Στα 3 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως – Το 1 εκατ. μόνο στις ΗΠΑ
Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες (ακριβώς όπως και την περίοδο 2 με 15 Απριλίου) ενώ σχεδόν το 1.000.000 ασθενείς πλησιάζουν τις επόμενες ώρες μόνο οι ΗΠΑ που είναι και η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό όχι μόνο ασθενών αλλά και νεκρών. Την ίδια περίοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων περίπου 77.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός μειωμένος συγκριτικά με την περίοδο 2-15 Απριλίου.
Πάντως για μια ακόμη φορά με τις ΗΠΑ η χώρα που κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό νεκρών ήταν ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο (παρά την σημαντική υποχώρηση που καταγράφει) ενώ η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, πάντα μετά της ΗΠΑ, ήταν και πάλι η Ρωσία.
Οι χειρότερες ημέρες, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ήταν η 24η Απριλίου με το ρεκόρ των 105.825 και σε ό,τι αφορά τους θανάτους παραμένει η 17η Απριλίου με 8.341.
Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.995.757, των νεκρών σε 207.021 ενώ 881.634 άνθρωποι κατάφεραν να αναρρώσουν αλλά δυστυχώς 57.609 ασεθενείς είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
ΗΠΑ -55.415 νεκροί, 987.322 ασθενείς
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκα μια σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών στους 1.157 ενώ αισθητά μειωμένος εμφανίζεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 26.509. Σημειώνεται πως μόνο η Πολιτεία της Νέας Υορκης έχει αναφέρει μέχρι σήμερα 293.991 κρούσματα και 22.275 πληρώνοντας το βαρύτερο τίμημα.
Ισπανία – 23.190 νεκροί, 23.190 ασθενείς
Συνεχίζεται η μεγάλη μείωση σε αριθμό νεκρών και νέων ασθενών αφού την Κυριακή αναφέρθηκαν 288 (ο χαμηλότερος αριθμός από τις 21 Μαρτίου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως αν και υπάρχεις μια ξεκάθαρη τάση μείωσης και στα δύο μεγέθη, το Σαββατοκύριακο συχνά παρουσιάζονται μειωμένοι θάνατοι και κρούσματα κάτι που αφορά περισσότερο τις διαδικασίες καταγραφής.
Ιταλία – 26.644 νεκροί, 197.675
Και η Ιταλία ετοιμάζεται να ξεπεράσει τα 200.000 κρούσματα, πιθανότητα ακόμη και σήμερα, ενώ την Κυριακή κατέγραψε νέα σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών με 260 και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων ασθενών με 2.324.
- Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην έναρξη της λεγόμενης «δεύτερης φάσης», κατά την οποία η Ιταλία θα αρχίσει να επιστρέφει βαθμιαία στην καθημερινότητα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά από τις 4 Μαΐου και επί δυο εβδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Παράλληλα, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικοδομικός τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις δυο αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα αλλά με έλεγχο στον αριθμό εισόδων των πολιτών. Παραμένει η απαγόρευση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές τελετές (παρά τις έντονες αντιδράσεις Επισκόπων που κάνουν λόγο για ”προσβολή της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας), με μοναδική εξαίρεση για τις κηδείες, αλλά με συμμετοχή όχι περισσότερων από 15 συγγενών. Στα μέσα μεταφοράς θα τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης, θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακοί χώροι. Τέλος, αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να επιτρέψει την κανονική λειτουργία, από την 1η Ιουνίου, των καφέ-μπαρ, των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής.
Γαλλία – 22.856 νεκροί, 162.100 ασθενείς
Μείωση τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων κατέγραψε η χώρα την Κυριακή με 612 και 242 αντίστοιχα.
Γερμανία – 5.976 νεκροί, 157.770 ασθενείς
Και στη Γερμανία καταγράφηκε νέα σημαντική μείωση και σε νέους ασθενείς και σε νεκρούς αφού ανήλθαν σε 1.257 και 99 αντίστοιχα.
Ηνωμένο Βασίλειο – 20.732 νεκροί, 20.732 ασθενείς
Η χώρα κατέγραψε τον για μια ακόμη φορά τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων μετά τις ΗΠΑ την Κυριακή ωστόσο κατέγραψε και σημαντική μείωση βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων της αφού αναφέρθηκαν 423. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 4.463, επίσης μειωμένος.
