Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστας Βλάσης, μοιράζεται τις νέες του πρωτοβουλίες για Έλληνες στο εξωτερικό
Τις πρώτες μέρες της θητείας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστας Βλάσης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα του αποδημητικού Ελληνισμού, επέλεξε το The Greek Herald για να μεταδώσει μια δήλωση στην Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας. Τότε, υποσχέθηκε να μας δώσει μια πιο εμπεριστατωμένη συνέντευξη.
Πέντε μήνες αργότερα, σε μια ολοκληρωμένη συνέντευξη, ο κ. Βλάσης μας μίλησε για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση υγείας, την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτριο Μιχαλόπουλο και την ψήφο των ομογενών.
«Οι σκέψεις μας είναι με την ελληνική διασπορά»
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης στην υγεία. Δύσκολα μέτρα με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για δεύτερη σκέψη για την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ευθύνη των πολιτών που, από την πρώτη στιγμή, συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τήρησαν υπεύθυνα και προσεκτικά τα προβλεπόμενα μέτρα », δήλωσε ο κ. Βλάσης.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει διεθνώς ότι έχει τα αντανακλαστικά και τα μέσα που χαρακτηρίζουν ένα ισχυρό κράτος, το οποίο είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κρατικός μηχανισμός προσαρμόστηκε πλήρως στις ανάγκες της περίστασης, μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, το οποίο έχω υπηρετήσει ως γιατρός και ακαδημαϊκός, στόχος είναι να το αναβαθμίσω περαιτέρω, έτσι ώστε, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να γίνει σημείο αναφοράς διεθνώς. Επιπλέον, ας μην παραβλέπουμε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μια πολύ σημαντική κληρονομιά για το μέλλον. “
Στις μέρες που ο «αόρατος εχθρός» ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος, υπήρχε ένα άγχος, σχεδόν υπαρξιακό, για τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Το Υπουργείο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.
«Οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς δοκιμάζονται από την πανδημία ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους. Πολλοί, για παράδειγμα, έχουν παγιδευτεί σε διάφορες χώρες χωρίς εργασία και στέγαση λόγω της κατάστασης. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα », δήλωσε ο κ. Βλάσης στο The Greek Herald .
«Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί επαναπατρισμοί Ελλήνων από όλο τον κόσμο – και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι που παραμένουν στο εξωτερικό και προς το παρόν δεν μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, να δουν τους δικούς τους ανθρώπους και να απολαύσουν την ομορφιά του τόπου μας.
«Όπως επεσήμανα στο μήνυμα που έστειλα σε όλους τους ομογενείς για τις διακοπές του Πάσχα, οι σκέψεις όλων εδώ στη Μητέρα είναι με τους Έλληνες της Διασποράς, ειδικά εκείνων που κοιμούνται στον πόνο. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε, ώστε να μπορούμε να είμαστε κοντά τους και να τους βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. “
Επικοινωνία με τον Γενικό Πρόξενο στη Μελβούρνη
Ως αποτέλεσμα της κρίσης στην υγεία, το προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Βλάση αναβλήθηκε. Όμως, ο διάλογος για τα ελληνικά ζητήματα συνεχίζεται.
«Δυστυχώς, το προγραμματισμένο ταξίδι μου στην Αυστραλία, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, συνέπεσε με την απότομη κλιμάκωση της πανδημίας, με ανάγκασε να την ακυρώσω. Ωστόσο, με την πρώτη ευκαιρία, υπόσχομαι ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί », είπε ο κ. Βλάσης.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να ενισχυθούν οι δεσμοί ενότητας στα σώματα της Ελληνικής Διασποράς. Οι κοινότητες, οι ενώσεις και η Εκκλησία είναι ένα δίκτυο συμβολής και αλληλεγγύης που πρέπει να παραμείνει ενεργό. Για αυτόν τον λόγο, είμαι σε επαφή με όλους τους ομογενείς οργανισμούς μας σε όλο τον κόσμο και είμαι διαθέσιμος για να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση και ιδέα.
