Π.Ο.Υ. για την αύξηση των νοσηλευόμενων
Επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15-49 ετών με Covid-19 αυξάνονται σε αρκετές χώρες. Τι αναφέρει για το εμβόλιο της γρίπης.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις σε ορισμένες χώρες», είπε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στην περίοδο της εποχικής γρίπης».
Επιπλέον, η Βαν Κέρκοβ επεσήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15-49 ετών με Covid-19 αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνέστησε στους πολίτες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
Ίδια τα ποσοστά νοσηλείας στα παιδιά που έχουν είτε κορωνοϊό είτε γρίπη
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών με Covid-19 και εκείνων με εποχική γρίπη, όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας σε νοσοκομείο, εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωσης τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Όμως η λοίμωξη από τον κορωνοϊό προκαλεί συμπτώματα σε μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με Covid-19 από ό,τι σε εκείνα με γρίπη.
Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και τα νοσοκομεία παίδων σε μεγάλο μέρος του κόσμου (και στην Ελλάδα) θα αρχίσουν να δέχονται παιδιά με εποχική γρίπη Α και Β, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθεί η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, οι επιστήμονες αγωνιούν κατά πόσο τα συστήματα υγείας θα δεχθούν μεγάλη πίεση.
Η νέα έρευνα, η οποία για πρώτη φορά συνέκρινε άμεσα τα έως τώρα κλινικά δεδομένα των παιδιών που έχουν αρρωστήσει είτε από το νέο κορωνοϊό είτε από τους ιούς της γρίπης, κατέληξε σε μάλλον απρόσμενα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Σιαογιάν Σονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, συνέκρινε 315 παιδιά με μέση ηλικία οκτώμισι ετών που διαγνώσθηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου φέτος και 1.402 παιδιά με μέση ηλικία τεσσάρων ετών και με διάγνωση γρίπης μεταξύ Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2020. Η μέση ηλικία εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν τα 9,6 έτη στην πρώτη ομάδα (Covid-19) και τα 4,2 έτη στη δεύτερη (γρίπη).
Η ανάλυση βρήκε ότι, κατά τη στιγμή της διάγνωσης, περισσότερα παιδιά με Covid-19, σε σχέση με εκείνα με γρίπη, είχαν συμπτώματα πυρετού, βήχα, διάρροιας, εμετού, πονοκεφάλου και άλλων πόνων στο στήθος ή αλλού στο σώμα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η διαπίστωση αυτή για τη μεγαλύτερη συχνότητα συμπτωμάτων στα παιδιά με κορωνοϊό είναι πολύ χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών Covid-19 στις μικρές ηλικίες.
Και στις δύο ομάδες παιδιών ο πυρετός ήταν το συχνότερο σύμπτωμα (75% των παιδιών με Covid-19 έναντι 55% των παιδιών με γρίπη). Ακολουθούσαν σε συχνότητα συμπτωμάτων ο βήχας (48% και 31% αντίστοιχα), η διάρροια ή ο εμετός (26% έναντι 12%), ο πονοκέφαλος (11% έναντι 3%), η μυαλγία (22% έναντι 7%) και ο πόνος στο στήθος (11% έναντι 3%).
Σχεδόν ίδιο ήταν το ποσοστό των νοσηλευθέντων παιδιών με πονόλαιμο ή ρινική συμφόρηση (22% στην Covid-19 και 20% στη γρίπη), ενώ δύσπνοια ανέφεραν περισσότερα παιδιά με Covid-19 (30%) έναντι εκείνων με γρίπη (20%).
Πηγή: newpost.gr
Σχόλια Facebook