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η κυβέρνησή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες ημέρες, όμως προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να ”χαλιναγωγήσουν την ανυπομονησία τους”. Προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομία καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα δεύτερο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας. Μάλιστα συνέκρινε την covid-19 με έναν εγκληματία στον δρόμο με τον οποίο δίνει μάχη ο βρετανικός λαός, ενώ ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για “την κοινή λογική” που επέδειξαν και το “αίσθημα κοινότητας”.
Τουρκία – 2.805 νεκροί, 110.130 ασθενείς
Μείωση του αριθμό των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων την Κυριακή στους 2.357 και 99 αντίστοιχα.
Ιράν – 5.710 νεκροί, 90.481 ασθενείς
Σταθερή η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των νεκρών, τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα ενώ την Κυριακή κατέγραψε 1.153 και 60.
Ρωσία – 747 νεκροί, 80.949 ασθενείς
Ήταν η χώρα που την Κυριακή κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ φθάνοντας τα 6.361 που αποτελεί και τον υψλότερο μέχρι τώρα αριθμό για τη χώρα. Ο δε αριθμός των νέων θανάτων ανήλθε σε 66, όσους δηλαδή κατέγραψε και το Σάββατο ενώ και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός νεκρών που έχει αναφέρει η χώρα μέχρι σήμερα.
Βραζιλία – 4.286 νεκροί, 63.100 ασθενείς
Η χώρα της Νοτίου Αμερικής που σε απόλυτα μεγέθη έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία ωστόσο χώρες όπως το Περού και ο Ισημερινός με ασύγκριτα μικρότερο πληθυσμό και με πολύ μεγαλύτερες ελλείψεις σε νοσοκομεία, εξοπλισμό κ.α αλλά και εκτεταμένη φτώχεια, σαφές υποφέρουν περισσότερο. Την Κυριακή πάντως η Βραζιλία των 209 εκατ. κατοίκων κατέγραψε 3.663 και 226 νεκρούς.
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Κίνα: Ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 11 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος. Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν «εισαγόμενα» ενώ οι αρχές εντόπισαν ακόμη 25 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και 80 ανάρρωσαν πλήρως και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.
Καναδάς: Ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι τα μέτρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά λιγότερο από 10% ημερησίως, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά λιγότερο από 6% σε σύγκριση με χθες, φτάνοντας τους 2.489 συνολικά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 45.791.Το Σάββατο, οι αριθμοί αυτή ήταν αντίστοιχα 2.350 και 44.364. «Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και να μείνουμε στο σπίτι. Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Τριντό στην ανακοίνωσή του. Ορισμένες από τις 10 επαρχίες του Καναδά έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τους, επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και να υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός στους χώρους εργασίας. Τα μέτρα θα διαφέρουν ανά περιοχή, όμως θα χρειαστεί εθνικός συντονισμός, είπε ο Τριντό.
Νορβηγία: Στη Νορβηγία, όπου η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, άνοιξαν σήμερα τα σχολεία για τους πιο μικρούς μαθητές του δημοτικού (παρά κάποιες αντιδράσεις γονιών) ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα άνοιξαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η χώρα συνεχίζει να άρει σταδιακά τους περιορισμούς ενώ επίσης κομμωτήρια και δερματολόγοι μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν από σήμερα. Όμως πολλά μέτρα, όπως η απαγόρευση των αθλητικών συγκεντρώσεων, παραμένουν σε ισχύ, όπως και οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί περί τα 7.505 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 193 θάνατοι.
Αυστραλία: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αυστραλοί έσπευσαν να κατεβάσουν την εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τόσο το ιατρικό προσωπικό, όσο και τις πολιτειακές κυβερνήσεις να ιχνηλατούν τις επαφές των ασθενών της COVID-19. Η Αυστραλία έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφοντας μόλις 83 θανάτους και 6.700 περιστατικά.
Κροατία: Σε εφαρμογή τίθεται σήμερα, στην Κροατία, το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών που εφαρμόζονται, λόγω του κορονοϊού, στη χώρα. Σήμερα προβλέπεται η επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων λιανικής, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά στις πόλεις. Θα επιτραπεί η λειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, βιβλιοπωλείων και γκαλερί. Οι αθλητές θα μπορούν να προπονούνται σε ατομικά, όπως και σε ομαδικά αθλήματα.
πηγή:huffigtonpost.gr
Σχόλια Facebook