Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη μετά το οικονομικό lockdown – Η κοινοβουλευτική μονομαχία με Τσίπρα
Αθήνα.- Οδικό χάρτη για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μετά την σταδιακή άρση του lockdown θα παρουσιάσει αύριο το πρωί από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα μετά την πρωινή συζήτηση στη βουλή (είναι προγραμματισμένη στις 11 αύριο το πρωί) σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, την Πέμπτη το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κάνει ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα επανεκκίνησης και επαναλειτουργίας της οικονομίας.
«Μέχρι αύριο οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα έχουν έναν οδικό χάρτη μπροστά τους για τον Μάη και τον Ιούνιο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς του να πατήσουν «γκάζι» για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και έθεσε προγραμματισμό κατάθεσης νομοσχεδίων πολλά από τα οποία είναι παραγωγικών υπουργείων ως τις 31 Αυγούστου.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι έρχεται καθώς τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε «πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση από αυτό τον κανόνα».
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης η πολιτική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σκληρή αντιλαϊκή ατζέντα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και το πώς προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση στη βουλή με τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».
«Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα ερωτήματα του Τσακαλώτου
Δείγμα του τι αναμένεται κατά την αυριανή συζήτηση στη βουλή δίνουν άλλωστε και ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Χρήστου Σταϊκούρα.
Ο πρώην και ο νυν υπουργός Οικονομικών αντιπαρατίθεται γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για το …επερχόμενο μνημόνιο.
«Πως είναι η επόμενη μέρα για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν χάσει την δουλειά τους ή έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αλλάζουν δραματικά;
Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τους ανέργους ή τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα;
Πώς θα ανοίξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όταν ήδη πνίγονται στα χρέη; Πως θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες όταν αδυνατούν να εξοφλήσουν εργαζόμενους και προμηθευτές;
Πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό οι εταιρίες της χώρας όταν οι ανταγωνιστές τους ενισχύονται από τις χώρες τους ενώ εκείνες όχι;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσακαλώτος στον κ. Σταϊκούρα.
Ύφεση ναι, όχι νέα μνημόνια και μέτρα λιτότητας
«Θα επιστρέψουμε σε ύφεση αλλά όχι σε μνημόνια» είναι η μέχρι στιγμής απάντηση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος δηλώνει ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020».
Από τα ζητήματα που καίνε πάντως είναι αυτό της η προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία λήγει στις αύριο 30 Απριλίου.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι η δέσμευση του κ. Σταϊκούρα για το ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι την Παρασκευή και η νέα ρύθμιση θα πληροί κριτήρια ευαισθησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για το θέμα μάλιστα υπήρξαν αλλεπάλληλοι γύροι πολιτικής αντιπαράθεσης τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να καταθέτουν μάλιστα και δικές τους τροπολογίες τις οποίες η κυβέρνηση καταψήφισε.
Πλέγμα προστασίας
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα απομακρυνθεί από την ακολουθούμενη στρατηγική των μέτρων που έχει λάβει για την οικονομία και τα εργασιακά.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα σημείωσε ότι «έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους».
Από εκεί και πέρα τόνισε προς τους υπουργούς του να επιμείνουν ώστε να κάνουν τις «αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη -οπότε αυτή έρθει- να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση».
Πάντως το θέμα των εργασιακών αναμένεται να είναι από τα κορυφαία στην αντιπαράθεση καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 έχουν αντιταχθεί και έχουν ζητήσει την κατάργηση των ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία.
Η αυριανή σύγκρουση στη βουλή θα είναι σφοδρή, θα έχει στο επίκεντρο την οικονομία, ωστόσο αναμένεται να είναι μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων γύρω από την πανδημία και των πολιτικών θεμάτων που η τελευταία ανοίγει, όπως το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook