Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου και η ΓΓΑΕ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια στο Καστελλόριζο με πολλές και ενδιαφέρουσες διεθνείς συμμετοχές. Οι προηγούμενες διοργανώσεις καταξίωσαν το Καστελλόριζο ως τόπο συνάντησης για κορυφαίους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, αλλά και για εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Εφέτος η ΓΓΑΕ ξεκίνησε συνεργασία με το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο ακριτικό Καστελλόριζο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 23 ως τις 30 Αυγούστου 2020, θεσμοθετώντας το ειδικό βραβείο απόδημου δημιουργού «Ο Οδυσσέας». Το βραβείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα απονεμηθεί στο καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ομογενών δημιουργών, οι οποίοι εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την αυξημένη κινητικότητα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, με τον δραματικά μειωμένο προϋπολογισμό, σε διαφορετικούς και ενδιαφέροντες τομείς, που άμεσα ή έμμεσα αφορούν στην αξιοποίηση της ομογένειας. Μεταξύ άλλων, ένα δείγμα γραφής υπήρξε η ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία σε συνέχεια της αρχικής πρότασης, την οποία προ ετών κατέθεσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η εκδήλωση στο Μέγαρο υπήρξε η σημαντικότερη για την προώθησή της πρωτοβουλίας, προκειμένου να αναγνωρισθεί η «Ημέρα» ως «Παγκόσμια Ημέρα».
Ευχάριστο δείγμα γραφής υπήρξε και η αξιοποίηση της πρωτοβουλίας “Rebooting the Greek Language Project” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, την οποία υιοθέτησε και προώθησε πρόσφατα η ΓΓΑΕ ως μαθησιακή πλατφόρμα “staellinika” για την διδασκαλία της Ελληνικής και στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού στα Ελληνόπουλα της ομογένειας. Αφ’ ενός η πιλοτική εφαρμογή της μαθησιακής πλατφόρμας για την ελληνική γλώσσα “staellinika” σε κοινοτικά σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αφ’ ετέρου η εγγραφή στην πλατφόρμα 7.500 παιδιών από 110 κράτη, μέσα σε 40 μέρες από την έναρξη της δοκιμαστικής της εφαρμογής, επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία.
Τελευταία πρωτοβουλία η θεσμοθέτηση του βραβείου απόδημου δημιουργού «Ο Οδυσσέας» στο Φεστιβάλ του Καστελλόριζου. Όλα αυτά τα «μικρά» δεν αποτελούν παρεμβάσεις καταλυτικές στον παγκόσμιο χώρο των ιστορικών ελληνικών παροικιών. Οδηγούν όμως προς εθνικά χρήσιμη διπλωματία του πολιτισμού, της οποίας πρεσβευτές – όπως έχει μέχρι υπερβολής και αηδίας λεχθεί και γραφεί – μπορούν να είναι οι ομογενείς (αν βέβαια τους τιμούμε ως πατρίδα και δεν τους θυμόμαστε μόνον γι’ αυτό). Ελπίζουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μίας εξωστρεφούς περιόδου μικρών, αλλά προσανατολισμένων δράσεων. Ελπίζουμε ακόμη να μην εκπνεύσουν οι πρωτοβουλίες μετά την επικοινωνιακή τους αξιοποίηση. Το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Γι’ αυτό και επιμένουμε να υπενθυμίζουμε ότι «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο ακριτικό Καστελλόριζο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (με έδρα το Σίδνεϋ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Δήμου Μεγίστης και των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και αυτά έχουν την ειδική τους σημασία.
Σχόλια Facebook