Ο Απόδημος Ελληνισμός υποβαθμίζεται
ΓΝΩΜΗ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Μου κάνει εντύπωση που ο κανονισμός ετέθη σε διαβούλευση σε ενα ‘νεκρό’ μήνα για την Ελλάδα οταν ο περισσότερος κόσμος δεν είναι στην έδρα του. Μάλλον δεν ζητείται ευρεία διαβούλευση.
Βλέπω οτι ο Απόδημος Ελληνισμός υποβαθμίζεται διότι απο Γενική Γραμματεία ΤΩΡΑ υπεύθυνη για τον Απόδημο Ελληνισμό θα υπάρχει στον νέο κανονισμό μια Διεύθυνση για τον Απόδημο Ελληνισμό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο Διευθυντής αυτής της υπηρεσίας άλλα λόγω του οργανογράμματος του Υπουργείου δεν δύναται να έχει το προσόντα και τις προδιαγραφές του Γενικού Γραμματέα. Επίσης υπάρχει και η ερώτηση κατά πόσον θα αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού στο νεο σχήμα του Υπουργείου σ’αυτον το πολύ νευραλγικό τομέα. Θα πει κάποιος γιατί δεν περιμένουμε να δούμε ? Φοβάμαι, βασιζόμενος στα χρόνια εμπειρίας μου, διότι είμαι και ομογενής, ότι δεν θα διατηρηθεί η ποιότητα στο προσωπικό.
Στον νέο κανονισμού οπου δημιουργείται η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Διπλωματίας, εισέρχονται νέοι φορείς που δυστυχώς έχουν λίγη ή καμιά σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναφέρομαι στο Άγιον Όρος, στην UNESCO, κλπ. Η ‘διαχείριση’ αυτών των φορέων θα στερήσουν χρόνο απο τα προβλήματα και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Και κάποιος καλόβουλος παρατηρητής θα ρωτήσει ποια είναι η άμεση σχέση του Αποδήμου Ελληνισμού με αυτά.
Η απασχόληση με τα ‘θρησκευτικά θέματα’ στην Γενική Γραμματεία προκαλεί την λογική ερώτηση για το ποιο είναι το όφελος για τους απόδημους Ελληνες. Τα θρησκευτικά θέματα είναι καλά οργανωμένα στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Ελληνες, και κατά την άποψή μου, δεν είναι δουλειά της ‘πολιτείας.’ Τώρα εάν το Ελληνικό κράτος θέλει να χρηματοδοτεί τέτοιες δραστηρίοτητες μπορεί να το κάνει, άλλα οχι κάτω απο την ιδια ομπρέλλα με τον Απόδημο Ελληνισμό.
Τα προξενικά γραφεία ετέθησαν κάτω απο την νεα Γενική Γραμματεία, μάλλον για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του Απόδημου Ελληνισμού. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι’ αυτό αλλά εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό γνωρίζουμε πολύ καλά την χαμηλή ποιότητα της εξυπηρέτησης απο τα προξενικά γραφεία. Το θέμα δεν είναι ποιος εποπτεύει τα προξενικά γραφεία. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία των υπάλληλων στις υπηρεσίες που βλέπουν τους απόδημους με υποτιμητικό ύφος.
Αποφεύγω σχολιασμό για το πολυβασανισμένο ΣΑΕ που αυτοχρηματοδοτείται !!! Δυστυχώς έχει καταντήσει παραμάγαζο των πολιτικών κομμάτων όταν έρχονται στην εξουσία και δεν έχει επιτρέψει σε άξιους και ‘σοβαρούς’ Ελληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού να το κατευθύνουν εκεί που πρέπει. Θυμάμαι ακόμη το πανηγύρι της πρώτης γενικής συνέλευσης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη !!!!
Είναι και αλλα θέματα για τον κανονισμό που χρειάζονται σχολιασμό, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταλάβει την άξια του Απόδημου Ελληνισμού και τον βλέπει μόνο για ευκαιριακή εκμετάλλευση, για άντληση κεφαλαίων για κομματικός ανάγκες και για τουριστικές εξόδους του προσωπικού. Ακόμη και για φλέγοντα θέματα του Ελληνισμού, η χώρα μας καλλιεργεί πολλές διαφορετικές οργανώσεις στο λεγόμενο lobby στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση. Όντως έχουν γίνει τελευταία κάποιες προσπάθειες συντονισμού απο ανθρώπους ελεγχόμενους όμως απο την Ελλάδα, που στην πραγματικότητα (και με λίγες εξαιρέσεις) προωθούν την δική τους ατζέντα.
Συγχαίρω το Panhellenic Post για τους συνεχείς του αγώνες για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και το κάνει αυτό, απο οτι φαίνεται, χωρίς καμιά βοήθεια από το Ελληνικό κράτος που φροντίζει ομως να ‘χρηματοδοτεί’ αλλα ΜΜΕ στο εξωτερικό για δικούς του κομματικούς και άλλους λόγους.
Σχόλια Facebook