Πρόγραμμα της Κοινότητας Σίδνεϊ για τα 200 χρόνια
Το 2021, σηματοδοτεί τα 200 χρόνια της διακήρυξης της Ελλάδας για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα εορταστεί ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Στο Σύδνεϋ, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας και η οργανωτική της επιτροπή που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 αποτελούμενη από αξιόλογους Ελληνοαυστραλούς, θα παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων με σκοπό να τονίσει και να γιορτάσει αυτό το σημαντικό ορόσημο της ιστορίας.
Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί προσεκτικά για να καλλιεργήσει διορατικότητα, να προκαλέσει σκέψη και να εμπνεύσει μέσα από μια σειρά διαλέξεων, θεατρικών έργων, εκθέσεων, συναυλιών, προβολών ταινιών και συζητήσεων. Περισσότερες από 20 εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί, ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες στις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης ανέφερε «Το 2021 σηματοδοτεί την επέτειο μιας σημαντικής χρονιάς στην ελληνική ιστορία και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια σειρά εκδηλώσεων γι’ αυτό τον σκοπό. Ήταν σημαντικό για εμάς να επιλέξουμε να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες και να συντονίσουμε εκδηλώσεις που πραγματικά τιμούν τη σημασία αυτής της στιγμής στην ιστορία μας».
Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων που ανακοινώνονται σήμερα, είναι και η συναυλία με θέμα τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο σύνολό του, υπό τη διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Great Hall του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι το ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, ο οποίος αποτελείται από 158 τετράστιχα. Το ποίημα αυτό γράφτηκε ουσιαστικά υπό τον ήχο των Τουρκικών πυροβόλων στην ηρωική Μάχη του Μεσολογγίου, και αργότερα έγινε ο ύμνος του Έθνους μας. Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος εθνικός ύμνος που υπάρχει και σπάνια απαγγέλλεται πλήρως, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα μοναδικό γεγονός.
Στην Οργανωτική Επιτροπή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2021 συμμετέχουν οι:
Έφη Αλεξάκη (Φωτογράφο)
Χάρης Δανάλης (Πρόεδρο Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ)
Leonard Janiszewski (Ιστορικό, Πανεπιστήμιο Macquarie)
Αθανάσιος Καλλός (Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Πανεπιστημίου Σίδνεϊ)
Ευθύμιος Καλλός (πρόεδρος του Ελληνικού προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού SBS)
Καθηγητής Βρασίδας Καραλής (ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ)
Ουρανία Καρτέρη (πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Σίδνεϊ)
Lex Marinos (Ηθοποιός)
Μιχάλης Τσιλίμος (ραμματέας Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ)
Δρ Ελένη Βατσικοπούλου (δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σίδνεϊ)
Dr Alfred Vincent (ακαδημαϊκός)
Στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται:
200 Χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα – 7 Μαΐου 2021 έως 8 Ιουνίου 2021
Συναυλία με τον τίτλο 200 Χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Αυστραλία, από τον Δημήτρη Μπάση σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα 40 ατόμων και με την Ελληνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου George Ellis. Η συναυλία θα αποτίνει φόρο τιμής στα τραγούδια της επανάστασης, της απελευθέρωσης και της ενδυνάμωσης από τέσσερις μεγάλους Έλληνες συνθέτες: τον Μάνο Χατζιδάκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Οι Γυναίκες της Επανάστασης – 7 Μαρτίου 2021
Ομιλία της Δρ Παναγιώτας Νάζου με θέμα «Οι Γυναίκες της Επανάστασης» στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ.
Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας – 25 Μαρτίου 2021
Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από συμφωνική ορχήστρα υπό την επιμέλεια του George Ellis, στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, Great Hall. Θα παρευρεθούν καθηγητές του τμήματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.
Εορτασμός της 25ης Μαρτίου – 27 Μαρτίου 2021
Κοινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας με συμμετοχή των Ευζώνων από την Ελλάδα στο Martin Place και Opera House του Σύδνεϋ. Παρέλαση, Ομιλίες και Χοροί.
Ο Παπαφλέσσας – Μάρτιος 2021
Θεατρική παράσταση «Ο Παπαφλέσσας» του θιάσου Hellenic Art Theatre σε σκηνοθεσία Σταύρου Οικονομίδη.
Ήμουν παιδί του εικοσιένα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη – Μάρτιος 2021
Παιδική Θεατρική παράσταση «Ήμουν παιδί του εικοσιένα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» σκηνοθεσία Σταύρου Οικονομίδη, Hellenic Art Theatre.
Ζωγραφική έκθεση των Philip George και Μαργαρίτη Γεωργιάδη – Μάρτιος 2021
Ζωγραφική έκθεση των Philip George και Μαργαρίτη Γεωργιάδη στην Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας παρουσία Αυστραλιανών Κυβερνητικών Εκπροσώπων και Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.
