Στο επίκεντρο της προσοχής τα οικονομικά της «Βασιλειάδας»

Μελβούρνη.- Ένα θέμα που ανέφερε πριν λίγες μέρες ο «Νέος Κόσμος», αναφορικά με το ενοίκιο που καταβάλει το γηροκομείο «Βασιλειάδα» στην Αρχιεπισκοπή, επανήλθε στην επικαιρότητα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας The Age.

Συγκεκριμένα-και όχι για πρώτη φορά- στις 21 Αυγούστου ο «Νέος Κόσμος» ανέφερε:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα «Βασιλειάδα» ανήκει εξ ολοκλήρου στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το οικονομικό έτος 2019 είχε έσοδα 13.1 εκατομμύρια που προέρχονταν εξ ολοκλήρου από τις επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (στην οποία ανήκει ο τομέας της φροντίδας των ηλικιωμένων).

Από τα έσοδα αυτά, η «Βασιλειάδα» φέρεται ότι πλήρωσε 2.5 εκατομμύρια δολάρια στην Αρχιεπισκοπή ως ενοίκιο. Μια αύξηση 500.000.

Όπως ειπώθηκε στον «Νέο Κόσμο» η Αρχιεπισκοπή έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για το ίδρυμα και το ενοίκιο που εισπράττει είναι ένα πολύ μικρό μέρος της δαπάνης της αυτής και «πολύ φθηνότερο» αν ο χώρος ήταν για ιδιωτική χρήση».

Την Πέμπτη διερευνώντας τα οικονομικά στοιχεία που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια η «Βασιλειάδα» Fawkner στην αρμόδια ρυθμιστική αυστραλιανή Αρχή, άρθρο της εφημερίδας The Age, αφήνει αιχμές για «υπερβολικά» ενοίκια από τον οίκο ευγηρίας προς την Αρχιεπισκοπή και θέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση ή όχι ομοσπονδιακών χορηγιών για τη φροντίδα των τροφίμων.

Αρχικά αναφέρεται ότι η Αρχιεπισκοπή, έλαβε συνολικά 14,6 εκατ. δολ. σε 5 χρόνια από τον οίκο ευγηρίας «Βασιλειάδα» στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με το άρθρο, το ετήσιο ενοίκιο των 2,5 εκατ. δολ. που κατέβαλε η «Βασιλειάδα» πέρυσι στην Αρχιεπισκοπή ήταν σχεδόν το διπλάσιο του ποσού που θα αναλογούσε βάσει των δημοτικών αποτιμήσεων αξίας και της εκτίμησης ενός έμπειρου μεσίτη εμπορικών ακινήτων.

Σημειώνεται δε ότι:

Τα οικονομικά στοιχεία τα οποία υποβλήθηκαν στη ρυθμιστική Αρχή για φιλανθρωπικούς οργανισμούς δείχνουν ότι από το 2015 ο οίκος ευγηρίας κατέβαλε μεταξύ 2 εκατ. δολ. και 3,65 εκατ. δολ. ανά έτος σε ενοίκια προς την Αρχιεπισκοπή.

Επίσης κατάβαλε ξεχωριστή πληρωμή ετησίως στην Αρχιεπισκοπή μεταξύ 100.000 δολ. και 200.000 δολ.

Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή περιγράφει τη «Βασιλειάδα» ως «υπο-οντότητα πλήρους ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας».

Σχεδόν το 95% από τα 13 εκατ. δολ. ετήσιων εσόδων της «Βασιλειάδας», προέρχεται από χορηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δείχνουν τα στοιχεία.

Ο κ. Clinton Baxter, διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Savills στη Μελβούρνη, ο οποίος έχει εμπειρία από αντίστοιχα ακίνητα, ανέφερε ότι ένας οίκος ευγηρίας όπως τη «Βασιλειάδα», με άδεια για 150 κλίνες, «συνήθως επιφέρει ένα ενοίκιο κοντά στα 1,4 εκατ. δολ. ετησίως, που ισούται περί τα 180 δολ. ανά κλίνη την εβδομάδα».

Πριν από την κρίση με τον κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας, ένα ενοίκιο αυτού του επιπέδου θα σήμαινε αξίας πώλησης περί τα 24 εκατ. δολ.

Η εφημερίδα, λέει, ότι επιχείρησε να έχει επικοινωνία και με τον επίσκοπο Δέρβης, Ιεζεκιήλ Κεφαλά, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο διευθυντών που υπογράφουν τα οικονομικά στοιχεία της «Βασιλειάδας» εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια.

Από το γραφείο του, παρέπεμψαν στον κ. Κωνσταντίνο Κόντη, τον έτερο διευθυντή της «Βασιλειάδας» που υπογράφει τα οικονομικά στοιχεία.

Ο κ. Κόντης, ανέφερε το άρθρο, σε δήλωσή του επεσήμανε ότι «όλα τα κεφάλαια που πληρώνει η ‘Βασιλειάδα’ στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προορίζονται για επανεπένδυση στη φροντίδα ηλικιωμένων».

«Σε αυτό περιλαμβάνεται και συνεισφορά για τα μακρόχρονα σχέδια της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κατασκευή μίας νέας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων 120 κλινών στο Clayton. Σημαντικά κεφάλαια έχουν ήδη δαπανηθεί σε αυτό το σχέδιο».

Σε σχέση με το ενοίκιο άνω των 2,5 εκατ. δολ. ετησίως, ο κ. Κόντης, σύμφωνα με την The Age σημείωσε ότι «υπάρχουν 16 ανεξάρτητες μονάδες οικιών στο σημείο και είναι μεγάλης έκτασης».

Ο κ. Joseph Ibrahim, επικεφαλής του τμήματος του Monash University για το Δίκαιο Υγείας και την έρευνας για ηλικιωμένους, επεσήμανε ότι στη «Βασιλειάδα», υπήρχε κάποια διαφάνεια καθώς ως φιλανθρωπικός οργανισμός δεν υποχρεούται να υποβάλει ετήσιες αναφορές στην αρμόδια Επιτροπή (Australian Charities and Not-for-profits Commission).

Υυποστήριξε ωστόσο ότι είναι σωστό να ρωτάει κανείς τι έκανε ο οίκος ευγηρίας με χορηγίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Λόγω του κορονοϊού, ανέφερε, η διαφάνεια είναι ακόμη πιο σημαντική.

«Συχνά οι φιλανθρωπικοί και οι βασιζόμενοι στην πίστη οίκου ευγηρίας δε δέχονται πολλά ερωτήματα, επειδή οι οικογένειες τείνουν να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς», δήλωσε.

Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε να έχει και την άποψη των υπευθύνων του ιδρύματος αλλά χωρίς επιτυχία.

Επειδή έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος της «Βασιλειάδας» από συγγενείς ατόμων που πέθαναν στο ίδρυμα, οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι δεν πρέπει να κάνουν δημόσιες δηλώσεις.

πηγή:neoskosmos.com