Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα διευρύνεται εκτός και εντός Ελλάδος ο κύκλος των αντιδράσεων για την ΓΓΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα διευρύνεται εκτός και εντός Ελλάδος ο κύκλος των αντιδράσεων για την απιστεύτου εμπνεύσεως “σύλληψη” του Υπουργείου Εξωτερικών να υποβαθμίσει την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε μία απλή ουσιαστικά Δημόσια Διεύθυνση και, μάλιστα, συγχωνευμένη με την Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, μαζί και με την OYNESCO, το πολύπαθο ερευνητικό Ινστιτούτο Βενετίας και το Άγιον Όρος! (Για το τελευταίο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρθηκε από τη “σούμα” κατά την τελευταία, επί του θέματος του Κανονισμού του ΥΠΕΞ, Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Προφανώς θα αντέδρασε το Άγιον Όρος που είδε το άτοπον του εγχειρήματος, καθ’ ά το αφορούσε.).
Επειδή χθες, μία ακόμη ομογενειακή ηλεκτρονική εφημερίδα, η “GreekNewsOnline” του από τα παλιά φίλου και συνάδελφου Αποστόλη Ζουπανιώτη, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, αποδίδοντας, μάλιστα τιμητικά στην Panhellenic Post και τον ρόλο ότι “πρωτοστατεί στην κινητοποίηση για ανάκληση της απόφασης,” αναφέρουμε εδώ το εν λόγω δημοσιεύμά της για τον πρόσθετο λόγο ότι τα τελευταία χρόνια, η “GreekNewsOnline” από κοινού με την δις-εβδομαδιαία αδελφή έντυπη έκδοσή της, την “Greek News” κρατούν ψηλά αναπεπταμένη τη σημαία του Ελληνικού Τουρισμού πρωτοστατώντας σε εξορμήσεις για να επισκέπτονται την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί.
Με το βεβαιωμένο, λοιπόν, ενδιαφέρον της για την ελληνική πατρίδα η “Greek News on line” προσθέτει το δικό της εκτόπισμα στην προσπάθεια να αντιληφθεί η Κυβέρνηση το δέον γενέσθαι. Διότι, θα σημειώσουμε εμείς, καλό και θεάρεστο έργο για μία (κάθε) Κυβέρνηση και κάθε Πρωθυπουργό, είναι η επιτυχής αντιμετώπιση εθνικών κρίσεων και Πανδημιών -και έχει την ευγνωμοσύνη του λαού γι αυτό- αλλά δεν αρκεί από μόνη της η επιτυχία αυτή. Πολιτική που γράφει Ιστορία, είναι εκείνη που χαράσσει νέους ανοδικούς δρόμους στην ανάπτυξη της χώρας. Που εμπνέει με τους σοφούς νόμους. Που δίνει φτερά στην υγιή επιχειρηματικότητα. Που συνενώνει τις δυνάμεις του Έθνους και δεν τις σπαταλά σε μικρό υπαλληλικές σκοπιμότητες. Ή σε πρόσκαιρα οικονομικά μικρο-οφέλη ενδο-διαδρομιστικών μεθοδεύσεων. Αλλά, με παρρησία και αίσθημα βαθιάς ευθύνης, αποβλέπει στην ενίσχυση της εθνικής εικόνας στο Διεθνές Πολιτικό, Στρατιωτικό και Επιστημονικό Περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την επιρροή της χώρας, και ανυψώνοντας το κύρος της. Αυτά που εν τέλει συντελούν και στην ανάκτηση της εθνικής της υπόστασης, αντανακλώντας πίσω προς την ανθρωπότητα τον υπερ-τρισχιλιετή πολιτισμό και τις πανανθρώπινες δημοκρατικές και ανθρωπιστικές της αξίες!
Και μια πρώτη απ΄αυτές, είναι η έμπρακτη -και όχι λεκτική- αναγνώριση της διαχρονικής καθοριστικής προσφοράς του Απόδημου Ελληνισμού, στην απόκτηση της ελευθερίας της πατρίδος, στην συστράτευση στο πεδίο των εθνικών μαχών, στην οικονομική της πρόοδο και στην προάσπιση των δικαίων αιτημάτων της.
Γι αυτό, κακή εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός της συνέντευξης του Υφυπουργού αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κων. Βλάση, στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Ελληνικός Κήρυκας” όπου δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει, ανάμεσα στις χιλιάδες δοξαστικές, για την τύχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, παρότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενός της!
Με αυτές τις σκέψεις μεταφέρουμε εδώ αυτούσιο το δημοσίευμα της καλής συναδέλφου από την Νέα Υόρκη.
Αντιδράσεις για την προτιθέμενη κατάργηση της ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού
Νέα Υόρκη.- GreekNewsOnline
Αντιδράσεις σε πολλές οργανώσεις και κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείο το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Οι οργανισμοί αυτοί, με επιστολές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του ζητούν να μην προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια, που εκτιμούν ότι θα υποβαθμίσει τη Γενική Γραμματεία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα PanhellenicPost.com που πρωτοστατεί στην κινητοποίηση για ανάκληση της απόφασης, το άρθρο 86 του Προσχεδίου αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και προέρχεται από τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας. Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων.
Θα προΐσταται Μόνιμος Υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που θα φέρει το πρεσβευτικό βαθμό, ή Μετακλητός Γραμματέας με βαθμό 1ο των Ειδικών Θέσεων οριζόμενος με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού των Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα ΓΓΑΕ&ΔΔ, (θα) εποπτεύει και τους εξής φορείς: Ελληνική Επιτροπή UNESCO (!), Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Διοίκηση του Αγίου Όρους (!!) ενώ θα συνεργάζεται και με την Υπηρεσία Συντονισμού και τη Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ για την έκδοση σχεδίων κλπ. κλπ.