Ρήγας Φεραίος – Μάρτιος 2021
Ομιλία με μουσική υπόκρουση του Δρ Alfred Vincent με θέμα «Ρήγας Φεραίος».
Έλληνες της Διασποράς
Έκδοση Περιοδικού με τίτλο «Έλληνες της Διασποράς» υπό την επιμέλεια της δημοσιογράφου των Αυστραλιανών Μέσων ενημέρωσης κα Ελένης Βατσικοπούλου, της εφημερίδας Ο ΚΟΣΜΟΣ και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο, Ελλήνων και μη Ελλήνων, όπως των καθηγητών Βρασίδα Καραλή (Σίδνεϊ), Αντώνη Δρακόπουλου (Σίδνεϊ), Νίκου Παπαστεργιάδη (Μελβούρνη), Σάββα Παπασάββα (Περθ)κ.ά.
Η Σχέση Ελλάδας και Τουρκίας
Ανοιχτή συζήτηση της δημοσιογράφου των Αυστραλιανών Μέσων ενημέρωσης κα. Ελένης Βατσικοπούλου, με θέμα «Η Σχέση Ελλάδας και Τουρκίας», στο Πανεπιστήμιο UTS.
Οι Μη Έλληνες της Επανάστασης
Μια διάλεξη που θα ρίξει φως στους μη Έλληνες που συμμετείχαν στην Επανάσταση, συμπεριλαμβανομένων μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα, καθώς και των Φιλελλήνων της Ευρώπης που παρείχαν υποστήριξη. Παρουσίαση από τους φοιτητές του SUGS (Sydney University Greek Society).
1821 και η Ελληνική Διασπορά στην Αυστραλία
Μια ομάδα αποτελούμενη από νέους Ελληνοαυστραλούς επαγγελματίες που συζητούν την ιδέα του τι σημασία έχει το 1821 και τα 200 χρόνια από τότε. Στην ομάδα συζήτησης συμμετέχουν, οι Αντώνης Πιπέρογλου (ιστορικός), Patricia Koromvokis (ακαδημαϊκή Νεοελληνικής Γλώσσας), Γιώργος Μπλιώκας (πρώην πρόεδρος της MUGA), Alexandra Dellios (ιστορικός), Αθανάσιος Καλλός (μέλος της Επιτροπής Φεστιβάλ και της Επιτροπής Επετείου του 2021) και ο Πίτερ Πολίτης (βραβευμένος συγγραφέας).
1821 ανάμνηση: Ανάμνηση και Έννοια της Ελληνικής Εθνικής Ημέρας για τις Μεταπολεμικές Ελληνικές Αφίξεις
Μια επιτροπή θα συζητήσει τις αναμνήσεις παλαιότερων Ελλήνων-Αυστραλών μεταναστών που βίωσαν το Ελληνικό Σχολείο και τους εορτασμούς της Ελληνικής Εθνικής Ημέρας. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις που έχει το κάθε μέλος της ομάδας από τους εορτασμούς στα σχολεία ή από τους ομογενειακούς εορτασμούς του 1821.
Εκδήλωση των μαθητών μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Eπανάσταση
Το Χρονικό των γεγονότων του 1821, αφήγηση με βιντεοληπτικό υλικό από τους μαθητές των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ καθώς και τέσσερα Θεατρικά μονόπρακτα για τους τέσσερις πιο σημαντικούς Έλληνες των τελευταίων 200 χρόνων. Τέλος χορευτικά από τους μαθητές των σχολείων μας με παραδοσιακές στολές.
Το 28ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Από 5 έως 24 Οκτωβρίου 2021
Στο 28ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβληθούν επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα «200 χρόνια Ελλάδα» καθώς και εκδηλώσεις άμεσα επηρεασμένες από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την Ευρωπαϊκή Τέχνη
Μία διάλεξη από τον Καθηγητή Βρασίδα Καραλή για την απεικόνιση της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από την Ευρωπαϊκή Τέχνη στην Πινακοθήκη της ΝΝΟ, με έντονη έμφαση στη ζωγραφική του Βρυζάκη Θεοδώρου «Η έξοδος του Μεσολογγίου, 1853».
Καποδίστριας
Καποδίστριας μια απ’ τις πιο ολοκληρωμένες τραγωδίες τού Νίκου Καζαντζάκη η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη με διαφορετικό σκηνικό χώρο. Το σύγχρονο αυτό έργο θα παρουσιαστεί ως μια σειρά από αναγνώσεις, σε σκηνοθεσία του καθηγητή Βρασίδα Καραλή.
Η Ελληνική Επανάσταση στον Κινηματογράφο
Η Ακαδημαϊκός Μπέτυ Κακλαμανίδου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει διάλεξη για την Ελληνική Επανάσταση στον Κινηματογράφο, μέρος του 28ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Πάμελα Προεστού | Ελληνικό Φεστιβάλ Σύδνεϋ
9750 0440
πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook