Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Γαλλία
Αθήνα.- Οι αλλεπάλληλες ήττες της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο οδηγούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια πίεση και το μόνο που του έχει απομείνει είναι οι ακραίες απειλές σε βάρος της χώρας μας.
Δεν πέρασαν, παρά λίγες ώρες μετά την πρώτη συζήτηση στην ΕΕ την Παρασκευή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τον κατάλογο κυρώσεων που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Σεπτέμβρη, και ήδη η Τουρκία προκαλεί ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των προκλήσεων, απειλώντας με πόλεμο στο Αιγαίο και αμφισβητεί ακόμα και την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα!
Θα προκαλούσε έκπληξη αν ο Ερντογάν προχωρούσε άμεσα σε αποκλιμάκωση αλλά το γεγονός ότι οι τέσσερις περίπου εβδομάδες μέχρι την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕE, ίσως δημιουργήσει συνθήκες πρόκλησης «ατυχήματος» όσο κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις.
Τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σε παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει καυτό τρίμηνο παρά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, γεγονός που έχει εξοργίσει τη Γαλλία και την Αυστρία. Ενώ, πλέον, κομβικός θα είναι ο ρόλος της Αιγύπτου αλλά και του Ισραήλ την ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Σε διπλωματικό επίπεδο είναι θέμα χρόνου μετά την τάχιστη κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο από τα δύο κοινοβούλια, να κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ και να πρωτοκολληθεί. Οκτώ μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου καθώς υπήρξε κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα, ενώ της Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν ξεκάθαρη η υποστήριξη στη μοναδική, κανονική συμφωνία οριοθέτησης στην εν λόγω περιοχή.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας αυτή την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενημέρωση του για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Στόχος είναι, όπως τονίζει, να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση. «Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στη RealNews.
Στα άκρα τραβά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Τουρκία, η οποία παρά την κατακραυγή για τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ξεκάθαρες… συμβουλές να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς θα επέλθουν κυρώσεις, επιμένει να προκαλεί με νέες Navtex και δηλώσεις για παραμονή του Oruc Reis και «πόλεμο», σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το σινάφι του χαρακτηρίζουν ως «αιτία πολέμου» την επέκταση των 12 μιλίων, για την οποία μίλησε ανοιχτά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της ψήφισης των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο, τη στιγμή που στην Ελλάδα, κλείνουν τα αυτιά στις απειλές και μέσω της διπλωματικής οδού, ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον να ανοίξουν συζητήσεις τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Αλβανία αλλά και τη Λιβύη.
Την ώρα που σχεδόν σύσσωμη η Ευρώπη κατακρίνει την Άγκυρα για τις παράνομες ενέργειές της, με την Άνγκελα Μέρκελ να πρωτοστατεί στη στήριξη της Ελλάδας τονίζοντας ότι«Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», τον Εμανουέλ Μακρόν να στέκεται εμπράκτως στο πλευρό των Ελληνικών Δυνάμεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο.Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις…» , τις Αυστρία και Ολλανδία να ακολουθούν και τον Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάζει στο Άτυπο Συνέδριο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο σουλτάνος ακατάπαυστα το παραλήρημά του και αναρωτιέται αν «οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτό που θα τους συμβεί εξαιτίας των ανίκανων ηγετών τους;».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή το απόγευμα σε τελετή απονομής διπλωμάτων, σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Προκαλούμε ! Αυτή που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «τις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».
«Οι απειλές κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην περιοχή, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου, έχουν επίσης προστεθεί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας, με την βοήθεια του Θεού. Το πραγματικό ερώτημα είναι, μπορούν αυτοί που στέκονται μπροστά μας στην Μεσόγειο να κάνουν τις ίδιες θυσίες; Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τα σπάνια σημεία μη αποικιακού κράτους. Έχουν δει την αποφασιστικότητά μας όταν είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Και στο τραπέζι και στο πεδίο. Δεν το σκάμε από τους αγώνες. Για την ανεξαρτησία μας και την ανεξαρτησία. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν χώρα που επιτίθετο σε άλλες χώρες. Ο Αύγουστος έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία μας ως μήνας νικών. Στη Δύση, κερδίσαμε πολλές νίκες, από την κατάκτηση του Βελιγραδίου έως την Κύπρο. Η Μεγάλη Νίκη σήμερα είναι ένα δώρο του Αυγούστου στο έθνος μας».
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει ότι η Τουρκία «δεν θα υποκύψει σε απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο», αφού έχουν προηγηθεί δηλώσεις από Μπαχτσελί και Τσαβούσογλου, μια ημέρα πριν, στον ίδιο τόνο και με απειλές για πόλεμο.
Η ξεκάθαρη απάντηση Δένδια και οι συζητήσεις με Αλβανία και Λιβύη
Τη στιγμή που Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του εξαπέλυαν απειλές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας την ίδια στάση απέναντι στην Τουρκία έκανε σαφές ότι «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου».
«Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία», τόνισε στην Real και συνέχισε:
«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας. Στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού. Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Και να είστε βέβαιος, κ. Σιαδήμα, ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως βεβαίως ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, συζητήσεις για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη σχέση Ελλάδας – Αλβανίας:
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της. Μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και μέσω διαλόγου φθάσαμε στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία».
Η «νίκη» στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ύστερα από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας τόσο σε Έβρο, όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο, είχε ζητήσει πριν από περίπου ένα μήνα κατάλογο με συγκεκριμένες κυρώσεις από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, παρουσίασε προφορικά τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κατά τον οποίο συμπεριλαμβάνονται επτά μέτρα κατά της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες.
Η λίστα με τις κυρώσεις
Η λίστα Μπορέλ με τις παρουσιάστηκε προφορικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του προς υποβολή σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και περιλαμβάνει
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
Επίσης αποφασίστηκε η επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
Ακόμα, έγινε έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τέλος, υπάρχει διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Πηγή:newpost.gr
Σχόλια Facebook