Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ομογενής, ο Ευγένιος Ρωσίδης
Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο πρώην εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, Ευγένιος Ρωσίδης.
Ο εκλιπών ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος ομογενής και ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο πήρε την σκυτάλη ο Αντώνης Η. Διαματάρης.
Ο Εθνικός Κήρυκας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
Ο Σύμβουλος Έκδοσης του Ε.Κ., Αντώνης Η Διαματάρης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση, με αφορμή την εκδημία του Ευγενίου Ρωσίδη:
«Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη, ενός εκ των ιστορικών μορφών της ομογένειας.
Θα του είμαι για πάντα ευγνώμων γιατί ο Ευγένιος υπήρξε εκδότης του Εθνικού Κήρυκα για 2 δύσκολα χρόνια. Όταν δε αποφάσισε να απομακρυνθεί από την εφημερίδα πούλησε τις μετοχές του σε μένα, που ήμουν οικονομικός διευθυντής, και στον Γιώργο Λεονάρδο που ήταν Διευθυντής της εφημερίδας.
Ο αείμνηστος Ευγένιος ήταν κυπριακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του (του Κερυνειώτη Τηλέμαχου Ρωσσίδη). Η μητέρα του καταγόταν από το Γύθειο Πελοποννήσου. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στις 23 Οκτωβρίου το 1927.
Ο πατέρας του, που ήταν γιατρός και πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις ενός μηνός.
Ο Ευγένιος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος και δημόσιος κατήγορος . Κατά την περίοδο 1958-61 υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργού Οικονομικών και από 1969-1973 ως υφυπουργός Οικονομικών στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Κατά το 1980 εργάστηκε στην προεκλογική επιτροπή Ρήγκαν-Μπους, στο τμήμα εθνοτήτων.
Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε από τους θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνοαμερικανικού λόμπι. Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ο Ρωσσίδης ίδρυσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για τρεις και πλέον δεκαετίες, και εργάστηκε ενεργά σε διάφορα επίπεδα για την προώθηση των δικαίων της Κύπρου.
Έχει δημοσιεύσει σειρά από άρθρων για το Κυπριακό, όπως και το βιβλίο Cyprus and the Rule of Law. Έχει επίσης εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: The Truman Doctrine of Aid to Greece and Cyprus, Greece’s Pivotal Role in World War II and its Importance to the U.S. Today, U.S. Import Trade Regulations, Foreign Unfair Competition, ενώ συνεργάστηκε ως συντάκτης στην έκδοση Doing Business in Greece.
Ο Ευγένιος Ρωσσίδης στον Εθνικό Κήρυκα
PANHELLENIC POST: Στις 15 Μαρτίου 1977, ημέρα Τρίτη. Στα Γραφεία του Εθνικού Κήρυκα, στους 26 δρόμους του Μανχάτταν, της Νέας Υόρκης, ο Μπάμπης Μαρκέτος παρουσίασε τον διάδοχό του στην εφημερίδα Ευγένιο Ρωσσίδη, και αναφέρθηκε στα κυριότερα γεγονότα της θητείας του στον <Ε.Κ>. Η αλλαγή σκυτάλης στην εφημερίδα του ελληνισμού της Αμερικής αιφνιδίασε τους πάντες, διότι ουδείς γνώριζε την απόφαση του Μπάμπη Μαρκέτου να μεταβιβάσει την εφημερίδα του. Απόφαση η οποία ελήφθη μετά από βεβαιωμένη γνωμάτευση του προσωπικού του γιατρού Δρ. Φέρρυ για το «σιωπηλό» έμφραγμα που ο Μπάμπης Μαρκέτος είχε περάσει λίγους μήνες νωρίτερα.
Τότε γεννήθηκε στον Μπ. Μαρκέτο η ιδέα να αποτραβηχτεί ο ίδιος από την εφημερίδα, ώστε αυτή, ανεξάρτητα από την έκβαση της υγείας του, να συνεχίσει αδιατάρακτα την αγωνιστική της παρουσία στην ομογένεια, μιας και είχε ήδη από το 1973 διακόψει την έκδοσή της η άλλη, η αρχαιότερη εφημερίδα του Σόλωνα Βλαστού, η «Ατλαντίδα».
