Αυστραλία, χωρίς επιδόματα ανάμεσά τους και Έλληνες
Μελβούρνη.- Ένα εκατομμύριο κάτοχοι προσωρινής βίζας, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες νεομετανάστες, δεν δικαιούνται τα κυβερνητικά επιδόματα του JobKeeper και JobSeeker για στήριξη όσων μειώθηκε το εισόδημά τους λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο κορονοϊός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα για μία θέση εργασίας σε ένα εστιατόριο στο Σϊδνεϊ έγιναν 470 αιτήσεις, με μόνο δύο από τους αιτούντες να είναι Αυστραλοί πολίτες.
Που σημαίνει ότι οι Αυστραλοί δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις δουλειές αλλά τώρα ούτε και οι κάτοχοι προσωρινής βίζας, μιας και ο χώρος της εστίασης υπολειτουργεί.
Η κυβέρνηση Morrison πιέζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς ενώ παράλληλα υπάρχει πίεση για χαλάρωση των όρων απόκτησης βίζας ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βρουν πιο εύκολα δουλειά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Iemant Demarais, μάνατζερ εστιατορίου, που δεν πίστευε ποτέ ότι θα κατέφευγε στους πρώην εργοδότες του για να μπορέσει να φάει.
Έχασε τη δουλειά του τον Μάρτιο λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, αλλά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Αυστραλούς εργαζόμενους, εκείνος δεν δικαιούται κανένα κυβερνητικό βοήθημα.
Ο κ. Demarais που έχει βίζα ειδικευμένου μετανάστη και τον έχει προσλάβει με αυτή την ιδιότητα ο εργοδότης του (highly-skilled migrant sponsored visa), έχει δουλέψει και φορολογηθεί στην Αυστραλία τα περασμένα δέκα χρόνια. Στην παρούσα φάση έχει εξαντλήσει όλες του τις αποταμιεύσεις, χρησιμοποιεί τα χρήματα από το συνταξιοδοτικό του ταμείο (superannuation) και η οικογένειά του από τη Γαλλία τού πληρώνει το ενοίκιο.
«Η κατάστασή μου είναι εξαιρετικά δύσκολη και το μέλλον αβέβαιο» δήλωσε. «Δεν μπορώ να πετάξω για τη Γαλλία και ούτε να προχωρήσω με τη ζωή μου καθώς δεν έχω έσοδα από το τέλος Μαρτίου» ανέφερε.
Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι από ξένες χώρες που δεν δικαιούνται βοήθημα, μεταξύ αυτών και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με φοιτητική βίζα, τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας κ.ά.
Εξαίρεση αποτελούν όσοι προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία που δικαιούνται το επίδομα εφόσον έχουν ζήσει στην Αυστραλία για πάνω από δέκα χρόνια.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στα επιδόματα όλων των παραπάνω ατόμω ν θα κόστιζε επιπλέον είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια και θα επιβάρυνε τους Αυστραλούς φορολογούμενους.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Μετανάστευσης, Alan Tudge, σε δήλωσή του είπε ότι ανέκαθεν υπήρξε ξεκάθαρο ότι οι κάτοχοι προσωρινής βίζας θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους για όσο βρίσκονται στην Αυστραλία.
«Προτεραιότητα για μας αποτελούν οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι» υπογράμμισε.
Από την άλλη, όσοι ασχολούνται με την εστίαση υποστηρίζουν ότι οι ξένοι εργάτες είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί και η χώρα θα πρέπει να τους στηρίξει να μείνουν καθώς είναι και οι μόνοι που δουλεύουν.
Στη Βικτώρια, οι ξένοι εργαζόμενοι δικαιούνται το ποσό των 1.500 δολαρίων που δίνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να απέχει από την εργασία του λόγω πρόσληψης από τον κορονοϊό ή ακόμη και αν περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ κορονοϊού και δεν έχει μέρες αναρρωτικής ή κανονικής άδειας από τη δουλειά του.
Σχόλια Facebook