Πώς και γιατί τρεις νομοί έμειναν καθαροί από κοροναϊό
Τον δρόμο… ταχείας κυκλοφορίας προς την κανονικότητα ανοίγει ο βαρυσήμαντος επιδημιολογικός δείκτης «R0», καθώς η σημαντική του πτώση δημιουργεί ιδανικές συνθήκες – «sweet spot» το ονομάζουν οι επιστήμονες χαρακτηριστικά – για το προσεκτικό άνοιγμα της χώρας και την προετοιμασία της σε μελλοντικούς κινδύνους. Παράλληλα, οι τρεις νομοί που παραμένουν «ελεύθεροι» από κορωνοϊό αποτελούν απόδειξη ότι (και) τα σκληρά μέτρα τούς έκαναν απροσπέλαστους.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, μας καλεί να κάνουμε μία υπόθεση για να κατανοήσουμε σε βάθος την ευκαιρία της Ελλάδας.
«Ας υποθέσουμε ότι ως εκ θαύματος ο ιός εξαφανιζόταν για έναν μήνα και ήμασταν σίγουροι ότι θα ξαναέρθει μετά το τέλος του μήνα. Τι θα κάναμε; Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ανοίγαμε τα πάντα και να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε στην πράξη τα διάφορα μέτρα που θα θέλαμε να λάβουμε ώστε να βρούμε τους αυτοματισμούς μας – δηλαδή, τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι, πού χρειάζονται αλλαγές, ποιες υποδομές και υλικά μάς λείπουν κ.τ.λ.».
Ο ειδικός συμπληρώνει ότι η συνθήκη αυτή αποτελεί δεδομένο για τη χώρα μας – χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «sweet point» -, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση. «Στην Ελλάδα έχει μηδενιστεί πρακτικά ο ιός με πολύ λίγα κρούσματα να κυκλοφορούν και μας δίνεται αυτή η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε «προπόνηση» ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι πριν ξαναέρθει».
Οι χώροι εργασίας
Υπό το πρίσμα αυτό – όπως υπογραμμίζει ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης – ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό έχουν οι πιο σημαντικές δομές για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, όπως είναι οι χώροι εργασίας και τα σχολεία, αλλά και οι «ευαίσθητες ζώνες», όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της τρίτης ηλικίας και των ευάλωτων ομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα σχετικά με τον δείκτη «R0» – γνωστός και ως ο πραγματικός αριθμός μετάδοσης του ιού -, και μάλιστα με βεβαιότητα της τάξης του 98,5%, ότι «ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πολύ κάτω του ενός – είναι και κάτω από το 0,5. Συνεπώς, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την εξαιρετική περίπτωση».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, όταν ο «R0» είναι μικρότερος του 1 η πιθανότητα να συμβεί επιδημία είναι εξαιρετικά μικρή, με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων να υπολογίζουν ότι στη χώρα μας έχει πέσει θεαματικά, και συγκεκριμένα στο 0,45.
Εν τω μεταξύ, θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τρεις νομοί της χώρας δεν επλήγησαν από την επιδημία καθώς έχουν καταγραφεί μηδέν κρούσματα. Ειδικότερα, η Ευρυτανία, η Λακωνία και η Φωκίδα παραμένουν «ελεύθερες» από κορωνοϊό και αποτελούν τις «πράσινες» γεωγραφικές ζώνες.
Οι επιδημιολόγοι που μελετούν τη διασπορά του ιού στη χώρα μας και τα «παράδοξα» που διαδραματίστηκαν κατά την επέλασή του αποδίδουν το γεγονός αυτό αφενός στην απουσία εισαγόμενων κρουσμάτων από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού – που αποτέλεσε ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα για άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Νομού Καστοριάς -, αφετέρου στα αυστηρά μέτρα, καθώς το εθνικό lockdown έβαλε φρένο στην ξέφρενη πορεία του SARS-CoV-2, αφού έχει αποδειχτεί ότι ο νέος ιός δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα (εντός και εκτός μιας χώρας).
Σχόλια Facebook