«Παιχνίδια πολέμου» στα χωρικά ύδατα
Στο διάστημα έως τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου θα φανεί εάν τελικά ο Ερντογάν προκαλέσει κάποιου είδους θερμό επεισόδιο – που θα προκαλέσει και την αντίδραση της ΕΕ- ή θα προχωρήσει σε μια πιο κατευναστική στάση και σε διάλογο.
Αθήνα.- Μια πυκνή περίοδος διπλωματικών πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά ξεκινά με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, όμως η Άγκυρα επιμένει στο επικίνδυνο παιχνίδι των NAVTEX στέλνοντας το Oruc Reis όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Απειλώντας εθνική κυριαρχία δηλαδή τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Η Τουρκία, προαναγγέλλει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», να εκδώσει μια νέα Navtex στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο: «Αν συμβεί αυτό, είναι πιθανόν το σενάριο να βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά και θα βάλει τη διπλωματία σε δεύτερη μοίρα» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.
«Αν είναι πέρα των 12 νμ, δεν υπάρχει συζήτηση, γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα, σε περίπτωση βέβαια που δεν διεξάγονται έρευνες. Γιατί αν διεξάγονται έρευνες, πρόκειται για παραβίαση της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ή κοντά στα έξι ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο , τη Ρόδο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελληνικής νησιωτικής χώρας, τότε οι επιλογές θα είναι πολύ συρρικνωμένες και θα είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Θα είναι επιλογές οι οποίες, εφόσον δεν έχει λειτουργήσει η διπλωματία για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και στρατιωτική χρήση», υπογράμμισε. Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Ερντογάν αναβαθμίζει και κλιμακώνει τις απειλές του, που πλέον έχουν σχεδόν μετατραπεί σε πολεμικές ιαχές, την ώρα που η Ελλάδα με ψυχραιμία ετοιμάζει την απάντησή της στο «σουλτάνο». Επιπρόσθετα, η χώρα μας με δεδομένες τις τουρκικές απειλές ετοιμάζεται για νέο γύρο εξοπλισμών, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναβαθμίσουν το οπλοστάσιό τους.
Χτίζει συμμαχίες η Αθήνα
Η Αθήνα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και χτίζει συμμαχίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις, ενώ συζητήθηκε και η ατζέντα για την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Μάλτα και για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. «Διάλογος με εκβιασμούς και απειλές δεν νοείται, διάλογος με το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν νοείται. Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκβιάζει αλλά δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ να φέρει Αθήνα και Άγκυρα κοντά και οι προτάσεις του εξετάζονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, όπως έγραψε το Newpost, «κλείδωσε» στην στην Κορσική – και όχι στο Παρίσι τελικά – το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν. Η διευρυμένη αμυντική συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, γεγονός που θα ήταν η αιτία για να γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών στα Ηλύσια Πεδία. Ωστόσο βρίσκεται το τελικό της στάδιο.
Τα γαλλικά όπλα που «βλέπει» η Αθήνα
Πάντως, είναι ιγεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που μπορεί να έχει και βάθος 10ετίας. Θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ένα «εξοπλιστικό μενού» όπως το χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή. Η συμφωνία με την Γαλλία θα περιλαμβάνει φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Στον προγραμματισμό θα προστεθούν εκτός από την Γαλλία και τις ΗΠΑ και η Γερμανία και το Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν έχοντας μια λίστα που σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ θα κινείται σε δύο άξονες:
Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών. Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής
Υπό το βάρος των τελευταίων δεδομένων, καθίσταται σαφές πως το διάστημα μέχρι τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου όταν και θα διεξαχθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής που θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις είναι αν μη τι άλλο κρίσιμο. Σε αυτό το διάστημα θα φανεί εάν τελικά ο Ερντογάν προκαλέσει κάποιου είδους θερμό επεισόδιο – που θα προκαλέσει και την αντίδραση της ΕΕ- ή θα προχωρήσει σε μια πιο κατευναστική στάση και σε διάλογο.
Μέχρι λοιπόν το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου μεσολαβεί μια σειρά από κρίσιμες ημερομηνίες, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα βρεθεί στη Λευκωσία, εν μέσω αυξανόμενων ευρω-ρωσικών εντάσεων, αλλά και προκλήσεων από την Τουρκία, η οποία ως γνωστό έχει συμμαχήσει με τη Μόσχα.
Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ως γνωστό, η σπουδή του νορβηγού διπλωμάτη να ανακοινώσει διάλογο πριν αυτός γίνει έδωσε ασίστ στην Άγκυρα ώστε να παρουσιαστεί ως αυτή που επιδιώκει τον διάλογο, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου συνέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν η Σύνοδος των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, η επονομαζόμενη MED-7, στο νησί της Κορσικής. Επίσης για τότε είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν όπου θα συζητηθούν τα Ελληνοτουρκικά.
Το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και τη ΔΕΘ, όπου θα στείλει μηνύματα στην Τουρκία, ενώ θα αναφερθεί και στο πρόγραμμα εξοπλισμού και υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στο Καστελόριζο θα βρεθεί και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της πρωτοβουλίας για πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα σενάρια με το Oruc Reis
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 11 Σεπτεμβρίου λήγει και η τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis. Ωστόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προανήγγειλε πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα πλησιάσει μια ανάσα από το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Στον χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα, η νέα τουρκική NAVTEX φτάνει στα μόλις στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών, ενώ για πρώτη φορά παραβιάζεται και το όριο του 28ου μεσημβρινού και μπαίνει εντός της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Στην Αθήνα εξετάζονται διάφορα σενάρια σχετικά με την επόμενη κίνηση της Άγκυρας, τα οποία σχετίζονται:
- με το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων NAVTEX βορειότερα, δεσμεύοντας περιοχή που θα περιλαμβάνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ 6 και 12 ν. μ. από το Καστελλόριζο
- το ενδεχόμενο έκδοσης αδειών από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες της ΤΡΑΟ στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, που θα μπορούσαν να φέρουν τις τουρκικές δυνάμεις ακόμη και έξι μίλια ανατολικά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης -περιοχής που εφάπτεται με την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κάτι που θα εμπλέξει και το Κάιρο στη διαμάχη
- το ενδεχόμενο μετακίνησης του Oruc Reis σε απόσταση ενδεχομένως ίση ή μικρότερη των έξι μιλίων από το Καστελόριζο, που θα είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Νέες πολεμικές απειλές από Ερντογάν
Μια γεύση από τις επιδιώξεις της Άγκυρας έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαίωσε πως βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο αποκοπής του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέροντας πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό».
Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και την διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’αυτο και μας λαμβάνουν υπόψη, Τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Στο τέλος όμως θα αποδεχθούν την αλήθεια. Αυτοί που υψώνουν ανάστημα στην Τουρκία διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την ευημερία του λαού τους. Εύχομαι το λέω ξεκάθαρα, όταν έρθει η ώρα να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , κι αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους, αφήνω την ιστορία, τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια».
Πηγή:Newpost.gr
Σχόλια Facebook