Σχέδιο διαχείρισης των τουριστών

Η κατάσταση μπορεί να είναι προς το παρόν ελεγχόμενη στη χώρα μας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αύξησης των επισκεπτών από το εξωτερικό, προβληματίζει έντονα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν φόβους για διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές, παρά το γεγονός ότι βοηθά στον περιορισμό της πανδημίας το γεγονός ότι κινούμαστε σε ανοικτούς χώρους.

 

Ωστόσο, η διατήρηση του κοροναϊού σε υψηλά επίπεδα όλο το καλοκαίρι, οι κακές ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό για τα χιλιάδες κρούσματα και οι προειδοποιήσεις για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, έχουν θέσει τη χώρα μας σε διαρκή συναγερμό.

Η επιστολή

Στην επιστολή ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, ενημερώνει για το τι πρέπει να γίνει με τους τουρίστες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Α. Τους τρόπους με τους οποίους ένα θετικό εισαγόμενο κρούσμα θα ενημερώνεται πως έχει κοροναϊό

Β. Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η μεταφορά του ασθενή σε ξενοδοχείο καραντίνας

Γ. Τον τρόπο αντιμετώπισης σε περίπτωση που ένας τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε κάποιο νοσοκομείο μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων.

 

Σημειώνεται πως οι οδηγίες αυτές εστάλησαν προς όλους τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τα Εργαστήρια και τους Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τα εισαγόμενα κρούσματα σε νησιά Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως στην Αιδηψό, οι δύο Σέρβοι που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό κάλεσαν ταξί ώστε να τους μεταφέρει στο κέντρο Υγείας.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα τέθηκε ένα βασικό ερώτημα για το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των δύο ανθρώπων, αλλά και όλου του υπόλοιπου γκρουπ, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους προτού σημάνει κίνδυνος.

Άλλωστε είναι γεγονός πως παρά τους εξαντλητικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας, κρούσματα από το εξωτερικό έχουν περάσει στο εσωτερικό της χώρας με τουρίστες σε Θάσο και Αιδηψό να έχουν τεθεί σε καραντίνα, αφού είτε οι ίδιοι βρέθηκαν θετικά στον φονικό ιό.

Σημειώνεται, δε, ότι δυο ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό αφότου πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο Παγγαίο Καβάλας και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Πώς θα ενημερώνεται ο τουρίστας σε περίπτωση που είναι θετικός στον Covid-19.

Σύμφωνα με την ενημέρωση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει πάραυτα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει:

  1. Τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο passenger Locator Form (PLF)
  2. Τον ιατρό του Ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο Ιατρό του τουριστικού καταλύματος όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες
  3. Την πληρέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας)
  4. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στους τηελφωνικούς αριθμούς 213214 3253, 213 214 3172 και 210 7714470.

Πώς θα μεταφέρεται ο ασθενής σε ξενοδοχείο καραντίνα

  1. Σχετικά με το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ).
  2. Ο ιατρός της ξενοδοχειακής μονάδας ή ο συμβεβλημένος ιατρός του τουριστικού καταλύματος ή Υγειονομική Μονάδα  του ΕΣΥ ενημερώνουν το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του ασθενή-τουρίστα από το τουριστικό κατάλυμα στο Χώρο Φιλοξενίας.
  3. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής-τουρίστας αρνείται τη μεταφορά του ή ο ασθενής-τουρίστας δεν βρίσκεται στο χώρο (τουριστικό κατάλυμα) το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ειδοποιεί την Πολιτική Προστασία ώστε να εφαρμόσει το αντίστοιχο Πρωτόκολλο Διαχείρισης.

Πώς θα γίνεται η προσέλευση τουρίστα σε Μονάδα του ΕΣΥ

Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον Ιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για Covid-19 ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία για το ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται πως την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας) στο χώρο Φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη δείγματος πραγματοποιείται:

  • Στις πύλες εισόδου της χώρας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας
  • Από ιατρό του ξενοδοχείου
  • Από τον ιδιώτη ιατρό που θα κληθεί από το τουριστικό κατάλυμα για το σκοπό αυτό
  • Από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας του Περιφερειακού Ιατρείου ή του Νοσοκομείου
  • Από τα κλιμάκια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Η παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο (δήλωση δείγματος) καταχωρείται υποχρεωτικά από όλους στο Μητρώο Ασθενών COVID 19. Τα Εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους οφείλουν να καταχωρούν τα αποτελέσματα στο Μητρώο COVID 19 και μόνο. Κάθε άλλος τρόπος καταγραφής αποτελέσματος καταργείται. Για το σκοπό αυτό όλα τα εργαστήρια πρέπει άμεσα να ελέγξουν την πρόσβασή του στο Μητρώο Ασθενών COVID 19. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος τα Εργαστήρια όπως επικοινωνούν άμεσα με την γραμμή βοήθειας της ΗΔΙΚΑ 11131 (Help Desk) και στο email hd@idika.gr.

Κοτανίδου: Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα

Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα κοροναϊού θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Όπως εξήγησε «έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνοστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας». «Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ειδικά για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε» δίνοντας μεγάλη πιθανότητα «να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του κοροναϊού «όμως δεν είναι τέτοιες που να έχουν επηρεάσει την μολυσματικότητα του ιού».

Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσόστο όσων έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λέγοντας ότι «έχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35% που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας» και προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε για ένα χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο».

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση με την παρουσία του ιού στη χώρα μας την χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» ενώ, αντίθετα, «είναι πολύ άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως». «Αυτό οφείλεται στο ότι όλος ο κόσμος έχει σταματήσει να κρατάει αποστάσεις και έχει γενικώς χαλαρώσει γι’ αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες στην Ελλάδα» εξήγησε η κυρία Κοτανίδου.