Ομογενειακή Εκπαίδευση … ασκήσεις επί…οθόνης!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Αχός πολύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν»… Τους τελευταίους μήνες ακούμε και τι δεν ακούμε… Τη φορά αυτή ήταν η σειρά των Ομογενών Εκπαιδευτικών! Να ιδρυθεί υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού με σημαντικό προϋπολογισμό και ειδικευμένο προσωπικό, να γίνει συστηματική καταγραφή των Ελλήνων εκπαιδευτικών σ’ όλο τον κόσμο και να προσαρμοστούν οι δάσκαλοι στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, ήταν μερικές από τις “προτάσεις”.

Η τηλε-εκδήλωση έγινε, όπως ανακοινώθηκε, το περασμένο Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, πρόεδρος της οποίας είναι η Στέλλα Κοκόλη, σε συνεργασία με τον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δρ. Ελένη Γρίβα, καθώς και τη συμμετοχή του οργανισμού “Ελληνική Παιδεία” Αμερικής και άλλων φορέων.

Και εδώ δεν “ευτυχήσαμε” να έχουμε καθολική συνεργασία των αποσπασμένων Ελλήνων και των ομογενών Εκπαιδευτικών… Κρίμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που ακούγονται οι απόψεις αυτές ή παραπλήσιες. Το ζήτημα είναι ότι κάθε φορά επαναλαμβάνονται εις ώτα μη ακουόντων! Και, συγγνώμη, ποιες ήτανε οι ρηξικέλευθες προτάσεις που διατυπώθηκαν; Οι εξής τρεις, η μία: υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού. Ανικανοποίητο αίτημα της Ομογένειας ήδη από το 1956 (Νέα Εστία-Μπάμπης Μαρκέτος).

Κατά τα λοιπά, η καταγραφή των Εκπαιδευτικών είναι έργο όχι της γενέτειρας αλλά των συγγενικών οργανώσεων των Εκπαιδευτικών.  Η αγωνία του Σεβασμιότατου κατανοητή, αλλά δεν συνιστά Πρόγραμμα. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης έχει ήδη καταθέσει και θέσει σε κίνηση την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας StaEllinika.com την οποία έχει ήδη υιοθετήσει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Άρα ούτε νέα πρόταση ούτε, ακόμη, ορατά αποτελέσματα. Από Σεπτέμβριο και μετά που θα είναι έτοιμο το σχετικό Πρόγραμμα θα γίνουν και οι πρώτες καταγραφές των επιδόσεών του…

Ο κ. Διαματάρης Σύμβουλος έκδοσης του ΕΚ, αναφέρθηκε στα προγράμματα του Πανεπιστημίου Βανκούβερ χάρις στο Ίδρυμα Νιάρχου. Το “χρήμα” η κινητοποιός δύναμη… Πρόσθεσε το αυτονόητο, ότι “οι δάσκαλοι θα είναι πάντα απαραίτητοι”, και το παγκοίνως γνωστό: Πως “δεν μπορεί να επιβιώσει ο Ελληνισμός, η Εκκλησία, εάν χαθεί η ελληνική γλώσσα”.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, μίλησε υπέρ των θεμάτων που απασχολούν τους εξ Ελλάδος αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Γνωστά και τετριμμένα…

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δασκάλων Ν. Υόρκης, Μερόπη Κυριάκου, είπε ότι χρειάζεται συντονισμός προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν προβλήματα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν ιδέες και να εργαστούν για την μεταξύ τους καλύτερη δικτύωση.  (Αυτή ήταν μια πρόταση που μακάρι να εισακουσθεί…)

Κατά τα λοιπά, η Ομογενειακή Εκπαίδευση επί του παρόντος …παραμένει σε επίπεδο ασκήσεων  επί…οθόνης!