«Κόκκινος» συναγερμός για την επιστροφή
Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αλλά και ενόψει του κύματος επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες.
Οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν καθημερινά καμπανάκι για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους καθώς αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η έξαρση των κρουσμάτων και η σταθεροποίησή τους σε υψηλά επίπεδα δείχνει πως είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος.
Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, που όπως εκτιμάται – αν δεν τηρηθούν τα μέτρα – θα επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία του ιού στην χώρα μας.
Ήδη στα λιμάνια της χώρας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στον ιό και μην έχουμε νέα έξαρση στα αστικά κέντρα στα οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας).
Μόνο σε τέσσερις ημέρες δηλαδή, τα κρούσματα στη χώρα ανήλθαν 950 ενώ τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα φανεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν ή χρειάζονται και πρόσθετα τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι στο «τραπέζι».
Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανέφερε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων».
Υπογράμμισε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, είναι αναμενόμενη και η μετακύλιση του σε μικρότερες ηλικίες, κάποιες από τις οποίες νοσούν σοβαρά.
«Από την στιγμή που βλέπουμε σπάνιες περιπτώσεις να διασωληνώνονται σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», είπε προσθέτοντας πως «όλη η εικόνα είναι ανησυχητική. Ωστόσο, βλέπουμε μια κάμψη όσον αφορά την αύξηση. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλους μας».
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο μπορεί να δούμε τοπικά lockdown όπου το επιβάλει η κατάσταση.
«Σημασία έχει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και η συνείδηση των πολιτών, δεν πρόκειται να πιάσουν».
Προβληματίζει το άνοιγμα των σχολείων
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανησυχίας έρχεται να προστεθεί και το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου. Ήδη, κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου και κάτω από υπό ποιες συνθήκες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κ. Μαγιορκίνης (ΣΚΑΪ) τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων εν μέσω 2ου κύματος ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα.
Έκανε λόγο για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας
Στο μεταξύ, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικός δειγματοληπτικός έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Αττική ταξιδιώτες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος
Τα νέα μέτρα για να μπει «φρένο» στον ιό
Υπενθυμίζεται ότι η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μοντέλο «Πόρου» στην Πάρο και την Αντίπαρο, κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Ο «χάρτης» των 230 νέων κρουσμάτων
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 226 θανάτους.
Για ακόμη μια ημέρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο», καταγράφοντας 47 και 65 κρούσματα κοροναϊού, αντίστοιχα. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία ανέρχονται σε 41, ενώ η συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
Από αυτά., 1.648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 άτομα διασωληνωμένα, ανάμεσά τους και μια ανήλικη
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο μεταξύ, η είδηση ότι ανάμεσα στους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι βρίσκεται και ένα 17χρονο κορίτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάσταση της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.
Συνολικά, 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.
Από αυτούς, οκτώ (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 47.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Τα 230 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 1 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
- 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 στην Π.Ε. Καστοριάς
- 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Λάρισας
- 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 5 στην Π.Ε. Πέλλας
- 8 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 στην Π.Ε. Σερρών
- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 στην Π.Ε. Χανίων
- 1 στην Π.Ε. Χίου
Τρεις ακόμη θάνατοι
Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 226 θανάτους συνολικά στη χώρα. 78 (34.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook