Ο 3ος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας (1974-2016)
Από τον γνωστό Εκδοτικό Οίκο Σ. Πατάκη κυκλοφόρησε στην Αθήνα και στο εξωτερικό ο Τρίτος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας (1974-2016).
Συγγραφέας της πολύτιμης και σημαντικής αυτής μελέτης είναι ο καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης. Ως γνωστόν, ο Πρώτος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας (1850-1958), είχε κυκλοφορήσει από τον Εκδοτικό Οίκο Βάνιας της Θεσσαλονίκης το 1997. Ακολούθησε ο Δεύτερος Τόμος της Ιστορίας (1959-1974) και σήμερα κυκλοφορεί ο Τρίτος Τόμος, που καλύπτει τα χρόνια 1974-2016. Η μελέτη είναι προϊόν έρευνας πεδίου τεσσάρων χρόνων στην Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο 650 σελίδων, με σκληρό εξώφυλλο και 400 σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των Ελλήνων της Αυστραλίας.
Ο Τρίτος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων καλύπτει τα ώριμα χρόνια του Ελληνισμού, τα χρόνια της ανάπτυξης και της διαδικτύωσης, τα χρόνια της ελληνικής μεταπολίτευσης, τα χρόνια της σταθερότητας, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν τη δεύτερη μεγάλη εθνική καταστροφή, αυτήν της Κύπρου. Είναι τα χρόνια που εμφανίσθηκαν και λειτούργησαν τα Ημερήσια Ελληνικά Σχολεία, τα χρόνια που αναδύθηκε και λειτούργησε η δεύτερη γενιά καθώς εμφανιζόταν στη συνέχεια η τρίτη και τέταρτη γενιά των Ελλήνων της Αυστραλίας. Το βιβλίο καλύπτει τα σαράντα και πλέον αυτά χρόνια, τα περισσότερο γόνιμα και δημιουργικά, τα χρόνια της καταξίωσης και της αναγνώρισης, τα χρόνια, που οδήγησαν τους Έλληνες από μετανάστες σε ισότιμους πολίτες, από τα χρόνια της άγριας και τυραννικής απομόνωσης και επιβίωσης, στα χρόνια του συγχρωτισμού και της δυναμικής ισοπολιτείας. Στο διάστημα, οι Έλληνες της Αυστραλίας και τα παιδιά τους διατήρησαν την ελληνική τους φυσιογνωμία, διαμόρφωσαν πάγια συνείδηση για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, έκτισαν δικές τους οικογένειες, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τους εμφύτευσαν την αγάπη για τον τόπο τους.
Στο βιβλίο περιγράφονται οι αγώνες του οργανωμένου Ελληνισμού, των θεσμικών τους οργάνων, της ηγεσία τους, των σωματείων και αδελφοτήτων, των κοινοτικών ομάδων, των ιστορικών Κοινοτήτων αλλά και των εκκλησιαστικών Κοινοτήτων και Ενοριών και περιφερειακών Κοινοτήτων και σωματείων, των Κυπρίων, των Κρητών, των Ροδίων, των Ποντίων, των νησιών του Αρχιπελάγους, αλλά και του Ιονίου Πελάγους, αναφέρονται τα ημερήσια σχολεία μας, η πορεία της ελληνομάθειας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οργάνωσης, η πολιτιστική ανέλιξη του Ελληνισμού, οι σχέσεις με τα δύο εθνικά κέντρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, ο ρόλος της θεσμικής εξουσίας – εθνικής αντιπροσωπείας και διοικούσας Εκκλησίας, ο ρόλος των επιχειρήσεων και οικονομικών οργανισμών, ο ρόλος και η συμβολή της οργανωμένης βάσης των Ελλήνων.
Το βιβλίο καλύπτει όλες τις Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας και αναφέρεται σε αστικές και αγροτικές κοινωνίες. Καταγράφει αδρομερώς, αλλά δυναμικά, τις προσπάθειες του Ελληνισμού να αγωνιστεί για τα εθνικά του θέματα, να προωθήσει τα ζητήματα της εθνικής του υπερηφάνειας, να αναδείξει τα θέματα εκείνα που τον απασχόλησαν στις σχέσεις του με την Ελλάδα και τους Ελλαδικούς. Αποδίδει, για τους αναγνώστες των επόμενων γενιών, τους αγώνες των οργανωμένων Κοινοτήτων του ντόπιου Ελληνισμού να στήσουν σχολεία, γηροκομεία, γηριατρεία, εντευκτήρια και λέσχες, να οργανώσουν πολιτιστικούς αγώνες, να αναλάβουν κοινωνικές εξορμήσεις, να ανεγείρουν περικαλλείς σχολικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, σπουδαστήρια, κέντρα αρχείων και κοινωνικές λέσχες για τους Έλληνες της πρώτης γενιάς, που μετά το 2020, ζει πλέον τα χρόνια της γεωμετρικής εξόδου, και κυρίως για τα παιδιά τους.
