«Τορπίλη» στα όνειρα των Τούρκων για ρεβάνς

Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες του έχοντας στο πλευρό του ένα μικρό στολίσκο από τουρκικά πολεμικά πλοία η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα.

Με «μπαλώματα» και νέες φωτογραφίες του Kemal Reis οι Τούρκοι προσπαθούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το «κάζο» που υπέστη το τουρκικό πλοίο το οποίο «λαβώθηκε» εμφανώς από τη σύγκρουση με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Και ενώ η τουρκική μονταζιέρα δουλεύει… υπερωρίες οι Τούρκοι επιχείρησαν να πάρουν ρεβάνς στο βυθό. Ειδικότερα, πληροφορίες, τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε όχι μια, αλλά πάνω από τρεις φορές, από φρεγάτα και ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο στενό μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου. Ο διοικητής του υποβρυχίου, επιχείρησε να αλλάξει θέση, αλλά από τα sonars του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, εντοπίστηκε ξανά το στίγμα του.

Άγριες αερομαχίες: Στέγνωσε από καύσιμα τουρκικό μαχητικό – Εκτόξευσαν θερμοβολίδες για να γλιτώσουν

Όμως και στον αέρα συνεχίστηκαν οι προκλήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο με σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16. Μάλιστα οι ελιγμοί και τα συνεχή επεισόδια μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 ανάγκασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά αεροσκάφη να εκτοξεύσουν θερμοβολίδες (flares), ενώ ένα από αυτά φέρεται να γύρισε σχεδόν χωρίς καύσιμα, πετώντας ουσιαστικά με αναθυμιάσεις για να προσγειωθεί στο πλησιέστερο τουρκικό αεροδρόμιο.

Σχέδια για κοινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση

Τηλεφωνικές επαφές με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου, αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζη (Mohamed Farid Hegazy) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ (Hamad Mohammed), είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων επαφών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να διενεργηθεί κοινή άσκηση των Ναυτικών Ελλάδας και Αιγύπτου μία εξέλιξη που μετά την υπογραφή συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα.

Ενώ η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως διάλογος με απειλές και τους δύο στόλους να βρίσκονται απέναντι δεν μπορεί να υπάρξει, Μέρκελ και Μακρόν έστειλαν μήνυμα στήριξης σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ηχηρή παρέμβαση Μέρκελ – Μακρόν

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις, έχουμε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Όταν και η Γερμανία και η Γαλλία από κοινού ενώνουν τις δυνάμεις τους θα έχουμε καλές λύσεις οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία και θα καταστήσουν σαφές ότι οι επιθέσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών τις ΕΕ δεν γίνονται δεκτές. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για επανεκκίνηση του διαλόγου

Στις 23 Αυγούστου λήγει η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Ακολούθως το Βερολίνο θέλει να εντείνει τις πιέσεις για έναρξη διαλόγου.

Στις 27 και 28 Αυγούστου διεξάγεται το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις μέτρων απέναντι στην Τουρκία.

Στις 10 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η Σύνοδος χωρών του Νότου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν

Τέλος, στις 24 και 25 του ίδιου μήνα προγραμματίζεται ειδική Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την Τουρκία.

Και οι ΗΠΑ «δείχνουν» διάλογο

Με σαφείς προτροπές υπέρ του διμερούς διαλόγου κινείται, εξάλλου, και η Ουάσιγκτον, όπως καταγράφηκε τόσο κατά τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο, την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη, όσο και κατά τη χθεσινή συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ενδεικτικό της πρόθεσης της αμερικανικής διπλωματίας για πιο ενεργή ανάμειξη στα ελληνοτουρκικά είναι και το γεγονός ότι η συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου είχε έκτακτο χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου βρισκόταν χθες ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο από την πλευρά του Μάικ Πομπέο.

Οι ελληνικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα – Το στοίχημα Δένδια

Η Αθήνα με το βλέμμα στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο τέλος Αυγούστου θέλει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα την τουρκική παραβατικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απειλές της Αγκυρας δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά πρόβλημα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Η μάχη για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι εύκολη, αφού ήδη για κάποιους το Βερολίνο επιχειρεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης υπέρ της Τουρκίας. Ουγγαρία και Ολλανδία – σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές – έχουν ήδη δείξει αρνητικές διαθέσεις από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ήταν αυτή που απέτρεψε μαζί με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος για τις κινήσεις της Τουρκίας. Πληροφορίες δε κάνουν λόγο για εξαιρετικά αρνητική αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων από τη γερμανική πλευρά.

«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα» ήταν η δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. Για το Βερολίνο άλλωστε η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Δύσης και θέλει να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για να ανοίξει ο δρόμος των συνομιλιών. Η λήξη της τουρκικής Νavtex στις 23 Αυγούστου θεωρείται ορόσημο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη διαλόγου.

Πυριτιδαποθήκη η Μεσόγειος – Οκτώ στόλοι στην περιοχή

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε «κόκκινη» ζώνη καθώς πέραν των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας πλησίον πλέουν και σκάφη άλλων χωρών.

Εκεί βρίσκονται και τα γερμανικά πολεμικά πλοία, όπως η φρεγάτα, τύπου ΜΕΚΟ, «Hamburg», η οποία μετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Berlin», το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου μετέχοντας στη νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο ελέγχοντας τις προσφυγικές ροές.

Πιο νότια βρίσκονται πλοία του αιγυπτιακού στόλου, προστατεύοντας την αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα κοιτάσματα αερίου που έχουν ανακαλυφθεί εκεί.

Ανοικτά της Κύπρου βρίσκονται δύο γαλλικά πολεμικά, που προσφάτως ήταν ανοικτά της Κρήτης και μετείχαν σε ασκήσεις με τις ελληνικές φρεγάτες: Η φρεγάτα «Λαφαγέτ» (με τους πυραύλους Scalp – μεγάλης εμβέλειας) και το ελικοπτεροφόρο «Tonnere» (με υπερσύγχρονα ελικόπτερα, αλλά και με πεζοναύτες) που μόλις παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στον πολύπαθο Λίβανο και περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόνιμη ναυτική παρουσία έχει στην περιοχή και το Ισραήλ, που τελευταίως έχει πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στο πεδίο βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος. Το ισραηλινό ναυτικό παρακολουθεί σχολαστικά τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ Κύπρου.

Στην περιοχή βρίσκονται και το ελικοπτεροφόρο (πλοίο – πλωτή βάση) USS Hersel «Woody» Williams. Το πλοίο εδεσε στο κρηπίδωμα Κ-14 (εκεί όπου συνήθως δένουν τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια) και θα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μελλοντικά θα δώσει δουλειά στα ελληνικά ναυπηγεία. Ακόμα στην Κρήτη βρίσκεται και το καταμαράν USNS Carson City, το οποίο πέρυσι είχε ξαναέλθει στο Αιγαίο και έδεσε μάλιστα σε Σύρο, Ρόδο και άλλα νησιά. Στα παραπάνω θα πρέπει ωστόσο να υπολογιστούν και ρωσικά πολεμικά πλοία που πιθανόν να βρίσκονται στη Συρία καθώς και τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Newpost.gr