«Πριν από λίγες μέρες, οργάνωσα μια τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των δεκαπέντε ελληνικών προξενικών αρχών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Προξενείου στη Μελβούρνη, Δημήτρη Μιχαλόπουλο, για να συζητήσω την πρόοδο της πανδημίας και να διερευνήσω τρόπους για καλύτερη αλληλεπίδραση με τους Έλληνες Η διασπορά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου ».
«Οι Έλληνες της Διασποράς πρέπει να έρθουν μαζικά στις κάλπες στις επόμενες εκλογές»
Ο Έλληνας Herald δεν μπορούσε παρά να ρωτήσει τον Υπουργό για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό.
«Όσον αφορά τις εκλογές, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής της ελληνικής κοινωνίας, έχει πολιτική νομιμότητα και, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Όσον αφορά το ζήτημα της ψηφοφορίας των ομογενών, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κοινοβούλιο είναι ένα πολύ σημαντικό θεσμικό τμήμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος », αναφέρει ο κ. Βλάσης.
«Ένα τμήμα προς την κατεύθυνση του ορθολογισμού και περισσότερης δημοκρατίας, πάντα προς όφελος της πατρίδας μας. Μετά από 40 χρόνια ατελείωτων συζητήσεων, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να ικανοποιήσουμε αυτό το δίκαιο αίτημα.
«Είναι γεγονός ότι μερικοί από τους Έλληνες της Διασποράς αντέδρασαν με αρνητικό τρόπο, εστιάζοντας την κριτική τους στην κατάσταση του νομοσχεδίου ότι πρέπει να διαμείνετε στην Ελλάδα για δύο χρόνια για να μπορέσετε να ψηφίσετε. Αλλά όπως γνωρίζετε, η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν να θέσει όρους. Ήθελε να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν. Ωστόσο, το Σύνταγμα ορίζει ένα όριο 200 βουλευτών για την έγκριση του σχετικού νόμου, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο 158. Επομένως, έπρεπε να επιτευχθεί συμβιβασμός με τα άλλα κόμματα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Όλα ή τίποτα δεν ήταν λύση σε αυτήν την περίπτωση. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, όχι να τα διαιωνίσουμε.
«Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου, παρά οποιεσδήποτε αδυναμίες, είναι ένα σημαντικό θεσμικό τμήμα και ταυτόχρονα, μια δικαιολογία για την Ελληνική μας Διασπορά, κάτι που πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό αναγνωρίζουν. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται ως προς την κομματική ή ψηφοφορία.
«Για αυτόν τον λόγο, θα θέλαμε οι απόδημοι μας να έρθουν στις εκλογές μαζικά στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζοντας τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, η δυναμική της ψηφοφορίας των ομογενών θα καταδειχθεί, έτσι ώστε στο μέλλον το ζήτημα να τεθεί σε διαφορετική βάση και να είναι δυνατή η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου. Είμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό με τα Προξενεία και τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων στο εξωτερικό στην εκλογική διαδικασία. “
Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτιωμένες υπηρεσίες
Σε λίγες μέρες, ο κ. Βλάσης θα συμπληρώσει πέντε μήνες στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για τα θέματα του Ελληνισμού στο εξωτερικό, και θα αξιολογήσει αυτήν τη σύντομη αλλά πυκνή περίοδο.
«Ως κυβέρνηση, θέτουμε τον στόχο από την πρώτη στιγμή να φέρουμε την Ελληνική Διασπορά πιο κοντά στην Ελλάδα και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση κάθε μέρα για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Η ψήφος των Ελλήνων στο εξωτερικό ήταν μόνο η αρχή μιας ευρύτερης και πολυεπίπεδης προσπάθειας. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, ένας τομέας στον οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών », δήλωσε ο κ. Βλάσης.
«Ήδη από το καλοκαίρι, μια κοινή ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εξεύρεση λύσεων που θα μείωναν τη γραφειοκρατία και θα βελτίωναν την εξυπηρέτηση των Ελλήνων στο εξωτερικό. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της εγγραφής μητρώων στα Προξενεία, μιας διαδικασίας που σύντομα θα είναι ψηφιακή, χωρίς καθυστερήσεις και παρεπόμενες παρελθόντες.
