ΓΝΩΜΗ: Εκκωφαντική σιωπή του ΥΠΕΞ για την ΓΓΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε επιμελώς μέχρι σήμερα, να σχολιάσει (δημοσίως, τουλάχιστον) τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κώστα Βλάση, στο ομογενειακό ραδιόφωνο του cosmos FM της Νέας Υόρκης, την περασμένη Κυριακή. Ούτε έχει σχολιάσει τις επιστολές, δηλώσεις κλπ. επωνύμων οργανώσεων και ομογενών.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στο Cosmos FM ο υφυπουργός διαφώνησε με την προωθούμενη από το ΥΠΕΞ συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και τα παρελκόμενά της. Υπογράμμισε δε ότι ««ο Απόδημος Ελληνισμός πρέπει να έχει μία διακριτή Γενική Γραμματεία όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια».
Η θέση αυτή του κ. Βλάση, παρόλη την προσεκτική της διατύπωση (η οποία, πάντως υποβοηθήθηκε από την ανεξήγητη απουσία «ενοχλητικής» δημοσιογραφικής ερώτησης, του τύπου «δηλαδή, κ. υφυπουργέ, εν τέλει, άλλαξε ή αποσύρθηκε το άρθρο 86;») εντούτοις συνιστά μία καταφανή εκ μέρους του Υφυπουργού απόρριψη της προωθούμενης συγχώνευσης των δύο Γραμματειών εις Γραμματείαν μίαν! Και αυτή, “Πολυσυλλεκτική“!!! Άρα, υποβαθμιστική για την ΓΓΑΕ.
Η διπλωματική σιωπή της Βασ. Σοφίας, ενόσω, μάλιστα, συνεχίζονται πάντα οι παρεμβάσεις ομογενειακών οργανώσεων κλπ., με επιστολές είτε στον Πρωθυπουργό είτε προς τους αρμόδιους υπουργούς-υφυπουργούς, είτε απλών δηλώσεων κλπ. είναι …εκκωφαντική! Τόσο εκκωφαντική που πληροφορούμαστε ότι …ακούγεται μέχρι σε κύκλους του …Μεγάρου Μαξίμου!
Μάλιστα, παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Ομογένεια, χαρακτήριζαν χθες ως «εξαιρετική επιτυχία» την επιτευχθείσα συνεννόηση μεταξύ των Οργανώσεων στον Καναδά, για κοινό κείμενο, αποδοκιμασίας προς κάθε απόπειρα “πρόσμιξης” της ΓΓΑΕ με άλλες γραμματείες ή διευθύνσεις, καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι εκεί ορισμένες οργανώσεις έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους. Μία επιτυχία που αντανακλά –κυρίως- το μέγεθος της ενόχλησης που αισθάνονται οι ομογενείς εν συνόλω, από την «ante portas» υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Επομένως, όσο γρηγορότερα επιλυθεί το ζήτημα της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, και της αναβάθμισής της, τόσο το καλύτερο για όλους. Κυρίως, όμως, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, η ομογένεια δεν δείχνει διατεθειμένη να υποστεί και μία δεύτερη (μετά την ψήφο) μειωτική ενέργεια εκ μέρους της γενέτειρας και της κυβερνήσεώς της. Έστω και αυτό το περίπου 30% των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού, που θεωρητικά απέκτησε -με το νόμο που ψηφίστηκε διακομματικά- το δικαίωμα να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές από τον τόπο κατοικίας του, για την εκλογή νέας ελληνικής κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τη στάση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης στο θέμα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Εξυπακούεται δε ότι θα πρέπει τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Διαφορετικά φοβόμαστε πως δεν θα βρουν ευήκοα ώττα και «πρόθυμα» χέρια στις κάλπες.
Σχόλια Facebook