«Πόλεμος» για την τιμή εμβολίου, πριν βρεθεί

Θα περίμενε κανείς στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει ο πλανήτης να έχει προκληθεί κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη. Αυτό εν μέρει έχει συμβεί, ωστόσο όταν αναφερόμαστε στα εμβόλια για τον κοροναϊο… το πράγμα στραβώνει.

Αυτό διότι τι στιγμή που σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον φονικό ιό και πάνω από 617 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τρεις φαρμακευτικές εταιρείες ψάχνουν κέρδος από το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι για την έρευνά τους έχουν πάρει επιχορηγήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, σε όλο αυτό υπάρχουν και οι δύο «φωτεινές» εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer, Merck και Moderna επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν θα πουλήσουν σε τιμή κόστους τα τυχόν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που θα παρασκευάσουν, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύτηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν όφελος.

Πολλές εταιρείες έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ή από άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν δεν περιλάμβαναν όρους σχετικούς με την ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.

«Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χόγκ, απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε από μια βουλευτή. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια. Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενης Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ο Χογκ.

«Όχι, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε και η Τζούλι Γκέρμπερντινγκ της εταιρείας Merck, η οποία δεν θα έχει έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 –το νωρίτερο– και επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Είναι μια έκτακτη περίοδος και η τιμή μας θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός», υπογράμμισε ο Τζον Γιανγκ της Pfizer. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ορίσουμε την τιμή του πιθανού εμβολίου μας λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η εταιρεία AstraZeneca, από την άλλη, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Φάση 3, έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υπηρεσία Barda της αμερικανικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό, θα διαθέσει 300 εκατομμύρια δόσεις σε τιμή κόστους στην αμερικανική αγορά. Ένα παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που επίσης χρηματοδοτείται από την επιχείρηση Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης») του Λευκού Οίκου, με το ποσό των 456 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι δεν θα βγάλει κέρδος από το 1 δισεκατομμύριο δόσεις που θα διαθέσει στην αγορά κατά την πανδημία.

Κύπρος: Ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκατ. εμβολίων για τον κοροναϊό

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη διαβιβάσει πριν από τρεις εβδομάδες, δια του εκπροσώπου του, την ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκατ. εμβολίων. Σημειώνεται ότι στην ποσότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το οποίο σε σχέση με την εξασφάλιση ποσοτήτων εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου, διευκρινίζει ότι η Κύπρος, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κ. Στέλλας Κυριακίδου, μέσω της οποίας θα χρησιμοποιηθούν 2,7 δισ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Support Instrument – ESI) για επένδυση σε εταιρείες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα ή είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σε σχέση με την έρευνα και την κλινική δοκιμή των εμβολίων. Εν προκειμένω, η Επιτροπή ήδη διαπραγματεύεται με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο για την παρασκευή εμβολίου.

Μέσα από τη συνεργασία που θα δημιουργηθεί, διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις ή θα υποβάλλονται χωριστά παραγγελίες από το κάθε κράτος μέλος. Μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη, ενισχύεται η θέση όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή τη διαπραγματευτική τους ισχύ, ενώ διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση σε ό,τι αφορά στα θεραπευτικά προϊόντα, είτε πρόκειται για φάρμακα ή εμβόλιο, στον ίδιο χρόνο και το ίδιο ποσοστό που θα δοθεί σε όλες τις χώρες.

Για καλύτερο συντονισμό, έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη διαβιβάσει πριν από τρεις εβδομάδες, δια του εκπροσώπου του, την ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκατ. εμβολίων. Σημειώνεται ότι στην ποσότητα αυτή περιλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Ρωσία: Έχουμε έτοιμο το πρώτο δικό μας εμβόλιο

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κοροναϊού, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι, είναι έτοιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού, Ρουσλάν Τσάλικοφ.

«Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κοροναϊό, ένοιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κοροναϊού είναι έτοιμο» δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κοροναϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο της Οξφόρδης;

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες μετά τις άκρως ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο επικεφαλής των ερευνών για την ανάπτυξή του ήρθε να «ψαλιδίσει» τις προσδοκίες αναφορικά με τον χρόνο κυκλοφορίας του.

Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές που έγιναν, γεννώντας ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

πηγή:in.gr