Ο “Neoskosmos” για δημοσιεύματα της Panhellenic Post
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μελβούρνη.- Εκτενή αναφορά στην αρθρογραφία της Panhellenicpost.com κάνει η ομογενειακή εφημερίδα της Ωκεανίας, “Neoskosmos. com” αναφορικά με το θέμα του νέου Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της μετατροπής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, από ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία σε συγχώνευση με την Δημόσια Διπλωματία και την συσσώρευση Διευθύνσεων (Προξενικά, Θρησκευτικά -Αγιον Όρος- , Μορφωτικά –Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών Βενετίας- πολιτιστικά ζητήματα – UNESCO).
Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη αναρτηθεί από το ΥΠΕΞ και θα βρίσκεται μέχρι και 31 Αυγούστου (14:00 – ώρα Ελλάδος) αναρτημένο στο http://www.opengov.gr/ypex/?p=606 για δημόσια διαβούλευση.
Μάλιστα ο έγκυρος «Neoskosmos» διατυπώνει την εύλογη απορία πως είναι δυνατόν, ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον Απόδημο Ελληνισμό, να «περνάει» «εν κρυπτώ και παραβύστω» (σ.σ. στα κρυφά και στα μυστικά) χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση της Ομογένειας! Γράφει ο Νέος Κόσμος: «Και ενώ οι αρμόδιοι φορείς μας <βομβαρδίζουν> με δελτία τύπου για το τι έκαναν και που πήγαν, για αυτές τις αλλαγές αλλά και για το γεγονός ότι μας ζητείται να εκφράσουμε τις απόψεις μας δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν και μέσω της εφημερίδας μας την ομογένεια. Έχουν λόγο;»
Σημείωση ΡΗΡ: Ασχέτως του εύλογου και δίκαιου αιτήματος της έκριτης ομογενειακής εφημερίδας, απαραίτητο είναι να συμμετάσχουν στη δημόσια δοιαβούλευση όσο το δυνατόν περισσότερες ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και απλοί ομογενείς ώστε να διατυπωθούν οι ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ της ομογένειας σ΄αυτό που ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περιέγραψε μονολεκτικά, στην μοναδική πρόσφατη απαντητική του επιστολή, σε πέντε (από τις πολλές) διαμαρτυρόμενες για τις αλλαγές, εθνικοτοπικές Οργανώσεις, πως ” Το νέο σχήμα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση μιας συνεκτικής πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, καθώς αντιμετωπίζει τις οργανωτικές και λειτουργικές αδυναμίες του υφιστάμενου σχήματος και αναβαθμίζει ουσιαστικά το ρόλο και τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού της Ομογένειας“. Γιατί δεν μας εξηγεί τις “λειτουργικές αδυναμίες” της νυν ΓΓΑΕ και γιατί εκτιμά ότι αυτές θα θεραπευτούν μέ έναν “αχταρμά” ασύνδετων μεταξύ τους διευθύνσεων, με επικεφαλής, μάλιστα, Διπλωματικό υπάλληλο, που φυσικώ τω τρόπω θα δώσει ΟΛΗ την έμφαση στην Δημόσια Διπλωματία (η οποία έτσι κι αλλιώς θα διακινεί και τον κύριο καθημερινό όγκο αλληλογραφίας και απαιτούμενων ενεργειών) και όχι στον Απόδημο Ελληνισμό; Κάποιοι κακόβουλοι θα πουν, γιατί, ίσως, αυτός είναι ο κύριος σκοπός: Να χρησιμοποιήσουν τους Απόδημους ως “πολιορκητικό Κριό” για να αναβαθμίσουν την εικόμα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό, είναι ολέθριο, όμως, όταν γίνει αυτοσκοπός και, μάλιστα, χωρίς τις σωστές προδιαγραφές, αυτές που θα κατοχυρώνουν την κατακτημένη σήμερα θέση της ομογένειας στις τοπικές κοινωνίες…
Χώρια που ως “παρονυχίδα”, στο ίδιο Νομοσχέδιο γίνεται πάλι αναφορά στην ανασύσταση του ΣΑΕ, ενός κακοπαθημένου από τις ελληνικές κυβερνήσεις θεσμού, που θα μπορούσε να ορθοποδήσει και να προσφέρει στην Ομογένεια και στον Ελληνισμόσημαντικό έργο, εάν όντως του είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη αυτονομία, μακριά από κάθε κομματική κηδεμονία.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ NEOSKOSMOS.COM:
Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών που αφορούν και τον απόδημο ελληνισμό.
