Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία – STOP στην νυκτερινή κυκλοφορία

Παρίσι.- Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας του Covid-19.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν περιορισμούς.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν  ανακοίνωσε στη συνέχεια τις λεπτομέρειες σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 9:00 το βράδυ έως τις 6:00, το πρωί στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France) και Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν , Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ

Η κυβέρνηση επιθυμεί παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και το Δεκέμβριο, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι ανακοινώσεις του Μακρόν ήταν σε δραματικούς τόνους, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα επιτρέπονται ούτε οι επισκέψεις σε φίλους, ούτε σε εστιατόρια. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.

Όσοι βρεθούν να παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα θα πληρώνουν πρόστιμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο».

Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ατόμων σε 1.633 (για τρέχουσα εθνική χωρητικότητα περίπου 5.000 κλινών ΜΕΘ) και 84 θανάτους σε 24 ώρες, με συνολικό αριθμό θανάτων σχεδόν 33.000 σε επτά μήνες.

 

(Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr)