“H EE είναι έτοιμη να επιβάλει μέτρα”
H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα -κυρώσεις δηλαδή- εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Ζόζεπ Μπορέλ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».
Διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας προτείνει ο Μισέλ
Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την ένταση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο με την τακτική «μαστίγιο και καρότο» απέναντι στην Τουρκία.
Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να συναντηθούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου, σε μία διάσκεψη για την εξάλειψη των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
«Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία στην εξωτερική μας πολιτική, μία προσέγγιση μαστιγίου και καρότου – αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των σχέσεων αλλά και ως αντίδραση αν δεν υπάρξει σεβασμός», είπε. Επίσης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο Μισέλ προτείνει να διεξαχθεί διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή βασικών μελών του ΝΑΤΟ: «Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και να γίνει διάλογος».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι αυτή η ιδέα έχει μεταφερθεί σε Αθήνα και Άγκυρα, σημειώνοντας πως: «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχιστεί». Όσο για τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, ο Μισέλ αρνήθηκε να απαντήσει.
Με στοιχεία από newpost.gr
Σχόλια Facebook