Υπό έλεγχο οι νέες εστίες φωτιάς στη Μόρια
Κατάσταση χάους επικράτησε στη Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας.
Το βράδυ, ωστόσο, η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και να μην επεκταθεί σε νέα μέτωπα, προκαλώντας και δεύτερη νύχτα χάος και πανικό στην περιοχή, όπου παραμένουν δυνάμεις, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.
Η πρώτη πυρκαγιά της Τετάρτης εκδηλώθηκε με τη δύση του ηλίου, στο σημείο του ελαιώνα δεξιά του ΚΥΤ όπου είχαν διασωθεί σκηνές- παραπήγματα από νάιλον.
Στοιβαγμένες η μία στην άλλη λαμπάδιασαν αμέσως και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Νέα εστία που φούντωσε στη συνέχεια, πάλι σε σημείο που δεν είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη μέρα, εκδηλώθηκε στο βόρειο σημείο του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται αποθήκες καυσίμων.
Και στα δύο σημεία βρίσκονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες που δεν είχαν πού να διανυκτερεύσουν και εκκένωσαν άμεσα τον χώρο, με τις Αρχές να χτενίζουν την περιοχή.
Με μαύρες πλαστικές σακούλες και τα υπάρχοντά τους, πολλές οικογένειες αιτούντων άσυλο κατευθύνθηκαν με προορισμό την πόλη της Μυτιλήνης, όπου θα συναντούσαν το μπλόκο της Αστυνομίας- η οποία είχε κλείσει τον δρόμο με κλούβες για δεύτερο 24ωρο, με δυνατή την πρόσβαση στη Μόρια, μόνο μέσω Λάρσου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.
Κοινοτάρχης Μόριας: Σε καλύτερη κατάσταση η φωτιά – Ο κόσμος επιθυμεί λύση
Νωρίτερα, μιλώντας στο in.gr, o κοινοτάρχης Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης ανέφερε ότι η νύχτα προβλέπεται να είναι δύσκολη – λόγω και της φωτιάς στο ΚΥΤ όσο και των επεισοδίων στο Καρά Τεπέ.
«Η φωτιά είναι σε καλύτερη κατάσταση, καίει ό,τι έχει απομείνει», σημείωσε.
Αύριο αναμένονται να φτάσουν τα δύο αρματαγωγά πλοία, καθώς και το πλοίο της Blue Star που θα φιλοξενήσουν
Ωστόσο, ο κ. Μαστρογιάννης αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν και οι 12.000 στα πλοία αυτά.
Όπως επισημαίνει, οι κάτοικοι της Λέσβου είναι ανάστατοι και κουρασμένοι από την κατάσταση με το προσφυγικό και επιθυμούν διακαώς λύση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν να χτιστούν νέες δομές στο νησί τους.
Δύο νέες πυρκαγιές στη Μόρια
Nέα φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία του καμπ ξέσπασε στη Μόρια μετά τον χτεσινό πύρινο όλεθρο που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
Η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα πίσω από το ΚΥΤ, ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καίγονται σκηνές που δεν είχαν καεί και οικογένειες τρέχουν άρον άρον με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA, ο καταυλισμός καίγεται από άκρη σε άκρη.
Στο σημείο βρίσκονταν πυροσβεστικές δυνάμεις και δυνάμεις του στρατού προκειμένου να στήσουν σκηνές για τους πρόσφυγες, ωστόσο ξέσπασε φωτιά η οποία εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν.
Καίγονται δέντρα, καίγεται όλος ο καταυλισμός ενώ σημειώνονται και εκρήξεις με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.
Προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο
Την ίδια ώρα, μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους προκειμένου να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες της φωτιάς.
Στο σημείο όπου ξέσπασε η νέα εστία της φωτιάς βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες.
Τα έκτακτα μέτρα στη Μόρια
Έκτακτα μέτρα για τη Μόρια της Λέσβου και το ΚΥΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης.
Το πρώτο μέτρο είναι η άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένο, αύριο θα φτάσουν στο νησί 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπουν που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή της δομής φιλοξενίας.
Επίσης έχουν μεταφέρθηκαν σκηνές, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και συγκεκριμένα στους χώρους που δεν έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, είτε σε τρίτους χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές αρχές.
Ενώ θα επιστρατευτεί κι ένα επιβατικό πλοίο για τις ευπαθείς ομάδες.
Τέλος γιατροί και νοσηλευτές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταφθάνουν στο νησί για να βοηθήσουν, ενώ υγεινομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης θα μοιραστούν στους ανθρώπους από τον στρατό.
Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα της χθεσινής ημέρας. Βρίσκει χιλιάδες οικογένειες να κοιμούνται στο δρόμο, κάποιους με τις βαλίτσες τους στους ώμους και άλλους να προσπαθούν να βρουν οξυγόνο.
Η Λέσβος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ΕΥΠ καλείται να διαπιστώσει αν υπάρχει προβοκάτσια πίσω από τη φωτιά και οι Αρχές να ελέγξουν την κατάσταση με 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μην έχουν που να μείνουν. Ο φόβος για ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στο νησί είναι διάχυτος.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό και τα πράγματα ξέφυγαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις κάποια στιγμή πήραν φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε διάφορα σημεία, οι οποίες πολύ σύντομα λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις και τύλιξαν τον καταυλισμό.
Σχόλια Facebook