Μας εκμυστηρεύτηκε εν ζωή ο Μπάμπης Μαρκέτος: Λίγες βδομάδες μετά που έμαθα για το έμφραγμα, βρέθηκα στο «Κρύσταλ Πάλας» σε μία ομογενειακή εκδήλωση. Εκεί ήταν και Ο Ευγένιος Ρωσσίδης, εκλεκτό μέλος της ομογένειας, πρ. βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών του Νίξον και δραστήριο στέλεχος της κυπριακής παροικίας και του ΑΗΙ.
Αστραπιαία μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι αυτός θα ήταν ο καταλληλότερος να με διαδεχθεί. Δεν έχασα καιρό. Τον πλησίασα εκεί, καταμεσίς στη μεγάλη σάλα και του είπα: «Ευγένειε, εσύ πρέπει να αγοράσεις τον Εθνικό Κήρυκα»!
Αιφνιδιάστηκε. Μου το είπε. Και δώσαμε ραντεβού να βρεθούμε σε λίγες μέρες για να του εξηγήσω πως έβλεπα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Και αποχώρησα από την εκδήλωση».
Η συνέχεια γράφτηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στα Γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα». Η επιλογή του Μπάμπη Μαρκέτου έτυχε της καθολικής αποδοχής από τους πολυπληθείς παριστάμενους στην εκδήλωση παράδοσης-παραλάβής, στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τότε Πρέσβης της Ελλάδος, Μεν. Αλεξανδράκης ομιλών προς τους συγκεντρωθέντας είπε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση μετάσχω σήμερα σ΄αυτά τα ιστορικά γραφεία, στην ωραία τελετή (…) Και θέλω να πω μόνο ότι από την καθιερωμένη έπαλξή του, ο Μπ. Μαρκέτος, συνετέλεσε σοβαρά και αξιόλογα, στη προβολή των Εθνικών μας θεμάτων. Και των μεγάλων Αξιών, που στηρίζουν αυτή τη Μεγάλη Δημοκρατία… Ακούσαμε με πάρα πολύ ενδιαφέρον όσα ο Μπ. Μαρκέτος είπε από την μεγάλη πολυτάραχη ιστορία του Εθνικού Κήρυκα … Σήμερα μπορεί να έχει την ικανοποίηση ότι παραδίδει μια έγκριτη εφημερίδα σ΄έναν άξιο συνεχιστή».
Ο ίδιος ο Ευγένιος Ρωσσίδης, παραλαμβάνων τη σκυτάλλη από τον διαπρέποντα αγωνιστή, είπε μεταξύ άλλων: «Με γνώμονα την πολιτική που χάραξε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και εκλεκτός άνθρωπος, τον οποίο διαδέχομαι και με πίστη στην αποστολή της εφημερίδος, θα επιδιώξω να αποδειχθώ άξιος διάδοχος του Μπ. Μαρκέτου… Παραλαμβάνω τη σκυτάλη, από έναν γνωστό σε όλους μας , δια πρέποντα αγωνιστή, αποφασισμένος να συνεχίσω μια διαδρομή, στην οποία εκείνος διέπρεψε επί 30 ολόκληρα χρόνια».
Χ.Μ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του AHI, ο Ευγένιος Ρωσσίδης αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση του Ινστιτούτου μετά την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία για να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου. Ο αγώνας και η προσφορά του για τη προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο έχουν αναγνωριστεί ευρέως.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Τη θλίψη του για την απώλεια του ομογενή Ευγένιου Ρωσσίδη και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η είδηση του θανάτου του Ευγένιου Ρωσσίδη γεμίζει θλίψη τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και όλους όσοι συνεχίζουμε στα βήματα της εθνικής προσπάθειας που και εκείνος χάραξε.
Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ο πρώτος ομογενής μας που, με έγκριση της Γερουσίας, ανέλαβε θέση στην εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ένας από τους πρώτους που συνέλαβαν τη σημασία της πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ιδρύοντας το “American Hellenic Institute”. Μια ισχυρή φωνή υπέρ του Δικαίου και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Αλλά και μία διαχρονική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη πατρίδα του.
Η κληρονομιά του μένει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, καθώς εδράζεται σε ισχυρά θεμέλια και διαπνέεται από οικουμενικές αρχές: Την φιλοπατρία και τον σεβασμό στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία. Για αυτό και το εθνικό του αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Σχόλια Facebook