Ζητά μάλιστα και την άποψή μας για τις αλλαγές αυτές. Έκανε ανάρτηση στο Opengon (http://www.opengov.gr/ypex/ όπου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Και ενώ οι αρμόδιοι φορείς μας «βομβαρδίζουν» με δελτία τύπου για το τι έκαναν και που πήγαν, για αυτές τις αλλαγές αλλά και για το γεγονός ότι μα ζητείται να εκφράσουμε τις απόψεις μας δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν και μέσω της εφημερίδας μας την ομογένεια. Έχουν λόγο;
Όπως γράψαμε και άλλες φορές η ιστοσελίδα Panhellenic Post που παρακολουθεί από κοντά το όλο θέμα αυτό πιστεύει και γράφει:
«Με αφορμή την ανάρτηση στο Opengon (http://www.opengov.gr/ypex/) σε Δημόσια Διαβούλευση μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 14.00 (ώρα Ελλάδος) το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών» τα άρθρα του οποίου από το 85 μέχρι και το 96 αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό και τις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΞ με τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία και άλλες Διευθύνσεις, οι διεργασίες στην Ομογένεια ποικίλουν. Από αδιαφορία μέχρι οργισμένη αντίδραση (των πολύ ολίγων), ομογενών.
Ίσως κάποιοι καρεκλοκένταυροι της Κυβέρνησης πουν: Και ποιος δίνει σημασία, σε κάποιους ρομαντικούς Απόδημους Έλληνες;
Δεν είναι έτσι. Σ΄ αυτούς στηρίζεστε για να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως η Ελλάδα! Και σ΄ αυτούς και στον πολιτισμό που κουβαλούν, υπολογίζουν ξένες κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν καλύτερες κοινωνίες!
Επομένως, το ότι για τους δικούς της λόγους οι ελληνικές Κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις θέσεις και τις απόψεις των Αποδήμων και της οργανωμένης ομογένειας, δεν είναι γιατί οι ξενιτεμένοι μας δεν χρίζουν τις εκτίμησης και την υπόληψης τόσο των Ελλήνων διπλωματών στο εξωτερικό όσο και των ξένων πολιτικών αρχηγών και κυβερνήσεων. Αλλά χρειαζόμαστε μία πτυχιακή εργασία για να εξιστορήσουμε το πώς και το γιατί της αθηνοκεντρικής πατρίδας. Και ο χώρος εδώ δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Ίσως αργότερα αποτελέσει το θέμα αυτό μέρος ύλης βιβλίου μας.
Επί του θέματος, η συμμετοχή των Αποδήμων στην Δημόσια Διαβούλευση, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, θα είναι μάλλον -και δυστυχώς- “πτωχή”! Ευχαριστεί αυτό την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου;».
Για το ίδιο θέμα «ειδικός συνεργάτης» της Panhellenic Post γράφει:
«Μου κάνει εντύπωση που ο κανονισμός ετέθη σε διαβούλευση σε ενα ‘νεκρό’ μήνα για την Ελλάδα όταν ο περισσότερος κόσμος δεν είναι στην έδρα του. Μάλλον δεν ζητείται ευρεία διαβούλευση.
