Τούντας στον ΣΚΑΪ: Γιατί οι δημόσιες συναθροίσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες

Αθήνα.- Για τη χαλάρωση των μέτρων, τους κινδύνους και την ανησυχία που επικρατεί λόγω των υπαίθριων αυτοσχέδιων πάρτυ μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως είπε ο καθηγητής το φαινόμενο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οι εκρήξεις επιδημίας που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κλειστές δομές και γι’ αυτό κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως τα κρούσματα, να τα ιχνηλατίσουν και να τα απομονώσουν.

«Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο, αυτή η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ένα άτομο μολυσμένο και μεταδόσει σε άλλα άτομα σε ανοιχτό χώρο τον ιό, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά ώστε να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την τοπική έκρηξη της επιδημίας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μετά ευρύτερα στην κοινότητα.»

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι δημόσιες συναθροίσεις κρίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες, είπε.

Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η χώρα θα περάσει με επιτυχία το πρώτο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού, μέσα στο Μάιο. «Κι αν δεν έχουμε άσχημες επιπτώσεις από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, πιθανόν να είναι και πιο γρήγορη, απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει, η ολοκλήρωση αυτού του επιδημικού κύκλου.», υπογράμμισε ο κ. Τούντας.

Μέχρι τώρα οι προβλέψεις μας έχουν διαψευσθεί θετικά, τόνισε. Αυτό, όμως, όπως είπε, δε σημαίνει ότι θα ανακοινωθούν μηδέν κρούσματα αλλά ότι περνάμε από την επιδημική φάση στην ενδημική φάση. Στην ενδημική φάση θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και νοσηλευόμενους, αλλά πια οι αριθμοί θα έιναι τόσο χαμηλοί που δεν θα μιλάμε για επιδημία, διευκρίνησε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τούντας είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε 100% προφύλαξη. Στα σχολεία πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για να χρησιμοποιούν τα παιδιά τις μάσκες, να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτές τις διαδικασίες.

Το οινόπνευμα και το αντισηπτικό διαλύει αμέσως τον ιό, αλλά δε μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια γιατί ξεραίνει το δέρμα και το κάνει πιο ευάλωτο στον ιό, γι’ αυτό συνίσταται η χρήση απολυμαντικών με μέτρο και καλό και τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, επεσήμανε.

Στις οικογένειες που υπάρχουν άτομα ευπαθών ομάδων, τα παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο θα πρέπει να κρατούνται σε ασφαλή απόσταση, είπε ο καθηγητής κλείνοντας.

Πηγή: skai.gr