Κορονοϊός: 136 νεκροί, 17 νέα κρούσματα – 2.534 συνολικά στη χώρα μας
Σε 136 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, καθώς δύο ασθενείς εξέπνευσαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Δευτέρας. Εκ των θανόντων, οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη και το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.
Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 17 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.534. Τα 580 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και1.228 σχετιζόμενα με άλλο κρούσμα.
Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 43 ασθενείς, εκ των οποίων οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη και το 89% έχει υποκείμενο νόσημα. Στον αντίποδα, 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα
Σε μία σειρά νέων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό αναφέρθηκε οΣωτήρης Τσιόδρας. Η Επιτροπή, πέρα από τα ήδη γνωστά συμπτώματα, όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία αναπνοής, πρόσθεσε στη λίστα και τα εξής συμπτώματα: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, διαταραχή γεύσης και όσφρησης.
«Τα συμπτώματα, σας θυμίζω, εμφανίζονται δύο με 14 ημέρες μετά την έκθεση μας στο ιό» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονται τρεις με επτά ημέρες μετά.
Επίσης, τα νέα δεδομένα για τον ιό, επιβεβαιώνει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ανακοίνωση τους.
Η εισήγηση για τα σχολεία
Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Δευτέρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των σχολείων, “το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων”.
Τι αποφασίστηκε για τη χρήση μάσκας
Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε, η επιτροπή τοποθετήθηκε σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε χώρους όπως παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Αυτό θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μάσκα δεν θα πρέπει να γίνει ένα μέσο που θα μας δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με την υγιεινή των χεριών, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε πως εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να έχουμε αντισηπτικό πάντοτε στην τσέπη μας.
Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας του κορονοϊού
Μήνυμα προς όλους ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική» έστειλε οΣωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε στην ενημέρωση της Δευτέρας ότι η σταδιακή άρση των μέτρων, για την οποία μιλάμε τις τελευταίες ημέρες, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου.
«Άρα είναι σημαντικό όλοι μας να καταλάβουμε ότι αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μία σταδιακή μετάβαση, είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, συνεχίζουμε σαν επιστημονική κοινότητα να είμαστε σε συνεχή επιδημιολογική παρακολούθηση. Είναι μία κοινή υπόθεση, στην οποία όλοι συμμετέχουμε, είναι μία κοινή ευθύνη όλων μας», είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «εμείς σαν επιστήμονες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία, με ειδικούς δείκτες ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε και να διαπιστώσουμε εάν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού στην κοινότητα» και συμπλήρωσε ότι «δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε αυτή τη μερική κανονικότητα».
Επανέλαβε την αναγκαιότητα, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και απόστασης και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί. «Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Παραμένουμε σε εθνική επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε λάθος την όλη κατάσταση δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Αυτή η λάθος αποτίμηση θα μας οδηγήσει από μία μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού, πολύ γρήγορα σε μία επάνοδο και σε ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας».
Χαρδαλιάς: Μέχρι 4 Μαΐου η καραντίνα στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων στον δήμο Μύκης στη Ξάνθη ανακοίνωσε πριν από λίγο στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως στη χώρα έφτασαν 6 πτήσεις με 489 επιβάτες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Από τον έλεγχο βρέθηκαν μόνο 4 θετικά δείγματα.
Ξεκάθαρο μήνυμα για την Πρωτομαγιά και το τριήμερο που ακολουθεί, έστειλε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αργία της Πρωτομαγιάς ξεκαθάρισε πως ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και τόνισε πως: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές. Δεν θα γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται».
«Οι συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε πως οι εορτασμοί μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σχόλια Facebook