Βλέπω οτι ο Απόδημος Ελληνισμός υποβαθμίζεται διότι από Γενική Γραμματεία ΤΩΡΑ υπεύθυνη για τον Απόδημο Ελληνισμό θα υπάρχει στον νέο κανονισμό μια Διεύθυνση για τον Απόδημο Ελληνισμό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο Διευθυντής αυτής της υπηρεσίας άλλα λόγω του οργανογράμματος του Υπουργείου δεν δύναται να έχει το προσόντα και τις προδιαγραφές του Γενικού Γραμματέα. Επίσης υπάρχει και η ερώτηση κατά πόσον θα αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού στο νέο σχήμα του Υπουργείου σε αυτόν το πολύ νευραλγικό τομέα. Θα πει κάποιος γιατί δεν περιμένουμε να δούμε ? Φοβάμαι, βασιζόμενος στα χρόνια εμπειρίας μου, διότι είμαι και ομογενής, ότι δεν θα διατηρηθεί η ποιότητα στο προσωπικό.
Στον νέο κανονισμού οπου δημιουργείται η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας, εισέρχονται νέοι φορείς που δυστυχώς έχουν λίγη ή καμιά σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναφέρομαι στο Άγιον Όρος, στην UNESCO, κλπ. Η ‘διαχείριση’ αυτών των φορέων θα στερήσουν χρόνο από τα προβλήματα και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Και κάποιος καλόβουλος παρατηρητής θα ρωτήσει ποια είναι η άμεση σχέση του Αποδήμου Ελληνισμού με αυτά.
Η απασχόληση με τα ‘θρησκευτικά θέματα’ στην Γενική Γραμματεία προκαλεί την λογική ερώτηση για το ποιο είναι το όφελος για τους απόδημους Ελληνες. Τα θρησκευτικά θέματα είναι καλά οργανωμένα στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Έλληνες, και κατά την άποψή μου, δεν είναι δουλειά της ‘πολιτείας.’ Τώρα εάν το Ελληνικό κράτος θέλει να χρηματοδοτεί τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να το κάνει, άλλα όχι κάτω από την ίδια ομπρέλα με τον Απόδημο Ελληνισμό.
Τα προξενικά γραφεία ετέθησαν κάτω από την νέα Γενική Γραμματεία, μάλλον για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του Απόδημου Ελληνισμού. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι’ αυτό αλλά εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό γνωρίζουμε πολύ καλά την χαμηλή ποιότητα της εξυπηρέτησης απο τα προξενικά γραφεία. Το θέμα δεν είναι ποιος εποπτεύει τα προξενικά γραφεία. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία των υπάλληλων στις υπηρεσίες που βλέπουν τους απόδημους με υποτιμητικό ύφος.
Αποφεύγω σχολιασμό για το πολυβασανισμένο ΣΑΕ που αυτοχρηματοδοτείται !!! Δυστυχώς έχει καταντήσει παραμάγαζο των πολιτικών κομμάτων όταν έρχονται στην εξουσία και δεν έχει επιτρέψει σε άξιους και ‘σοβαρούς’ Ελληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού να το κατευθύνουν εκεί που πρέπει. Θυμάμαι ακόμη το πανηγύρι της πρώτης γενικής συνέλευσης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη !!!!
Είναι και άλλα θέματα για τον κανονισμό που χρειάζονται σχολιασμό, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταλάβει την άξια του Απόδημου Ελληνισμού και τον βλέπει μόνο για ευκαιριακή εκμετάλλευση, για άντληση κεφαλαίων για κομματικός ανάγκες και για τουριστικές εξόδους του προσωπικού. Ακόμη και για φλέγοντα θέματα του Ελληνισμού, η χώρα μας καλλιεργεί πολλές διαφορετικές οργανώσεις στο λεγόμενο lobby στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση. Όντως έχουν γίνει τελευταία κάποιες προσπάθειες συντονισμού απο ανθρώπους ελεγχόμενους όμως απο την Ελλάδα, που στην πραγματικότητα (και με λίγες εξαιρέσεις) προωθούν την δική τους ατζέντα.
Συγχαίρω το Panhellenic Post για τους συνεχείς του αγώνες για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και το κάνει αυτό, απο ότι φαίνεται, χωρίς καμιά βοήθεια από το Ελληνικό κράτος που φροντίζει όμως να ‘χρηματοδοτεί’ άλλα ΜΜΕ στο εξωτερικό για δικούς του κομματικούς και άλλους λόγους».
Σχόλια Facebook