Συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Διασποράς (sic) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο πλαίσιο του του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με τη συμμετοχή από την Αυστραλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και διευθυντή της νομικής εταιρείας Moray and Agnew, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη.
Στη συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πατρίδας και διασποράς» (sic) συμμετείχαν εκτός του κ. Παπαστεργιάδη και οι:
• Γεώργιος Πρεβελάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και μόνιμο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)
• Εντυ Ζεμενίδης, Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου (ΗΠΑ).
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, διευθυντής της εκδοτικής εταιρείας “Economia Publishing”.
Κατά τη συζήτηση εξετάσθηκε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη σχέση της ομογένειας με την Ελλάδα, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών στο μέλλον.
Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ότι τέσσερα θέματα θα πρέπει να εξεταστούν:
• Ποια είναι η σημερινή σύνθεση της διασποράς
• Είναι τώρα μια καλή στιγμή για να βελτιωθεί η σχέση ομογένειας-Ελλάδας
• Πώς αντιμετωπίζει η διασπορά (sic) αυτή τη σχέση
• Ποια είναι τα εμπόδια
Αναφερόμενος στη μετανάστευση στην Αυστραλία, ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ότι μετά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ‘60 και μέχρι την οικονομική κρίση, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Αυστραλία.
«Με το ξέσπασμα της κρίσης και σύμφωνα με έρευνα του Δρ Τάσου Τάμη, περίπου 90.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αυστραλία, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν διπλή υπηκοότητα,» είπε.
Σημείωσε δε το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων ήταν μέλη της μεσαίας τάξης που αποτελούσαν επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, σε αντίθεση με τους μετανάστες της μεταπολεμικής περιόδου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό είχαν τελειώσει μόνο το δημοτικό σχολείο. Ανέφερε επίσης ότι η Διασπορά δεν είναι πλέον. ομοιογενής
Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε, ότι «τώρα είναι ο πιο κατάλληλος καιρός» για να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και διασποράς.
«Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί πολλά από την ομογένεια,» είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα τις πρωτοβουλίες και τα διαβήματα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για τις συμφωνίες για την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας, τα φορολογικά, τη διοργάνωση μεγάλων φεστιβάλ και την οικοδόμηση του μεγάλου Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στο κέντρο της Μελβούρνης.
Επίσης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Κοινότητας με την κυβέρνηση της Βικτώριας για την αποστολή αντιπροσωπείας με δεκάδες επενδυτές από την Αυστραλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των επικοινωνιών με το εθνικό κέντρο και άλλα μεταναστευτικά κέντρα ανά τον κόσμο, γεγονός το οποίο διευκολύνει τις επαφές, την ανταλλαγή ιδεών και την προώθηση προβλημάτων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την επικοινωνία με την διασπορά,» τόνισε, σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει, όπως με την ίδρυση του ΣΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «που δυστυχώς δεν έχουν επιτύχει στο σκοπό τους».
«Το 40% των Ελλήνων ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, γεγονός το οποίο απαιτεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας,» είπε.
Για το θέμα της ψήφου των ομογενών δήλωσε ότι από πλευράς της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είχε πέρυσι ειδικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και των Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, οι οποίοι τόνισαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν με την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών, κάτι το οποίο έπραξαν στη συνέχεια.
Όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε να επισημοποιήσει την ψήφο των ομογενών, κάτι που όλες οι άλλες κυβερνήσεις απέτυχαν στο παρελθόν, έστω κι αν χρειάστηκε να κάνει τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιό της για να έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Ήταν ένα σημαντικό βήμα. Όμως πολλοί ομογενείς δεν θα μπορούν να ψηφίσουν,» τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης, σημειώνοντας ότι ο σχετικός νόμος θέτει «πολλά εμπόδια» σε όσους ενδιαφέρονται να ψηφίσουν, ενώ δεν προβλέπεται η ηλεκτρονική και επιστολική ψήφος.
Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε το γεγονός ότι 500.000 Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στη διασπορά,» είπε. «Η ψήφος των ομογενών είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα θετικό βήμα που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στη διασπορά σε παγκόσιο επίπεδο».
Συζητώντας το θέμα της ελληνικότητας και διατήρησης και προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και των παραδόσεων και ιδιαίτερα της γλώσσας μας, ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητάς μας και του πολιτισμού μας.
«Η Κοινότητά μας δίνει μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, είτε μέσω των κρατικών σχολείων, καθώς ασκούμε μεγάλες πιέσεις να προσφέρουν το μάθημα των Ελληνικών στο πλαίσιο του προγράμματος διδασκαλίας τους, είτε μέσω των ημερήσιων ελληνικών σχολείων που λειτουργεί η Κοινότητά μας και η Αρχιεπισκοπή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της γλώσσας μας.
Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι η Κοινότητα, αναλύοντας τις επίσημες στατιστικές για να εξακριβώσει σε ποια προάστια ζουν Έλληνες στη Μελβούρνη, διαπίστωσε πως αν προσφέρεται το μάθημα των Ελληνικών σε μια από τις περιοχές αυτές οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.
«Έτσι παρατηρούμε σε ποιες περιοχές μετακινούνται οι Έλληνες και προσφέρουμε εκεί μαθήματα Ελληνικών για τα παιδιά τους,» είπε.
Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετακινήθηκαν στη Μελβούρνη, και το επίπεδο γνώσης των Ελληνικών των παιδιών τους είναι υψηλότερο από αυτό των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία. Έτσι πιέσαμε την κυβέρνηση να στηρίξει προγράμματα Ελληνικών για τα παιδιά αυτά. «Και το πετύχαμε. Η κυβέρνηση της Πολιτείας της Βικτώριας χρηματοδότησε το πρόγραμμά μας,» τόνισε.
Ο κ. Παπαστεργιάδης επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η Κοινότητα προσφέρει και πρόγραμμα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών, ενώ έχει ιδρύσει τμήματα θεάτρου, χορού, μουσικής και κινηματογράφου.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μεταδώσουμε τη γλώσσα μας και απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια με την Ελλάδα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς,» είπε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβούλευε την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει για να βελτιώσει τις σχέσεις με τη διασπορά, ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
• Η Ελλάδα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μια προοδευτική προσέγγιση του υπόλοιπου κόσμου.
• Να είναι ανοιχτή στον πολυπολιτισμό, σε άλλες ιδέες και πολιτισμούς, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία
• Να προβεί σε αναθεώρηση του γραφειοκρατικού συστήματος που θα της επιτρέψει να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.
«Κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, όπως για τον τουρισμό και τις επενδύσεις, η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει θετικά, αλλά στη συνέχεια δεν γίνεται τίποτα. Ενθαρρύνω, λοιπόν την κυβέρνηση να ανοιχτεί περισσότερο στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε,» τόνισε.
Σχόλια Facebook