Στα ύψη η θνησιμότητα στην Ελλάδα
Αθήνα.- Μία από τις μεγαλύτερες θνησιμότητες στην Ευρώπη σε αναλογία κρουσμάτων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση τον πληθυσμό εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», με τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας 5-12 Οκτωβρίου, σε μια κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη.
15 θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα
Η χώρα μας έχει μια αντιστοιχία περίπου 15 θανάτων ανά 1000 κρούσματα, όταν το ποσοστό αυτό σε χώρες όπως η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο είναι από 4 έως 6 θάνατοι στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων. Μόνο η Ισπανία με 19 θανάτους ανά 1000 φορείς κοροναϊού έχει μεγαλύτερο κατ’ αντιστοιχία ποσοστό θανάτων από αυτό της χώρας μας.
Με το δεδομένο όμως ότι, όπως προκύπτει από τον ίδιο πίνακα, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τεστ μόνο στο 13,7% του πληθυσμού της, ενώ σε άλλες χώρες έχει ελεγχθεί ποσοστό από 19-41% των πολιτών. Δηλαδή αυτή η αναλογία προκύπτει κι από τη σχετική υποδήλωση κρουσμάτων και της μικρότερης αναζήτησης νοσούντων στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα».
Επιπλέον, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, με συνεκτίμηση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών και τη σχετική αναγωγή, προκύπτει ότι σε κάθε 1.000.000 κατοίκους έχασαν την ζωή τους από τον φονικό ιό περίπου τέσσερις άνθρωποι την τελευταία εβδομάδα, όταν αυτός ο αριθμός στην Ιταλία ήταν περίπου τρεις θάνατοι στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία επτά θάνατοι, στο Βέλγιο 11 και στην Ισπανία 19 αποβιώσαντες σε 1.000.000 πολίτες.
Η σύγκριση με Ιταλία
Για να γίνει ωστόσο αντιληπτή η διαφοροποίηση με αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας στο επονομαζόμενο «δεύτερο κύμα» του Covid-19 σε σχέση με τα δεδομένα της περασμένης άνοιξης είναι ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 15 Μαΐου 2010 η Ιταλία θρηνούσε 31.694 νεκρούς, ποσοστό 524 θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους. Κι αυτό όταν στην Ελλάδα οι νεκροί ήταν μέχρι την ίδια χρονική στιγμή 160 κι οι θάνατοι στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα μόλις 15.
Η Ιταλία, δηλαδή, στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε 35 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από τη χώρα μας (αντίστοιχα δεδομένα υπήρχαν και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και τώρα η χώρα μας υπερβαίνει αναλογικά τους θανάτους από αυτούς της γειτονικής χώρας.
Σχόλια Facebook