτερα. Πώς στην υψηλή, πανύψηλη της Τέχνης σκάλα έχει προσπεράσει προ πολλού το πρώτο σκαλοπάτι, και πως τη μέχρι τώρα πορεία του δεν την αντιμετωπίζει με όρους σταδιοδρομίας, αλλά πιο πολύ σαν ανάβαση στο Κάρμηλον, με όρους Σιναϊτικής Κλίμακος». (Απόσπασμα από το κείμενο του ειμελητή Ν.Π. Παΐσιου στον κατάλογο της έκθεσης).
Μπορεί κανείς να αρνείται την τρίτη διάσταση της δυτικής τέχνης και να τρέφει απόλυτο σεβασμό ως προς τις μοντερνιστικές κατακτήσεις των αρχών του 20ου αιώνα;
Ο εικαστικός δημιουργός Αλέκος Κυραρίνης είναι η απόδειξη πως το παραπάνω δεν είναι συνδυασμός ουτοπικός. Το – ιδιότυπο όπως διευκρινίστηκε πιο πάνω – έργο του έχει να κάνει με συγγένειες κι επιρροές από ισλαμική καλλιγραφία, με διακριτή την φίνα γραμμή, παιχνιδίσματα κι ειρωνεία. Η επιφάνεια είναι εξαντλητικά δουλεμένη με ξυσίματα, σβησίματα, επιζωγραφίσεις, αλλεπάλληλες επιστρώσεις και εναποθέσεις ποικίλων υλικών με βάση την αυγοτέμπερα. Το αποτέλεσμα θυμίζει παμπάλαιες τοιχογραφίες, παλίμψηστα με την μαλαματοκαπνισμένη πατίνα του χρόνου, ανταύγειες της αιωνιότητας.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το περιεχόμενο της έκθεσης “ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων” του Αλέκου Κυραρίνη που εγκαινιάστηκε στην Citronne Gallery στο Κολωνάκι. Στην έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της τελευταίας διετίας και ένα βίντεο πάνω στην μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη «Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού».
Στρώματα ιστορικής μνήμης, λαϊκές και θρησκευτικές παραδόσεις κι αρχαίες καταβολές
«Η Τέχνη του Αλέκου Κυραρίνη περιστρέφεται πάντα γύρω από την σχέση ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό. Στην σχέση αυτή υπεισέρχεται και η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, την οποία έχει απεικονίσει και συμβολοποιήσει η Ορθοδοξία», σημειώνει με την σειρά της η ιστορικός τέχνης, διευθύντρια της Citronne Gallery, Τατιάνα Σπινάρη. Και συνεχίζει:
«Η εικαστική γραφή του Κυραρίνη είναι πάντοτε πυκνή, σύνθετη και παλίμψηστη. Στρώματα ιστορικής μνήμης, λαϊκές και θρησκευτικές παραδόσεις, αρχαίες καταβολές συνυπάρχουν και αλληλοεπικαλύπτονται σε μια φαινομενικά χαοτική διάταξη η οποία, όμως, τελικά οργανώνεται στην επιφάνεια με σχολαστική λεπτομέρεια και ακρίβεια».
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1997 έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: Ημερολόγιο Ομίλου ALPHA (2003), Επαληθεύοντας τη νύχτα, Δημήτρης Αγγελής, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, (Αθήνα 2011), Encimadelsubsuelo /Πάνω απ΄το υπέδαφος, Κώστας Βραχνός, περιορισμένη έκδοση (Αθήνα 2012), Τεύχη 1,2,3 περιοδικού «Νέα Ευθύνη», Σταλάγματα από τα κεραμίδια, Ιερομόναχος Αντώνιος Ρωμαίος (Εν πλω, Αθήνα 2015), Tεύχος 1 περιοδικού «Ανθίβολα» (2017), «Διψώ για ένα ζωντανό νερό», Μοναχός Ιωάννης (Εν Πλω, Αθήνα 2018). Συνεργάζεται με το περιοδικό «Φρέαρ» και με τον πολιτιστικό χώρο «Baumstrasse».
Έχει εκδώσει ένα μικρό δοκιμιακό βιβλίο για τη ζωγραφική με τίτλο «Οι ερωτήσεις της Νεφέλης», Μικρός Αστρολάβος/Ευθύνη, Αθήνα 2011. Έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Βέλγιο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Στα εγκαίνια της έκθεσης
Υπήρξε σταδιακή προσέλευση πλήθους από τις 2.00 έως τις 10.00 μ.μ.. Ανάμεσα στους επισκέπτες της έκθεσης ήταν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου, η γλύπτρια και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Αφροδίτη Λίτη, ο ζωγράφος Τάσος Μαντζαβίνος, η φωτογράφος Ζέττα Αντσακλή, η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας και πολλοί άλλοι. Με τα έργα της παρούσας έκθεσης ο Αλέκος Κυραρίνης συμπληρώνει, επεκτείνει και τελειοποιεί μια, σχεδόν εικοσαετή, πορεία ζωγραφικής και συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.
Info:
Επιμέλεια έκθεσης: Ν.Π. Παΐσιος
Φωτισμός έκθεσης: Μαρία Μανέτα
22 Οκτωβρίου – 30 Δεκεμβρίου 2020
Citronne Gallery Athens Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος 10675 Αθήνα (+30) 210 7235 226
athens@citronne.com website www.citronne.com
Πηγή: Huffingtonpost.gr
Σχόλια Facebook