Στοχεύσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο της ΕΕ

Σημαντική χαρακτηρίζεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Παρασκευή.

Πρόκειται για την 5η κατά σειρά, τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών από τότε που ξέσπασε η κρίση του κοροναϊού και  θα αποτελέσει «σημαντικό βήμα» προς την τελική συμφωνία, σε μία δια ζώσης Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο και να ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις εξελίξεις.

Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός βάζει το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ, καθώς επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα διμερές, αλλά αφορά την Τουρκία από τη μία πλευρά και την ΕΕ από την άλλη.

Στην σύνοδο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στα 32 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, για το Ταμείο ανάκαμψης, και αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Ιουλίου.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Το στίγμα για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε η εισήγησή του προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. Για αυτό πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η ατζέντα της Συνόδου

Στη σύνοδο κορυφής, θα εξεταστούν η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ.

Από τα 750 δισ. ευρώ, περίπου 500 θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ως δάνεια, για την ανάκαμψη οικονομιών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, αλλά και η Φινλανδία υποστηρίζουν ότι το ποσό του πακέτου είναι πολύ μεγάλο και επιθυμούν αυτές οι ενισχύσεις να λάβουν περισσότερο τη μορφή δανείων παρά επιχορηγήσεων.

πηγή:in.gr