«Στην ίδια κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κινητής μονάδας εφαρμογών για την έκδοση διαβατηρίου, η οποία μπορεί να φτάσει σε απομακρυσμένες περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τους συμπατριώτες μας που ζουν μακριά από μια Προξενική Αρχή . Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και της ταυτότητας, καθώς και στην καλλιέργεια μιας βιωματικής σχέσης με την Πατρίδα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές ομογενών που είναι το μέλλον του ελληνισμού στο εξωτερικό.
«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την έδρα ελληνικών σπουδών σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζουμε την ελληνική μάθηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα, κάνοντας δημιουργική χρήση των ευκαιριών που προσφέρονται από τις νέες τεχνολογίες, όπως αποδεικνύεται από την έναρξη της διαδικτυακής πλατφόρμας« Sta Ellinika ». Τέλος, φιλοδοξούμε να χαρτογραφήσουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς. Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε μια ακριβή εικόνα της γεωγραφικής κατανομής της Ελληνικής Διασποράς, μέσω ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την παρουσία Ελλήνων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό εθνικό πλεονέκτημα.
«Πιστεύω όμως ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Λόγω της κατάστασης που δημιουργείται από την εξάπλωση της πανδημίας και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, είναι δύσκολο για εμάς να επικοινωνήσουμε με τους ομογενείς. Μεγάλο μέρος της σχέσης μας με τους ομογενείς Έλληνες βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και την προσωπική επικοινωνία, σε συλλογικές δραστηριότητες, οι οποίες καλλιεργούν μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των μελών της Ελληνικής Διασποράς. Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές πώς θα γίνουν τα πράγματα στο εγγύς μέλλον, καλούμαστε όλοι να ζήσουμε με αυτήν τη νέα πραγματικότητα, προσαρμόζοντας αυτήν και τις σχέσεις μας με την ελληνική διασπορά.
«Η Γενική Γραμματεία των Ελλήνων στο Εξωτερικό κινητοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνοντας, σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδας και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Βιβλίων για τη Νεολαία, έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για μικρά παιδιά. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ελληνικό Αρχείο Κινηματογράφου, προσφέρουμε στους ομογενείς την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπάνιες ελληνικές ταινίες στο διαδίκτυο. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς της ενότητας των συμπατριωτών μας με την Ελλάδα μέσω του μηνύματος ότι είμαστε όλοι κοντά ή μακριά. “
Η πλατφόρμα «Sta Ellinika» και το μήνυμα προς την Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας
Για να προσθέσουμε την αναφορά του Υπουργού στην πλατφόρμα «Sta Ellinika» στην προηγούμενη απάντησή του, τον ρωτήσαμε ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της χρήσιμης πρωτοβουλίας.
«Η πλατφόρμα« Στα Ελλήνια »είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας των Ελλήνων στο Εξωτερικό από το Υπουργείο Εξωτερικών και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ. Διατίθεται δωρεάν στα παιδιά της Ελληνικής Διασποράς, με μηδενικό κόστος για το ελληνικό κράτος, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος », δήλωσε ο κ. Βλάσης.
«Ο στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει στα μικρά παιδιά μια ποιότητα, εξ αποστάσεως εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της μυθολογίας, μέσω μιας πλήρως εξατομικευμένης μαθησιακής εμπειρίας. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει πλήρως τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της κατάστασης, μια πρώτη έκδοση της έχει τεθεί σε λειτουργία από τώρα και στο εξής, έτσι ώστε τα παιδιά της Ελλάδας που βρίσκονται στο σπίτι να κάνουν δημιουργική χρήση του χρόνου τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. “
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την πλήρη συνέντευξη χωρίς να ζητήσουμε ένα μήνυμα για την κοινότητά μας.
«Αγαπητοί συμπατριώτες, δεν είστε μόνοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μείνετε ενωμένοι, σταθείτε δίπλα-δίπλα, βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη. Κρατήστε κοντά τις αναμνήσεις, την ομορφιά και το φως της Ελλάδας στην ψυχή σας και θα αντλήσετε ατελείωτη δύναμη. Και πολύ σύντομα, με τις συναντήσεις, όλοι μαζί, υγιείς στην πατρίδα. “
Σχόλια Facebook