«Είμαστε κοντά για ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου»
Πολύ κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο είναι η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικόλαος Γαριλίδης σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη για να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους.
Όπως σημειώνει η Al Ahram, μια σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας δεν είχε ξεκινήσει ποτέ σοβαρά, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να φιλοξενήσει την Άγκυρα, της οποίας η διαμάχη με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την Κύπρο είχε απαγορεύσει μια θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας και της Κύπρου. Δεδομένης της απόφασης του Καΐρου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές οδηγίες στις διαπραγματευτικές ομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Γαριλίδης δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει άλλος ένας γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Κάιρο για συνομιλίες για το θέμα και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, είδε τον κ. Δένδια, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι. Ο Σούκρι και ο Δένδιας παρακολούθησαν τον 12ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ΑΟΖ.
Κατά την αξιολόγηση του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, η ΑΟΖείναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι». Είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή η ενδυνάμωση των αντίστοιχων ηγετών των χωρών για την υπογραφή από τους πρέσβεις ή των υπουργών Εξωτερικών. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, τόνισε. «Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα.
Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν θα είναι της αρεσκείας της Τουρκίας, η οποία εδώ και μήνες στέλνει μηνύματα στην Αίγυπτο, αναφέροντας την επιθυμία της να υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας του περασμένου έτους. μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που κυριαρχείται από το Ισλάμ στη Λιβύη.
Η Ελλάδα έχει επικρίνει τη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 και είπε ότι παραχωρεί στην Τουρκία περισσότερα από τα νόμιμα δικαιώματά της. Η θέση της Τουρκίας σε αυτή τη συμφωνία, υποστήριξε ο κ. Γαριλίδης, ήταν αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλύτερου ερωτήματος σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρέσβης προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γραφείου της Τουρκίας στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα για τρία χρόνια πριν φτάσει στο Κάιρο για να αντικαταστήσει τον Μιχαήλ-Χρήστο Διαμέση, ο οποίος τώρα εκπροσωπεί τη χώρα του στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Αθήνας θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, είπε ότι καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είχε επιδιώξει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Υπογράμμισε δε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνεχίσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Το πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και πολλών από τους γείτονές της, σημείωσε, ήταν ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Άγκυρα βλέπει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιοχών «πρώην Οθωμανικά βιλαέτια» (επαρχίες).
«Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε – Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο κ. Γαριλίδης. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει. Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έστρεφε τους άλλους εναντίον τους », πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις «Οθωμανικές ιδέες» της, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει έναν δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου.
Η Τουρκία δεν είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συγκεντρώνει τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτό που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη, για παράδειγμα, δεν αφορά μόνο την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τους φυσικούς πόρους με τη Λιβύη, αλλά περισσότερο την επιθυμία της να καθιερωθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην περιοχή. «Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος είπε δικαίως ότι δεν μπορεί να αφήσει τη Λιβύη να είναι παιχνίδι για τις πολιτοφυλακές που εισήχθησαν στη Λιβύη [από την Τουρκία] και αυτό είναι πλήρως κατανοητό», δήλωσε ο κ. Γαριλίδης υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο». Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό που έπρεπε να κάνει η Τουρκία ήταν να επιτύχει συμφωνίες με τους γείτονές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε ότι η εντολή του ως Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο θα βασίζεται στην ενίσχυση όλων των μορφών συνεργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και όχι μόνο στους φυσικούς πόρους στους οποίους δεσμεύονται οι δύο χώρες μέσω της ένταξής τους στο Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο και ενδεχομένως τον αγωγό East Med.
Πηγή: Sigmalive, Skai.gr
Σχόλια Facebook