ΗΠΑ : Έως και 84% λιγότεροι νεκροί αν το lockdown είχε επιβληθεί εγκαίρως
Νέα Υόρκη.- Ακόμη και 36.000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, αναφέρει νέα έρευνα.
Μέχρι την Πέμπτη, ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα άγγιξε τους 93.439. Τουλάχιστον 1.551.853 κρούσματα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησαν ένα μοντέλο που απεικονίζει τη διασπορά του ιού στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας επιδημιολογικά μοντέλα για να υπολογίσουν το ρυθμό μετάδοσης από τος 15 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής επιδημιολόγου Τζέφρι Σάμαν στο CNN.
Αν το lockdown είχε επιβληθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το 84% των θανάτων και το 82% των κρουσμάτων, όπως αναφέρει η έρευνα.
Μόνο στην περιοχή της Νέας Υόρκης, 17.500 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν το lockdown είχε επιβληθεί μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, υπογραμμίζει ο Σάμαν.
«Εύχομαι να είχαμε τα τεστ που θα μας ενημέρωναν για την κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο την Πέμτπη. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι για το πότε εμφανίστηκε η ασθένεια στην πόλη μας. Νομίζαμε ότι συνέβη τον Μάρτιο, όμως τώρα έχουμε όλο και περισσότερους λόγους να πιστεύουμε ότι είναι παρούσα από το Φεβρουάριο, αν όχι από τα τέλη Ιανουαρίου, και εμείς απλώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα τεστ που θα μας έδιναν την πραγματική εικόνα».
Το πρώτο κρούσμα στην πόλη καταγράφηκε την 1η Μαρτίου και 13 μέρες αργότερα σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος.
«Τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης επέμβασης και των αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες.
Μέχρι στιγμής τα ευρήματα δεν έχουν διασταυρωθεί ερευνητικά.
«Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω κατά μόλις μία εβδομάδα και να ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο μοτίβο σε κάθε χώρα, τι αλλαγές θα παρατηρούσαμε στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων;», αναρωτιέται ο Σάμαν. «Πρόκειται για μια άσκηση που μας επιτρέπει να δούμε τι θα γινόταν αν είχαμε ακολουθήσει ακριβώς τα ίδια βήματα μια βδομάδα νωρίτερα».
Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι δεν έλαβε υπόψη της τις πιθανές αντιδράσεις των πολιτών, αν τα μέτρα εφαρμόζονταν πιο νωρίςς.
Ανάγκη για άμεση παρέμβαση
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης εξάπλωσης της πανδημίας, οι λοιμώξεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο», σημειώνουν. «Κατά συνέπεια, η έγκαιρη παρέμβαση και η άμεση αντίδραση έχουν ζωτική σημασία».
Με όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ να ετοιμάζονται να ξανανοίξουν, αν οι τοπικοί ηγέτες παρατηρήσουν αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα για να αποφύγουν μια ακόμη πιο ισχυρή ανάκαμψη του αριθμού κρουσμάτων και νεκρών, καταλήγουν οι ερευνητές του Κολούμπια.
Πηγή: www.cnn.com\in.gr
Σχόλια Facebook