Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και στον Έβρο στήνουν οι Τούρκοι

Σκηνικό έντασης σε όλα τα επίπεδα επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι, καθώς σήμερα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ σκάφη της γείτονος παρενόχλησαν και πλοία της Frontex. Επικίνδυνα παιχνίδια και στο Αιγαίο.

Μετά από ένα διάλλειμμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Τούρκοι στρέφουν εκ νέου του βλέμμα τους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας παράλληλα και την προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Ο Ερντογάν την ώρα που βλέπει ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας πλησιάζει επικίνδυνα επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα στα εξωτερικά ζητήματα και προσπαθεί να στήσει σκηνικό έντασης.

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα καθώς σήμερα σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα αλλά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, οι πτήσεις δε ήταν τόσο πολλές που θύμιζαν εποχές προ-κορωνοϊού, αλλά και από το περιστατικό παρενόχλησης ελληνικού αλιευτικού και δύο σκαφών της Frontex που περιπολούσαν για λογαριασμό του Λιμεναρχείου Χίου.

αρχείου Χίου.

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω Πάτμο, Λέσβο, Χίο και Λήμνο!

Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων σε ρυθμούς που θύμιζαν εποχές προκλητικότητας προ-κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 13:59 άνωθεν ν. Αρκοί στα 24.000 πόδια, στις 14:04 και 14:07 άνωθεν ν. Λειψοί στα 17.000, 18.000, και 15.000 πόδια αντίστοιχα, στις 14:10 άνωθεν ν. Πάτμου στα 25.000 πόδια, στις 14:11 άνωθεν ν. Λειψοί στα 26.000 πόδια.

Στη συνέχεια το ζεύγος χωρίστηκε και πραγματοποίησε υπερπτήση στις 14:12 άνωθεν ν. Λειψοί και άνωθεν ν. Αρκοί στα 25.000 πόδια. Στις 14:15 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της ν. Λειψοί στα 24.000 πόδια και στις 14:19 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 6.000 πόδια.

Επιπρόσθετα, στις 14:35 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν ν. Οινουσσών στα 25.000 πόδια, στις 14:36 άνωθεν ανατολικών ακτών Χίου στα 25.000 πόδια, στις 14:37 άνωθεν νήσου Παναγιάς στα 25.000 πόδια και στις 14:43 άνωθεν ν. Λέσβου στα 29.000 πόδια.

Από 15:06 έως τις 15:14 άλλο τουρκικό ζεύγος F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο από τα 30.000 έως τα 19.000 πόδια. Επίσης, από τις 15:18 έως τις 15:20 το ίδιο ζεύγος προχώρησε σε υπερπτήση άνωθεν της Λήμνου στα 5.000 με 7.000 πόδια.

Συνολικά τα τέσσερα F-16 και τρία ακόμη κατασκοπευτικά προχώρησαν σε 79 παραβιάσεις, σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ σημειώθηκαν πέντε εικονικές αερομαχίες.

Σκηνικό έντασης και στον Έβρο

Την ίδια ώρα , η εικόνα Τούρκων αξιωματούχων με πολιτικά μέσα σε βάρκα να κινούνται κατά μήκος του ποταμού, όπως αποκαλύπτεται και από σχετικές φωτογραφίες, δείχνει ότι οι γείτονες επιθυμούν να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εστίες έντασης και στον Έβρο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε πρόκειται για στελέχη του Τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών το οποίο άλλωστε ελέγχει και την Jadarma (Στρατοχωροφυλακή), είτε ακόμη και για στελέχη της ΜΙΤ (Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) που πιθανότατα να έχει αναλάβει δράση στην περιοχή.

Στο ερώτημα τι κάνουν καθημερινά οι Τούρκοι αξιωματούχοι μέσα στο ποτάμι ή στις όχθες του Έβρου η απάντηση φαίνεται ότι είναι πως ψάχνουν τρωτά σημεία ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές στη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι αναζητούν τομείς όπου η Τουρκία ενδεχομένως μπορεί να αμφισβητήσει και να εγείρει αξιώσεις, όπως για παράδειγμα νησίδες ή προσχώσεις που δημιουργούνται έπειτα από την πτώση της στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Περιοχές και σημεία στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και να κατασκευάσουν ακόμα και υποδομές όπως παρατηρητήρια και άλλα οχυρωματικά έργα. Στόχος είναι να διεκδικήσουν λίγα μέτρα εδάφους, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν νέες εστίες έντασης με τις Ελληνικές αρχές και τους φρουρούς των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας.

 

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο. Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια μικρή έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Οι χάρτες του 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές. Τούρκοι αστυνομικοί έχουν μόνιμα αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα όποια έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές. Το ζήτημα έχει περάσει πλέον στο υπουργείο εξωτερικών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει αλλά και δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η περιοχή την οποία διεκδικεί της ανήκει.

 

Στην Αθήνα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από το φιάσκο του Έβρου και την άτακτη υποχώρηση των γειτόνων το περασμένο διάστημα, έπειτα από την ασύμμετρη επίθεση με υποκινούμενους μετανάστες, η Τουρκία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην περιοχή για να πάρει τη “ρεβάνς”. Είτε με προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίων είτε με νέα απόπειρα υποκίνησης μεταναστών είτε με παράλογες διεκδικήσεις όπως στο Μελισσοκομείο.

Άλλωστε, συχνά Τούρκοι αστυνομικοί και Στρατοχωροφύλακες προχωρούν σε πυρά εκφοβισμού ακόμα και προς την Ελληνική πλευρά με τους φρουρούς των συνόρων μας να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα κάθε πρόκληση.

Επιπλέον η απόφαση των Ελληνικών αρχών να “σφραγίσουν” τα χερσαία σύνορα της χώρας με νέα οχυρωματικά έργα και κυρίως με κατασκευή νέου φράχτη μήκους τουλάχιστον 35 χιλιομέτρων στο Νότιο Έβρο έχει θορυβήσει τους γείτονες που επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν ανεξέλεγκτα μετανάστες προς την Ελλάδα. Να πιέζουν δηλαδή την Αθήνα και την Ευρώπη με “όπλο” τις μεταναστευτικές ροές αντλώντας πολιτικά και κυρίως οικονομικά οφέλη.

 

Τόσο το Δ’ Σώμα Στρατού όσο και η ΕΛΑΣ συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τα οχυρωματικά έργα κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων συνοριογραμμής. Πέρα από τον φράχτη τοποθετούνται πυλώνες φωτισμού, στήνονται παρατηρητήρια και κάμερες ενώ χρησιμοποιούνται και drones για τον έλεγχο των συνόρων αλλά και για να υπάρχει συνεχής εικόνα από τις κινήσεις των Τουρκικών δυνάμεων στις όχθες του ποταμού

Πηγή:Newpost.gr