Ο Τρίτος Τόμος της Ιστορίας των Ελλήνων δεν είναι πλέον εκκλησιαστικο-κεντρικός, όπως οι προηγούμενοι δύο τόμοι της ιστορίας. Και τούτο γιατί επίκεντρο πλέον της ανάπτυξης και οργάνωσης είναι η συμβολή και το μέρισμα στο δίκαιο της ιστορίας των παιδιών των μεταναστών. Μετά το 1974 δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν στην Αυστραλία ρωμαλέοι κοσμικοί φορείς, σεκιουλαριστικές οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, με επαγγελματισμό και όραμα, ανήλθαν στην κοινοτική εξουσία επιστήμονες και επαγγελματίες, ανδρώθηκε η μεσαία αστική τάξη και πήρε τα ινία της διοίκησης, από το προλεταριάτο των ανειδίκευτων εργατών, που ήσαν οι πρωτοπόροι μετανάστες, αλλά και από την οργανωμένη Εκκλησία. Μέχρι το 1974 η πλειοψηφία της βάσης των Ελλήνων ήσαν εργάτες, περήφανοι χειρώνακτες, πανέξυπνοι αγροκτηνοτρόφοι. Δεν λειτούργησε μέχρι τότε μεσαία αστική τάξη, που είναι η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας. Έτσι τον ρόλο της οργάνωσης και διοίκησης είχε, κατά κύριο λόγο είχε ο κλήρος, που ποδηγετούσε και τους αγγράμματους, γενικά, στην πλειοψηφία τους κοινοτάρχες. Βέβαια, χωρίς την πρώτη γενιά των μεταναστών δεν θα υπήρχε η βάση, η θυσία και το αποτέλεσμα της εξέλιξης των γενιών που ακολούθησαν. Αυτοί που έφυγαν από το προλεταριάτο των πόλεων της Ελλάδας και την παραμελημένη ύπαιθρο, ήσαν οι έξυπνοι, οι φιλοπερίεργοι, αυτοί που θα τολμούσαν για να επιτύχουν.
Η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία. Εξυμνεί τη συμβολή της Αρχιεπισκοπής στη σχέση της με τις υπόλοιπες ομόδοξες εθνικές ομάδες, αναδεικνύει ως επιτυχή την οικονομική πολιτική και στρατηγική, που εφάρμοσε ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, εξάρει την ελληνοκεντρική προοπτική του Πριμάτου της Ορθοδοξίας, αλλά και την επιτυχία του σε θέματα μόρφωσης και επιμόρφωσης του Ορθόδοξου Κλήρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ είχε το όρμα της Εκκλησιαστικής Σχολής, αυτός, ιστορικά, την ίδρυσε, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός εμπέδωσε σε πράξη το όραμα αυτό. Το βιβλίο αναφέρεται στην ανάπτυξη του θεσμού των Ενοριών, της τρίτης φάσης της οργάνωσης του Ελληνισμού και το επίτευγμα της Αρχιεπισκοπής να αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό τους, σε βάρος της λειτουργίας των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, που είχε οργανώσει ο προκάτοχός του (1959-1974).
Ενδελεχής είναι η παρουσίαση, αξιολόγηση, αλλά και η απομυθοποίηση και αποδόμηση του πολιτικού και ιστορικού ρόλου της διοικούσας Εκκλησίας επί ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, για την περίοδο 1974-2016. Καταθέτονται για πρώτη φορά γνωστά και απόρρητα έγγραφά του στις ελληνικές και κυπριακές αρχές, αναλύεται η συστηματική προσπάθειά του να εμφανιστεί εθναρχικά στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να έρθει σε άμεση και σκληρή αντιπαράθεση με την ελληνική και κυπριακή εθνική αντιπροσωπεία, δημοσιοποιείται το άγριο περιεχόμενο των επιστολών που ανταλλάχτηκαν, οι διωγμοί, η ταπεινή και μικροχαρής αντιπαλότητα, που εξαπέλυσε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, οι διώξεις κατά πανεπιστημιακών δασκάλων, ιεραρχών, Αρχιεπισκόπων της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Θρόνου, καθώς και κοινοταρχών και ηγετών του Ελληνισμού. Τίποτε όμως δεν είναι χωρίς πλήρη αρχειακή τεκμηρίωση. Η κριτική που ασκείται είναι λιτή, αλλά και δυναμική.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο βιβλίο στα τελευταία τριάντα χρόνια της προσφοράς των ελληνικών επιχειρήσεων, των μαικήνων των γραμμάτων, της έρευνας, της σπουδής και μελέτης του Ελληνισμού, στους δωρητές και ευεργέτες ιδρυμάτων πρόνοιας και προστασίας, νεότητας και αθλητισμού. Μνημονεύονται οκτώ προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους, για τις επιδόσεις τους και τη συμβολή τους.
*Επειδή λόγω της επιδημικής κρίσης, δεν θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις στις πρωτεύουσες των Πολιτειών, τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν σε όλες τις Πολιτείες, μέσω ατόμων και οργανώσεων. Το βιβλίο, παρά το τεράστιο όγκο του, αλλά και την επιβλητική και εντυπωσιακή του έκδοση, θα προσφέρεται προς $60, plus postal charges Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις Steve Petrou stavros.petrou1@gmail.com, anastasios.tamis@aims.edu.au, a.tamis@bigpond.com ή στα τηλέφωνα 0418 173014 και 0416 252722.
πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook