Αυστραλία, πρόγραμμα μετανάστευσης, με έμφαση στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό
Το άνοιγμα των διεθνών συνόρων και η προσέλκυση μεταναστών με εξειδίκευση, είναι στους βασικούς στόχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα όσα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Alan Tudge, σε συζήτηση με εκπροσώπους εθνικοτήτων στην οποία προσκλήθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Ο κ. Tudge κατά την ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, στην αρνητική μετανάστευση και τη σημασία των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων για την Αυστραλία.
Ο κ. Παπαστεργιάδης, ρώτησε τον κ. Tudge πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να επιτρέψει σε μέλη των κοινοτήτων μας να ταξιδεύουν και να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό και το αντίστροφο.
Ο κ. Tudge αναγνώρισε ότι η επιβολή καραντίνας υπήρξε ένα σημαντικό εμπόδιο και ανέφερε ότι 58.000 Αυστραλοί έφυγαν -με εξαίρεση- από την Αυστραλία από τότε που έκλεισαν τα σύνορα. Συμφώνησε ότι η απομόνωση που επιβάλλεται περιόρισε τη μετανάστευση και ότι οι πολιτειακές κυβερνήσεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό αυτών των πολιτικών.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είπε, ελπίζει ότι θα ανοίξουν τα σύνορα με άλλες χώρες στο εγγύς μέλλον και ελπίζει επίσης ότι θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο έως τα μέσα του 2021.
Ο κ. Παπαστεργιάδης έθεσε επίσης το ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μία από τις χώρες για τον εντοπισμό ταλαντούχων και εξειδικευμένων μεταναστών και «εάν θα μπορούσαν οι κοινότητές μας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη καλύτερων δεσμών με κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
Επεσήμανε ακόμη την προσπάθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης να διοργανώσει έκθεση δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, με τον αναπληρωτή υπουργό να δηλώνει «ανοιχτός για περαιτέρω συζητήσεις» σχετικά.
Ο κ. Tudge εόπε ότι η μετανάστευση προς την Αυστραλία αναμένεται να βρεθεί σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά εδώ και 75 περίπου χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού.
Από καθαρή εισροή 154.000 μεταναστών το 2019-2020, αναμένεται μείωση των μεταναστών κατά 72.000 το 2020-21, με συνέπειες στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας και ως εκ τούτου και στην οικονομία
Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μία σειρά από αλλαγές στο πρόγραμμα μετανάστευσης, με έμφαση στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ώστε να συμβάλλει στην ανάκαμψη, αλλά και στις εξετάσεις Αγγλικών, για τους αιτούντες βίζα συντρόφου.
Επίσης, το όριο για τις οικογενειακές βίζες αυξάνεται κατά 30.000, αλλά δε θα ξεπεραστεί το συνολικό όριο για 160.000 που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Tudge τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξουν τα διεθνή σύνορα, ώστε να τονωθεί και η μετανάστευση.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθούν οι εκκρεμείς βίζες για συντρόφους, ενώ υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίδεται πλέον σε άτομα με υψηλή εξειδίκευση, καθώς και σε επενδυτές.
Υπογράμμισε ότι η κοινωνική συνοχή παραμένει σημαντική για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και έκανε λόγο για ξένη παρέμβαση, που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα ως προς τις κοινότητες.
Η παρέμβαση αυτή, είπε, ήταν σε επίπεδα που δεν είχαμε δει από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα.
Ο κ. Tudge, σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει σημαντικά τους πόρους για τη διδασκαλία της Αγγλικής, ώστε όλοι οι μετανάστες να μπορούν να κάνουν δωρεάν μαθήματα, για όσο χρόνο χρειάζονται. Το μέτρο θα ισχύσει για τους αιτούντες βίζα από το 2021 και έπειτα και όχι αναδρομικά.
Πηγή: neoskosmos.com
Ο κ. Alan Tudge με τον κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Φώτο: Κ. Ντεβές
Σχόλια Facebook