Ευρώπη: Αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί νέο lockdown

Εφοδιασμένος με μαζικά τεστ και έχοντας δυνατότητα ανίχνευσης των κρουσμάτων, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών εκφράζει την πεποίθησή του ότι μπορεί να αποφύγει την επιστροφή σε ένα καταστροφικό για την οικονομία lockdown λόγω του κορονοϊού.

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν έφτασε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, το Βέλγιο και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα, όποτε κι αν αυτό προκύψει.

Jo Hale via Getty Images

Μετά από σχεδόν δύο μήνες αυστηρών περιοριστικών μέτρων, οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο, τα καταστήματα και τα εστιατόρια ανοίγουν ξανά, αν και με προειδοποιήσεις ότι αυτή η χαλάρωση θα μπορούσε να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστραφεί εάν τα κρούσματα αρχίσουν πάλι να αυξάνονται.

«Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στα σκληρά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Πίτερ Ντε Κρεμ, την Κυριακή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πολωνός υπουργός Υγείας, Λουκάς Ζουμόβσκι, υποστήριξε ότι η Βαρσοβία είναι καλά εξοπλισμένη, αφού σταμάτησε με επιτυχία την εξάπλωση της επιδημίας στη Σιλεσία (σ.σ. περιοχή στα νότια της χώρας).

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα δεύτερο lockdown… Εχουμε υποδομή, πάνω από 120 εργαστήρια που εκτελούν διαγνωστικά τεστ. Υπάρχουν εργαλεία για τον έλεγχο αυτού του τέρατος», είπε.

NurPhoto via Getty Images

Στην Τσεχία, η οποία είχε λιγότερα από 9.000 κρούσματα, η κυβέρνηση αναμένει στο εξής πιο στοχευμένα παρά γενικά μέτρα, ενώ η Σερβία βλέπει την πιθανότητα τοπικών εξάρσεων της νόσου, αλλά αναφέρει ότι είναι απίθανο να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα σε εθνικό επίπεδο.

Παρόλο που πολλές χώρες καταγράφουν τοπικές «αναζωπυρώσεις» μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτές οι απόψεις φαίνεται να υποστηρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκτίμησε ότι χώρες όπως η Γερμανία, με ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι σε θέση να καταστέλλουν συστάδες κρουσμάτων.

Στη Γερμανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού εξακολουθεί να μειώνεται μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις αρχές Μαΐου, αν και έχουν ξεσπάσει εστίες του ιού σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, σε σπίτια ηλικιωμένων και σε μια θρησκευτική λειτουργία στη Φρανκφούρτη, στην οποία μολύνθηκαν περισσότερα από 100 άτομα.

Για ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή ως προς την άρση των περιορισμών.

Ο Ζαν Καστέξ, αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για το σχέδιο εξόδου της Γαλλίας από την καραντίνα, είπε στους βουλευτές, στις αρχές Μαΐου, ότι σε ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για νέους «περιορισμούς», εάν κριθεί απαραίτητο.

Και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, είπε ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει εκ νέου lockdown εάν τα κρούσματα εκτοξευθούν.

πηγή:huffigtonpost.gr