«Περιορισμός στη διαμαρτυρία»

Οργή στην αντιπολίτευση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που εισάγει περιορισμούς και απαγορεύσεις σε πορείες και διαδηλώσεις, με αναφορές σε «έκτρωμα χουντικής κοπής» και «περιορισμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία».

Δεν είναι μόνο η προϋπόθεση της ενημέρωσης -έγγραφης και έγκαιρης- των Αρχών για την πραγματοποίησης μιας συγκέντρωσης, είναι και οι αυστηροί όροι και οι περιορισμοί υπό τους οποίους μια διαδήλωση μπορεί να διεξαχθεί. Και δεν είναι μόνο η πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης ενός έτους για συμμετοχή σε «απαγορευμένη» πορεία, αλλά και η θεσμοθέτηση νέας Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας που έχουν ξεσηκώσει τα κόμματα της Αριστεράς.

Διεύθυνση Πρόληψης Βίας

Ειδικά για τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είναι ένα άρθρο που αιφνιδίασε, καθώς προστέθηκε κατόπιν της Διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αρμοδιότητά της είναι η «πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων βίας», όπως η «ριζοσπαστικοποίηση» και ο «βίαιος εξτρεμισμός». Για τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχουν διευκρινίσεις, αφήνοντας ανοιχτή κάθε εκδοχή ερμηνείας.

Μεταξύ άλλων η ρύθμιση αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας είναι να «σχεδιάζει και μεριμνά για την υλοποίηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύγχρονων μοντέλων προληπτικής αστυνόμευσης καθώς και δράσεις αποριζοσπαστικοποίησης και απεμπλοκής από τη βία».

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Όπως είναι αναμενόμενο, τα κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν έντονα, με αναφορές ακόμη και «σε έκτρωμα χουντικής κοπής», σε «ιδιώνυμο αδίκημα» και σε προσπάθεια να μπει «στον γύψο το δικαίωμα στην κινητοποίηση».

Μετά τις «τροχιοδεικτικές» βολές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνουν θέσεις μάχης, καθώς στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδιου. Την Τετάρτη στις 15:00 συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την εξέταση και επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».

«Αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971»

Οι εισηγητές Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε υψηλούς τόνους. Ήδη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης με νέα του δήλωση έδωσε το στίγμα των προθέσεων:

«Μετά από 46 χρόνια Δημοκρατίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που αποπειράται να περιορίσει και να καταργήσει το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συμμετέχουν ελευθέρα σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Εισηγείται έναν νόμο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971. Εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη» ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για την Πέμπτη το απόγευμα στο Σύνταγμα και καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Για την Πέμπτη το ΚΚΕ εκτός της συγκέντρωσης στην Αθήνα προγραμματίζει ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

«Στο γύψο το δικαίωμα στην κινητοποίηση»

Σε ανακοίνωσή του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ τονίζεται ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις –με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα– για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Το νομοθετικό αυτό τερατούργημα κάνει ξεκάθαρο ότι στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη» επισημαίνει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ ουσιαστικά η κυβέρνηση εφαρμόζει την επίσημη πολιτική της ΕΕ που ποινικοποιεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη.

Παράλληλα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του αστικού συντάγματος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα δίνονται υπερεξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

«Θα ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων»

«Αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα χουντικής κοπής», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης, η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «προωθεί την ποινικοποίηση των αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της, ενώ συστήνει και διεύθυνση «πρόληψης της βίας» για την καταπολέμηση μεταξύ άλλων και της «ριζοσπαστικοποίησης», άκουσον άκουσον!».

Η ίδια κυβέρνηση, προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, αντιμετώπισε σήμερα με μεγάλης έντασης βία και καταστολή τους υγειονομικούς που τόσο καιρό «χειροκροτούσε», τους ανθρώπους δηλαδή εκείνους που άφησε χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη να δίνουν την μάχη του κοροναϊού στην πρώτη γραμμή του αγώνα και τους οποίους έπνιξε σήμερα στο ξύλο και τα χημικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κριθαρίδης τονίζει, ότι «ο αυταρχισμός φυσικά εντείνεται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αφού ήδη συμφώνησε σε ένα 5ο μνημόνιο εξαθλίωσης των πολιτών, όμως με αυτά που δρομολογεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε λίγο θα μας ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων».

Εκκωφαντική σιγή από το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος. Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά που είχε χθες την ευκαιρία να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός της απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για το εν λόγω νομοσχέδιο κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκτελεστικού πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Η στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις πορείες αναμένεται πλέον να ξεκαθαριστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το μεσημέρι.

in.gr