Κοροναϊός : Ολοι θα περάσουν από τεστ εξπρές στα γηροκομεία

Ενα σφιχτό χρονοδιάγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων στο σύνολο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν στη χώρα έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι σε διάστημα δέκα ημερών να έχει ολοκληρωθεί η «επιχείρηση» των δειγματοληπτικών τεστ, σε μία προσπάθεια να κλείσει ερμητικά η πόρτα των οίκων ευγηρίας στον επικίνδυνο ιό SARS-CoV-2.

Αλλωστε, οι πρόσφατοι συναγερμοί σε γηροκομεία της χώρας, που δυστυχώς έχουν οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων τροφίμων, αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να οχυρωθούν οι πλέον αδύναμοι σε αυτήν την πανδημία.

Το πλέον θλιβερό παράδειγμα αποτελεί ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι που εν μιά νυκτί μετατράπηκε σε εστία – βόμβα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους ήδη 22 τρόφιμοι.

Ο τρόπος δε με τον οποίο «τρύπωσε» ο νέος κορωνοϊός στην κλειστή δομή – το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με έναν φίλο που είχε κάνει διακοπές στη Χαλκιδική και είχε παρευρεθεί σε συναυλία – αποδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ανάγκη τήρησης αυστηρών κανόνων από τους συνολικά 25.000 εργαζομένους που απασχολούνται στις δομές αυτές και εκτός ωραρίου.

Κώδικας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώδικας ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, που πρόσφατα συντάχθηκε, θα πρέπει να ακολουθείται πιστά όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, η φονική διάθεση του νέου ιού όταν μολύνει ηλικιωμένους είχε αποκαλυφτεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα, η κλινική «Ταξιάρχαι» ήταν η πρώτη δομή φροντίδας ηλικιωμένων για την οποία χτύπησε συναγερμός, με τον νέο ιό να αφαιρεί συνολικά 13 ανθρώπινες ζωές.

Αντίστοιχα, επί ποδός έχουν βρεθεί οι υγειονομικές Αρχές για ακόμη τρεις αντίστοιχες περιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα για την «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο και για ακόμη τρεις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική (Μοσχάτο, Νέα Μάκρη και Μαρούσι).

Υπό τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και του ΕΟΔΥ, ειδικά κλιμάκια αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο να ολοκληρώσουν τους προληπτικούς ελέγχους στο σύνολο των 300 γηροκομείων (κερδοσκοπικών και μη) της χώρας με τη μέθοδο της τυχαιοποιημένης δειγματοληψίας. Στόχος είναι να υπάρχει ακριβής εικόνα για το επίπεδο κινδύνου ανά δομή στις κατά τόπους περιφέρειες.

Βραδυφλεγείς βόμβες

Είναι σημαντικό εντούτοις να σημειωθεί ότι οι οίκοι ευγηρίας αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτική είναι έκθεση ακαδημαϊκών της London School of Economics, με την οποία έπειτα από στοιχεία που συνέλεξαν από ποικίλες, επίσημες πηγές, προειδοποίησαν ότι το 42% έως και το 57% των θανάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο καταγράφτηκαν σε ιδρύματα (και κυρίως σε γηροκομεία).

Στη χώρα μας, σε αντίστοιχες μονάδες βρίσκουν στέγη και φροντίδα περίπου 25.000 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

Εν τω μεταξύ πρόσφατα δεδομένα που παρουσίασε το επιστημονικό περιοδικό «Nature» επιβεβαιώνουν το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας για την τρίτη ηλικία. Οπως υπογραμμίζεται, για κάθε 1.000 άτομα έως 50 ετών που θα μολυνθούν από το νέο ιό, πιθανόν να μην αντιστοιχεί ούτε ένας θάνατος. Εάν νοσήσουν 1.000 άτομα ηλικίας 50 έως και 60 ετών, οι πέντε θα καταλήξουν (ο ίδιος κανόνας δείχνει ως πιο αδύναμους τους άντρες).

Στις μεγαλύτερες ηλικίες όμως το ποσοστό θνησιμότητας απογειώνεται: Από τους 1.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ηλικίας 75 ετών και άνω, οι 116 θα χάσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Εντούτοις, ο οικονομολόγος στο Dartmouth College στο Αννόβερο προειδοποιεί μιλώντας στο «Νature» σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες ότι «η λοίμωξη Covid-19 δεν απειλεί μόνο τους υπερηλίκους, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για τους 55άρηδες, τους 60άρηδες και τους 70άρηδες».

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει με νόημα – έπειτα από σχετικούς υπολογισμούς – ότι η πανδημική νόσος είναι κατά 50 φορές πιο θανατηφόρα για έναν 60χρονο από ό,τι η οδήγηση (παρά τις υψηλές πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο).

Εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό

Υπό τα δεδομένα αυτά, καθίσταται σαφές γιατί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας κάνει εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό των παραθεριστών, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους, σε μία περίοδο όπου η χώρα καταγράφει σε καθημερινή βάση αυξημένα κρούσματα.

Τα δεδομένα άλλωστε δείχνουν ότι όσο ο ιός εξαπλώνεται στην επικράτεια, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα από την αρχή της επιδημίας έως και τις 31 Ιουλίου είχαν βρεθεί θετικοί έπειτα από μοριακό έλεγχο 803 άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω. Επιπλέον, 158 ασθενείς που ανήκαν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία είχαν χάσει έως τα τέλη Ιουλίου τη μάχη για της ζωή τους.

Εως την περασμένη Πέμπτη όμως τα στοιχεία είχαν αλλάξει αποδεικνύοντας τις επιπτώσεις των καλοκαιρινών πάρτι. Μέσα σε έναν και πλέον μήνα, 580 πολίτες 65 ετών και άνω είχαν μολυνθεί, ενώ 67 ακόμη άνθρωποι είχαν εκπνεύσει κατά την ίδια περίοδο.

in.gr