Αλήθεια, ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε;
Η Ευρώπη χρειάζεται πράγματι ένα ξεχωριστό ταμείο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τον Κορονοϊο που στην βάση του δεν θα είναι χορηγίες αλλά δάνεια με καλούς όρους στις χώρες που τα χρειάζονται.
Αυτή είναι η θέση της Σουηδίας.
Αυτό τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στεφαν Λεβεν στον συνάδελφο του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεζ που τον επισκέφθηκε στην Στοκχόλμη χθες.
Η ΕΕ έχει εσωτερικά μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο και μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να λυθούν δυο μεγάλα προβλήματα. Το οικονομικό πακέτο κινήτρων μετά τον Κορονοιο και ο προϋπολογισμός μετά την απόσυρση της Βρετανίας όπου η ”τρύπα” που θα αφήσει θα είναι τεράστια.
Όσον αφορά το πρώτο η Σουηδία ανήκει στο γκρουπ των λεγόμενων the frugal four. Τα ”τζάμπα λεφτά” που οι Ισπανοί, Ιταλοί και άλλες χώρες με αδύναμες οικονομίες θέλουν δεν είναι ”τζάμπα”. Κάποιοι θα κληθούν να τα πληρώσουν, μεταξύ αυτών και εγώ, μέσω ακόμη πιο υψηλής φορολογίας. Και επειδή οι φορολογούμενοι αυτής της χώρας δεν είναι ”τα παιδιά με τα χρυσά παντελόνια” όπως ίσως μας βλέπουν θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε στο εσωτερικό της χώρας άλλα ,για μας και την κοινωνίας μας, χρήσιμα πράγματα.
Έχουμε πλέον συνηθίσει ότι η μισή και παραπάνω Ευρώπη όταν δεν θέλει να βάλει τάξη στα οικονομικά του οίκου της θυμάται την μαγική λέξη ”αλληλεγγύη”. Μετά από δεκαετίες και δισεκατομμύρια ευρώ αλληλεγγύης οι χώρες αυτές συνεχίζουν να έχουν τρύπες στα οικονομικά τους.
Τι συμβαίνει; Έως πότε η μισή Ευρώπη θα συνεχίζει στο ”πνεύμα της αλληλεγγύης” να γεμίζει τις μαύρες τρύπες άλλων Ευρωπαίων που δεν εννοούν να τις κλείσουν, διερωτάται ο Σουηδός στην περίπτωση φορολογούμενος.
Ας σκεφτούμε το αντίθετο.
Η Σουηδία επί δεκαετίες να ζει με δανεικά και η Ελλάδα να πληρώνει τα δανεικά! Πιστεύω πως ο Έλληνας θα είχε το δικαίωμα να ρωτήσει κάποια στιγμή μέχρι πότε η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.
Τώρα γιατί οι Σουηδοί και οι υπόλοιποι θεωρούν ότι ακόμη και στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας το ”τζάμπα λεφτά” δεν είναι σωστό και θα δημιουργήσει προβλήματα είναι αυτονόητο.
Πρώτον γιατί κανείς δεν σέβεται τα ”τζάμπα λεφτά”.
Δεύτερον γιατί οι χώρες που θα πάρουν τέτοιο χρήμα δεν θα ενδιαφερθούν στο να συνεχίσουν τις αναγκαίες συστημικές αλλαγές τους που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα ανάπτυξης μέσω επενδύσεων που θα επηρεάσει θετικά την αγορά εργασίας. Τρίτον και τελευταίο γιατί δεν υπάρχει ”τζάμπα χρήμα”.
Μέσα στην δίνη του Κορονοϊού τα μέλη θα διαπραγματευτούν επίσης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτός Βρετανίας που η αποχώρηση της θα δημιουργήσει μια τεράστια μελλοντική τρύπα που πάλι μερικές χώρες μέλη θα κληθούν να καλύψουν. Ως γνωστόν η ”τρύπα” μπορεί να κλείσει είτε με μεγαλύτερες εισφορές από αυτούς που παράγουν είτε με μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ. Προσωπικά θα θελα να δω το δεύτερο σαν στρατηγική.
Κατά τα άλλα θα συνεχίσει η ΕΕ να ξοδεύει αδρά, για παράδειγμα το τσίρκο μεταφοράς του κοινοβουλίου από Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και τανάπαλιν, ως και την συνέχεια των ”εκκλήσεων αλληλεγγύης” αυτών που δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν εις τον αιώνα τον απαντά να ζουν με δανεικά άλλων.
Έτσι λοιπόν και εκτός των αδυναμιών στην αμυντική και εξωτερική πολιτική η ΕΕ παραμένει ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.
Σωτηρης Δελης
π μέλος της Σουηδικής Βουλης
π μέλος του ΔΣ ΠΑΔΕΕ
Οικονομολόγος, τραπεζικό στέλεχος
Σχόλια Facebook