Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021
Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έρχονται αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Έξι μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2021 δηλαδή, θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί φέτος και προβλέπει την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, τη θέσπιση κινήτρων για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί πως συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο έγινε και στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως έγινε γνωστό, εκπονείται Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της Οδηγίας για κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται αρνητικά από την εφαρμογή της Οδηγίας, με σκοπό τη μεταστροφή της παραγωγικής διαδικασίας τους από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης σε πολλαπλών χρήσεων.
Με δεδομένο ότι το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικά μιας χρήσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι απολύτως θετική στην προσπάθειά της Ελλάδας να προστατεύσει το περιβάλλον και τις θάλασσές της».
Εισφορά για τα πλαστικά μιας χρήσης
Όπως εξήγησε δε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θεσπίζεται εισφορά 4 λεπτών για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ επιχειρήσεις στον τομέα της μαζικής εστίασης υποχρεώνονται να κάνουν χρήση εναλλακτικών προϊόντων. Σε αθλητικούς και δημόσιους χώρους θα έχουν υποχρέωση διάθεσης πόσιμου νερού από κοινόχρηστες βρύσες για να μη χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια, ενώ όλα τα καπάκια θα είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους έως το 2024.
Ακόμα οι παραγωγοί υποχρεούνται να καλύπτουν το κόστους περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους όταν γίνονται απόβλητα μέσω συστημάτων ανακύκλωσης ή δράσεων καθαρισμών ακτών από πλαστικά.
Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μιας Χρήσης
1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
2. Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
4. Μπατονέτες
5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)
6. Πιάτα
7. Καλαμάκια
8. Αναδευτήρες ποτών
9. Ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα πρόστιμα καθορίζονται για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λιανικού εμπορίου στα 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€), 200 έως 5000 ευρώ για μη απόδοση εισφοράς και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός, ενώ ως προς τους παραγωγούς των προϊόντων στο 1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος για διάθεση απαγορευμένων προϊόντων και στο 1% επί του κύκλου εργασιών του, για προϊόντα που δεν ικανοποιούν προδιαγραφές.
Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.
Σχόλια Facebook