Επίσημη ανάληψη Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη

Η Ελλάδα ανέλαβε σήμερα  επίσημα την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διά του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την τελετή παράδοσης – παραλαβής να γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει ο COVID-19. Μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κεντρικό θέμα της  Ελληνικής Προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού- Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Όπως τόνισε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ στην εναρκτήρια ομιλία του: «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, ως δημόσιο αγαθό, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι τα πάντα είναι δευτερεύοντα ενώπιον της ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε και ο Πρωταγόρας “πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” ».

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Ευρώπη δοκιμάζεται, στο χέρι μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Είναι καιρός για αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει επίπεδη την καμπύλη της πανδημίας, πράγμα που ήταν και ο βασικός μας στόχος. Δεν το πετύχαμε όμως μόνοι μας. Χρειάστηκε το κουράγιο και η πειθαρχία του ελληνικού λαού, που τήρησε τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης χρειάζεται να υπερισχύσει ξανά σήμερα. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν και συλλογικές απαντήσεις», πρόσθεσε.

Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως σημείωσε ο κ.  Αναπληρωτής Υπουργός, θα βρίσκονται ακόμα τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, η εκπαίδευση και ο Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Προεδρία θα έχει διάρκεια έξι (6) μηνών, ως τις 18 Νοεμβρίου το 2020 και ότι η τελευταία φορά που η χώρα μας είχε αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών ήταν το 1998.

 

Βρείτε συνημμένες φωτογραφίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.