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας εκφράζει με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ομογενειακή οργάνωση Hellenic Congress of America.
Στην επιστολή, το HECA καλεί τον Πρωθυπουργό να μην επιτρέψει την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας, για την οποία λέει ότι είναι “ο μόνος θεσμικός σύνδεσμός μας με την Ελλάδα”. Αντιθέτως, σημειώνει ότι το Κογκρέσο θεωρεί ότι η Ομογένεια δικαιούται ένα αυτόνομο Υπουργείο το οποίο θα αξιοποιήσει στο έπακρον τις τεράστιες δυνατότητες” του Απόδημου Ελληνισμού.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ
Τη βαθιά του απογοήτευση εκφράζει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής, Μανώλης Βαληβασάκης.
Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με συναισθήματα απογοήτευσης αλλά και δυσπιστίας παρακολούθησα αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα που θέλουν την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να συγχωνεύεται με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και να συγκροτούν από κοινού μία Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Αποδήμων, Αγίου Όρους, UNESCO, Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας και στρατηγικών σχεδιασμών του ΥΠΕΞ.
Συναισθήματα απογοήτευσης γιατί η μέχρι σήμερα πολυετής προσφορά της ΓΓΑΕ στον Απόδημο Ελληνισμό, και στην ελληνική Γλώσσα, παρά τις όποιες επιμέρους δυσλειτουργίες, υπήρξε σημαντική. Η δε πρόσφατη, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς Σας, διαδικτυακή πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την ελληνική γλώσσα, «ένα φως όλο ψυχή», δείχνει ένα ελπιδοφόρο μονοπάτι στο σκοτάδι της φονικής πανδημίας του Κορωνοϊού.
Δυσπιστίας δε, διότι εκτιμώ πως το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον σας για τον Απόδημο Ελληνισμό, και την διαχρονική του προσφορά προς την πατρίδα, θα έχει ήδη λειτουργήσει αποτρεπτικά μιας υποβάθμισης, Κύριε Πρωθυπουργέ, που ο Απόδημος Ελληνισμός δεν την αξίζει. Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική και διοικητική της αυτονομία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη δέουσα σοβαρότητα στην υπηρεσία του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Η έκκλησή μου, πιστεύεστε με, εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του Ομογενειακού Ελληνισμού και μόνον καλά αποτελέσματα μπορεί να προσθέσει στο κύρος της πατρίδας, στην αποτελεσματικότητα του Απόδημου Ελληνισμού και στην ευμενή αποδοχή της Κυβερνήσεώς Σας.
Με Εκτίμηση,
Μανώλης Βεληβασάκης
Πολιτικός Μηχανικός
ΚΥΠΑΡΙΣΙΔΗΣ
Ο πρώην ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού – επί κυβερνήσεων Καραμανλή – Γιάννης Κυπαρισίδης, με ανάρτηση στο Facebook εκφράζει διαφορετική άποψη.
«Αντί να καταλογίζουμε ευθύνες σε μια κυβέρνηση δέκα μηνών που βρέθηκε να αντιμετωπίσει μυρια προβλήματα κι ένα αβέβαιο μέλλον πρέπει ολοι όσοι ασχολήθηκαν καί πονάνε για τη σχέση ομογένειας και κέντρου να καθίσουν να βάλουν τους στόχους και μετά να ορίσουν τον τρόπο εφαρμογής τους
Η σχέση πατρίδας ομογένειας χάλασε όταν μετά την μεταπολίτευση οι οργανώσεις μας από εθνικές έγιναν κομματικές
Δεν πιστεύω να έχετε ξεχάσει τις στρατιές των ομογενών να έρχονται με ναυλωμένα αεροπλάνα και με κομματικές σημαίες για να υποστηρίξουν τα κόμματα τους
Ο κομματισμός επικράτησε και στην δημιουργία της ΓΓΑΕ η οποία έδωσε δυο δυνατότητες στο κέντρο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και τοποθετήσεων παραγόντων και στην ομογένεια να διακριθούν ομογενείς
Ο Γ Μαύρος είχε προφητεύσει ότι με την αλλαγή της πολιτικής ιδίως από το ΠΑΣΟΚ έρχονται στη χώρα μας συνθήκες Μαντισον Αβενιου αλλά κανένας δεν το κατάλαβε
Στα 40 Χρονια από την ιδρυσεως του Υφυπουργείου Αποδημου και της ΓΓΑΕ δημιουργήθηκαν αξιόλογα στελέχη και από τις δυο πλευρές και έγινε έργο μπήκαν όμως κι επικεφαλείς άσχετοι με το αντικείμενο και τιμόνι που κατάφεραν μέχρι να αντικαταστούν ήταν να γυρίσουν τον κόσμο
Η κρίση άλλαξε και την σύνθεση των ομογενών και πρόοδος των συμπατριωτών μας επιβάλει στους ταγούς και των δυο πλευρών να αναθεωρήσουν την σχέση πατριδος – ομογένειας με υψηλούς στόχους και να θέσουν στο περιθώριο την ψήφου αποδήμων που είναι απλά διαδικαστικό θέμα αυτών που έχουν το δικαίωμα. Αντί για κριτική, προτάσεις για μια νέα σχέση μα υψηλούς στόχους».
Φωτογραφία: Ο ομογενής δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης.
Σχόλια Facebook